Orbán visszaélt a hatalommal, a szigorítások szükségesek - Így reagált az ellenzék a szigorításokra

Székely Zoárd Bazsó Bálint 2021-03-04 19:16:00
Az LMP 100 százalékos táppénzt adna a vírus miatt otthon maradni kényszerülőknek, a Momentum oltópontoknak használná a stadionokat, a Jobbik azonnali 80 százalékos bértámogatást adna, a DK pedig 100 százalékos táppénzt a szülőknek. Ígéretből nincs hiány.

„A kormány meghozta az egyedüli helyes döntést a lezárással kapcsolatban"

– írja egy csütörtöki Facebook bejegyzésben Karácsony Gergely.

A főpolgármester úgy fogalmazott: nem lehetett tovább várni, hiszen csütörtökön hatezer felett az új fertőzöttek száma, 152-en pedig meghaltak.

6278 az új fertőzött és elhunyt 152 beteg

Folyamatosan zajlik az oltás, már 785 440 fő a beoltottak száma, közülük 267 153 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. 6278 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdet óta összesen 446 178 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

„Közben tudom, hogy egyre türelmetlenebbek vagyunk, én is szeretnék már szabadulni, de egyszerűen ezt még nem tehetjük meg. Mindenkit arra kérek, hogy tartson ki és tartsuk egymásban a lelket"

– tette hozzá.

A főpolgármester szerint ehhez reményt adhat, hogy egyre többen szereznek védettséget az oltással, de - mint írta - „mindannyiunk érdeke, hogy még gyorsabban és szervezettebben történjen az oltás". Emlékeztetett rá: a főváros felajánlotta, hogy oltópontok létrehozásával segíti a kormány munkáját.

„Minden készen áll, hogy olyan köztereket biztosítsunk, ahol megtörténhet a budapestiek oltása. Az is nagyon fontos, hogy korlátozó intézkedésekkel párhuzamosan a kormány tegyen meg mindent a veszélybe kerülő egzisztenciák megvédéséért is" 

– hangsúlyozta Karácsony.

Facebook

(null)

„Szükségesek és elkerülhetetlenek az új intézkedések, de ne feledkezzünk meg a kormány felelősségéről!"

– írják az LMP közleményében.

Elmondásuk szerint a csütörtöki kormányinfón bejelentett intézkedések szükségesek és elkerülhetetlenek, mert az emberi élet védelme a legfontosabb. Éppen ezért nem halogatható tovább az sem, hogy a kormány végre adja meg a 100 százalékos táppénzt mindazoknak, akik a vírus miatt kényszerülnek otthon maradni.

Hivatalos: bezár Magyarország!

A mai kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy március 8-tól a következő szigorítások lépnek életbe Magyarországon: Bezárják az óvodákat és az általános iskolákat, egészen április 7-ig. Bezárnak minden olyan boltot, ami nem élelmiszer bolt, drogéria, patika vagy gyógyszertár. Minden szolgáltatásnak szünetelnie kell, kivéve a magán egészségügyi szolgáltatást.

„Nem kerülhető meg ugyanakkor a kormány felelőssége, a kormány nem készült fel sem a második, sem a harmadik hullámra, így eleve esélytelenül próbálta megakadályozni a járvány terjedését: egy év óta nem épültek ki a tesztkapacitások, nem tették meg a szükséges lépéseket a kontaktkutatás érdekében és kaotikus állapotokat teremtettek az egészségügyben"

– hangsúlyozzák.

Az LMP álláspontja szerint a kormánynak most azonnal meg kell segítenie a munkavállalókat, vállalkozókat, munkahelyeket, nem lehet továbbra is csak ígérgetni és a szűkös forrásokat újabb stadionok építésére fordítani.

  • 100% táppénzt kell adni a vírus miatt otthon maradni kényszerülőknek  
  • Legyen teljes körű bértámogatás minden szektorban, ahol esett a bevétel
  • Kapjanak jövedelempótló támogatást az eddig minden támogatásból kimaradt egyéni- és mikrovállalkozók is
  • Adjanak támogatást vagy haladékot a rezsidíjakhoz, függesszék fel a fix terheket (pl. kamarai tagdíj)
  • A bértámogatás akkor is járjon, ha valaki ideiglenesen más szektorban talál alkalmi munkát
  • Az álláskeresési járadékot meg kell emelni, és járjon 9 hónapig
  • Legyen újranyitási támogatás azoknak, akik sokáig bevétel nélkül maradtak

„Február elején még azt hazudta Orbán, hogy a kormány támad, a vírus védekezik. Ma a kormány bejelentette: a vírus támad, az ország meg bezár"

– írta közleményében Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

Véleménye szerint a vírus legyőzéséhez nem nemzeti konzultációra, azaz fideszes adatgyűjtésre van szükség, hanem modern egészségügyre, megbecsült orvosokra és ápolókra, és legfőképp felelős kormányra, amelyik él a felhatalmazással, és nem visszaél vele.

