Orbán visszaélt a hatalommal, a szigorítások szükségesek - Így reagált az ellenzék a szigorításokra

Székely Zoárd Bazsó Bálint 2021-03-04 19:16:00
Az LMP 100 százalékos táppénzt adna a vírus miatt otthon maradni kényszerülőknek, a Momentum oltópontoknak használná a stadionokat, a Jobbik azonnali 80 százalékos bértámogatást adna, a DK pedig 100 százalékos táppénzt a szülőknek. Ígéretből nincs hiány.

„A kormány meghozta az egyedüli helyes döntést a lezárással kapcsolatban"

– írja egy csütörtöki Facebook bejegyzésben Karácsony Gergely.

A főpolgármester úgy fogalmazott: nem lehetett tovább várni, hiszen csütörtökön hatezer felett az új fertőzöttek száma, 152-en pedig meghaltak.

6278 az új fertőzött és elhunyt 152 beteg

Folyamatosan zajlik az oltás, már 785 440 fő a beoltottak száma, közülük 267 153 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. 6278 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdet óta összesen 446 178 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

„Közben tudom, hogy egyre türelmetlenebbek vagyunk, én is szeretnék már szabadulni, de egyszerűen ezt még nem tehetjük meg. Mindenkit arra kérek, hogy tartson ki és tartsuk egymásban a lelket"

– tette hozzá.

A főpolgármester szerint ehhez reményt adhat, hogy egyre többen szereznek védettséget az oltással, de - mint írta - „mindannyiunk érdeke, hogy még gyorsabban és szervezettebben történjen az oltás". Emlékeztetett rá: a főváros felajánlotta, hogy oltópontok létrehozásával segíti a kormány munkáját.

„Minden készen áll, hogy olyan köztereket biztosítsunk, ahol megtörténhet a budapestiek oltása. Az is nagyon fontos, hogy korlátozó intézkedésekkel párhuzamosan a kormány tegyen meg mindent a veszélybe kerülő egzisztenciák megvédéséért is" 

– hangsúlyozta Karácsony.

Facebook

(null)

„Szükségesek és elkerülhetetlenek az új intézkedések, de ne feledkezzünk meg a kormány felelősségéről!"

– írják az LMP közleményében.

Elmondásuk szerint a csütörtöki kormányinfón bejelentett intézkedések szükségesek és elkerülhetetlenek, mert az emberi élet védelme a legfontosabb. Éppen ezért nem halogatható tovább az sem, hogy a kormány végre adja meg a 100 százalékos táppénzt mindazoknak, akik a vírus miatt kényszerülnek otthon maradni.

Hivatalos: bezár Magyarország!

A mai kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy március 8-tól a következő szigorítások lépnek életbe Magyarországon: Bezárják az óvodákat és az általános iskolákat, egészen április 7-ig. Bezárnak minden olyan boltot, ami nem élelmiszer bolt, drogéria, patika vagy gyógyszertár. Minden szolgáltatásnak szünetelnie kell, kivéve a magán egészségügyi szolgáltatást.

„Nem kerülhető meg ugyanakkor a kormány felelőssége, a kormány nem készült fel sem a második, sem a harmadik hullámra, így eleve esélytelenül próbálta megakadályozni a járvány terjedését: egy év óta nem épültek ki a tesztkapacitások, nem tették meg a szükséges lépéseket a kontaktkutatás érdekében és kaotikus állapotokat teremtettek az egészségügyben"

– hangsúlyozzák.

Az LMP álláspontja szerint a kormánynak most azonnal meg kell segítenie a munkavállalókat, vállalkozókat, munkahelyeket, nem lehet továbbra is csak ígérgetni és a szűkös forrásokat újabb stadionok építésére fordítani.

 • 100% táppénzt kell adni a vírus miatt otthon maradni kényszerülőknek  
 • Legyen teljes körű bértámogatás minden szektorban, ahol esett a bevétel
 • Kapjanak jövedelempótló támogatást az eddig minden támogatásból kimaradt egyéni- és mikrovállalkozók is
 • Adjanak támogatást vagy haladékot a rezsidíjakhoz, függesszék fel a fix terheket (pl. kamarai tagdíj)
 • A bértámogatás akkor is járjon, ha valaki ideiglenesen más szektorban talál alkalmi munkát
 • Az álláskeresési járadékot meg kell emelni, és járjon 9 hónapig
 • Legyen újranyitási támogatás azoknak, akik sokáig bevétel nélkül maradtak

„Február elején még azt hazudta Orbán, hogy a kormány támad, a vírus védekezik. Ma a kormány bejelentette: a vírus támad, az ország meg bezár"

– írta közleményében Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

Véleménye szerint a vírus legyőzéséhez nem nemzeti konzultációra, azaz fideszes adatgyűjtésre van szükség, hanem modern egészségügyre, megbecsült orvosokra és ápolókra, és legfőképp felelős kormányra, amelyik él a felhatalmazással, és nem visszaél vele.