„Orbán visszaélt a hatalommal. Védekezés helyett fontosabb volt neki a Dubaji Világkiállításon való részvétel meg a kézilabda EB megrendezése. Ezeket nyilvánította kiemelten fontos közérdeknek, nem az egészségügy rendbetételét. Az épp összeomlóban van"

– emelte ki Jakab, majd hozzátette:

„A halottak száma világviszonylatban is nálunk az egyik legmagasabb, márpedig Orbán szerint az emberélet a siker fokmérője. Siker nincs. Helyette van működésképtelenné váló kórház, becsődölő vállalkozás, lakat alá kerülő ország."

Ezután felsorolta a Jobbik követeléseit:

  • Adjanak azonnali 80 százalékos bértámogatást a bajba jutottaknak,
  • Emeljék meg az álláskeresési járadékot,
  • És legfőképp fejezzék be az egészségügyi dolgozók ellehetetlenítését, elüldözését.

DK: 100 százalékos táppénzt a szülőknek!

A DK és az MSZP 100 százalékos táppénzt sürget

100 százalékos táppénzt adna a szülőknek, valamint azonnali, 80 százalékos bértámogatást a bajba jutottaknak. Az MSZP szerint a mindennapi meleg ételt is biztosítani kell a gyerekeknek, illetve azt javasolják, hogy a kialakult helyzet miatt idén csak az írásbeli érettségi vizsgát tartsák meg.

A szociálisták szintén azt követelik, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt kapjanak százszázalékos táppénzt a koronavírus-fertőzöttek.

Reagált Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje, valamint Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, a főváros egészségügyi tanácsnoka is, akik öt pontban sorolták fel követeléseiket:

  1. Zárják be a Fidesz-kaszinókat. Elképesztő, hogy a fideszes strómanok által tulajdonolt kaszinók a járvány legsúlyosabb heteiben is nyitva tarthatnak, újságírók által készített felvételekből pedig azt is tudjuk, hogy hatalmas a zsúfoltság, és még a maszkviselési szabályokat sem tartják be. Ne kivételezzenek a strómanjaikkal, zárják be a kaszinókat!
  2. Nyissák meg oltási pontnak a stadionokat. Folyamatosan érkeznek Magyarországra a vakcinák, mégis több mint 150 ezer adag vakcina áll a raktárakban. Pörgesse fel a kormány az oltási programot, például azzal, hogy az üresen álló, közpénzmilliárdokból épült futballstadionokat oltási ponttá alakítják, ahogy Spanyolországban a Barcelona stadionjával is teszik.
  3. Biztosítsanak külön bértámogatást az otthon maradó szülőknek! A kormány döntése alapján egy hónapra bezárják az óvodákat és iskolákat, így rengeteg szülőnek kell otthon maradnia a fiatalabb gyermekeivel. Ha a kormány tényleg családbarátnak tartja magát, bizonyítsa végre, és biztosítson külön, 100%-os bértámogatást az otthon maradó szülőknek, amíg fel nem oldják a korlátozásokat!
  4. Töröljék el az egészségügyi szolgálati jogviszonyt! Az egészségügyi szakemberek túlterheltek és ismét nagy kihívás előtt állnak, a kormány eközben kényszerítette rájuk az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt. Ezért a Momentum az egészségügyi szolgálati jogviszony eltörlésére szólítja fel a kormányt. Az orvosi béremelés fenntartása mellett állítsák vissza az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát, és emeljék a fizetésüket az orvosi bérek legalább 60%-ára!
  5. Függesszék fel az új TB-törvény végrehajtását. A TB-törvény tavaly júliusi módosításával a kormány több tízezer embert zárhat ki a társadalombiztosítási rendszerből, miután lejár a március 10-ig tartó moratórium. Ez a lépés egy járvány közepén különösen embertelen: a legsúlyosabb hónapok előtt állunk, és pont most tagadná meg az állam az egészségügyi ellátást a legszegényebb honfitársainktól. Függesszék fel az új TB-törvény végrehajtását a járvány végéig, állítsák vissza minden állampolgár TB-jogviszonyát, hogy ne kelljen még több embernek meghalnia!

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

FRISSÍTÉS

Péntek délután a Kormányzati Tájékoztatási Központ úgy tájékoztatta a Hvg.hu-t, hogy az újabb szigorítással a kaszinókat is bezárják.

Eldőlt egy fontos kérdés: Igen, a kaszinókat is bezárják

A kaszinóknak is be kell zárniuk az újabb szigorítással - tudta meg a hvg.hu a Kormányzati Tájékoztatási Központtól. Mint ismert, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be a szigorításokat. A részletszabályok még nem ismertek, így például továbbra sem tudni, hogy a dohányboltok nyitva lehetnek-e, ahogyan az is kérdés volt, hogy az eddig kivételezett helyzetben lévő kaszinókkal mi lesz.

Szólj hozzá!

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.