„Orbán visszaélt a hatalommal. Védekezés helyett fontosabb volt neki a Dubaji Világkiállításon való részvétel meg a kézilabda EB megrendezése. Ezeket nyilvánította kiemelten fontos közérdeknek, nem az egészségügy rendbetételét. Az épp összeomlóban van"

– emelte ki Jakab, majd hozzátette:

„A halottak száma világviszonylatban is nálunk az egyik legmagasabb, márpedig Orbán szerint az emberélet a siker fokmérője. Siker nincs. Helyette van működésképtelenné váló kórház, becsődölő vállalkozás, lakat alá kerülő ország."

Ezután felsorolta a Jobbik követeléseit:

 • Adjanak azonnali 80 százalékos bértámogatást a bajba jutottaknak,
 • Emeljék meg az álláskeresési járadékot,
 • És legfőképp fejezzék be az egészségügyi dolgozók ellehetetlenítését, elüldözését.

DK: 100 százalékos táppénzt a szülőknek!

A DK és az MSZP 100 százalékos táppénzt sürget

100 százalékos táppénzt adna a szülőknek, valamint azonnali, 80 százalékos bértámogatást a bajba jutottaknak. Az MSZP szerint a mindennapi meleg ételt is biztosítani kell a gyerekeknek, illetve azt javasolják, hogy a kialakult helyzet miatt idén csak az írásbeli érettségi vizsgát tartsák meg.

A szociálisták szintén azt követelik, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt kapjanak százszázalékos táppénzt a koronavírus-fertőzöttek.

Reagált Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje, valamint Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, a főváros egészségügyi tanácsnoka is, akik öt pontban sorolták fel követeléseiket:

 1. Zárják be a Fidesz-kaszinókat. Elképesztő, hogy a fideszes strómanok által tulajdonolt kaszinók a járvány legsúlyosabb heteiben is nyitva tarthatnak, újságírók által készített felvételekből pedig azt is tudjuk, hogy hatalmas a zsúfoltság, és még a maszkviselési szabályokat sem tartják be. Ne kivételezzenek a strómanjaikkal, zárják be a kaszinókat!
 2. Nyissák meg oltási pontnak a stadionokat. Folyamatosan érkeznek Magyarországra a vakcinák, mégis több mint 150 ezer adag vakcina áll a raktárakban. Pörgesse fel a kormány az oltási programot, például azzal, hogy az üresen álló, közpénzmilliárdokból épült futballstadionokat oltási ponttá alakítják, ahogy Spanyolországban a Barcelona stadionjával is teszik.
 3. Biztosítsanak külön bértámogatást az otthon maradó szülőknek! A kormány döntése alapján egy hónapra bezárják az óvodákat és iskolákat, így rengeteg szülőnek kell otthon maradnia a fiatalabb gyermekeivel. Ha a kormány tényleg családbarátnak tartja magát, bizonyítsa végre, és biztosítson külön, 100%-os bértámogatást az otthon maradó szülőknek, amíg fel nem oldják a korlátozásokat!
 4. Töröljék el az egészségügyi szolgálati jogviszonyt! Az egészségügyi szakemberek túlterheltek és ismét nagy kihívás előtt állnak, a kormány eközben kényszerítette rájuk az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt. Ezért a Momentum az egészségügyi szolgálati jogviszony eltörlésére szólítja fel a kormányt. Az orvosi béremelés fenntartása mellett állítsák vissza az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát, és emeljék a fizetésüket az orvosi bérek legalább 60%-ára!
 5. Függesszék fel az új TB-törvény végrehajtását. A TB-törvény tavaly júliusi módosításával a kormány több tízezer embert zárhat ki a társadalombiztosítási rendszerből, miután lejár a március 10-ig tartó moratórium. Ez a lépés egy járvány közepén különösen embertelen: a legsúlyosabb hónapok előtt állunk, és pont most tagadná meg az állam az egészségügyi ellátást a legszegényebb honfitársainktól. Függesszék fel az új TB-törvény végrehajtását a járvány végéig, állítsák vissza minden állampolgár TB-jogviszonyát, hogy ne kelljen még több embernek meghalnia!

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

FRISSÍTÉS

Péntek délután a Kormányzati Tájékoztatási Központ úgy tájékoztatta a Hvg.hu-t, hogy az újabb szigorítással a kaszinókat is bezárják.

Eldőlt egy fontos kérdés: Igen, a kaszinókat is bezárják

A kaszinóknak is be kell zárniuk az újabb szigorítással - tudta meg a hvg.hu a Kormányzati Tájékoztatási Központtól. Mint ismert, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be a szigorításokat. A részletszabályok még nem ismertek, így például továbbra sem tudni, hogy a dohányboltok nyitva lehetnek-e, ahogyan az is kérdés volt, hogy az eddig kivételezett helyzetben lévő kaszinókkal mi lesz.

Szólj hozzá!

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

53 emberrel a fedélzetén eltűnt egy tengeralattjáró Indonézia partjainál

Helyi idő szerint hajnalban szakadt meg a kapcsolat a legénységgel.

Egyszerűsödik a terasznyitás Győrben

Tájékoztatót adott ki a vendéglátó teraszok győri működéséről a városháza.

van még itt cikk a témában:

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Ungár Péter: Zöldpolitikát csak zöldpárt tud csinálni

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője egy Facebook-videóban mutatta be, miért is van ez így.