Nemény Andrást is meghallgatja a demokrata ellenzéki szövetség által megalakított Covid 2021 Vizsgálóbizottság

ugytudjuk.hu 2021-02-25 09:29:40
Háziorvosok és polgármesterek véleményére, tapasztalataira kíváncsiak.

Közös közleményt jutatott el szerkesztőségünkhöz a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP, és a Párbeszéd. Ezt most változtatás nélkül közüljök:

Pénteken folytatja munkáját az ellenzéki pártszövetség képviselői által megalakított Covid 2021 Vizsgálóbizottság. Mivel a Fidesz a vírus tavaly tavaszi megjelenése óta rengeteg olyan hibás döntést hozott mind a háziorvosi rendszert, mind az önkormányzatokat illetően, amelyeknek a mai napig súlyos következményei vannak, ezért a testület a következő ülésén e két terület helyzetével foglalkozik majd kiemelten.

A magyar kormány rendkívül későn és rosszul reagált a járvány által előidézett kihívásokra. Tavasszal a kormányzati kommunikáció ugyan győzelmi jelentésekben számolt be arról, hogy folyamatosan ellátják az orvosokat védőfelszerelésekkel, valójában azonban nem kaptak megfelelő mennyiségű és minőségű eszközöket, és a veszélyeztetett korban lévők védelmében is csak lassan léptek. A Fidesz pedig a mai napig nem tekint partnerként a háziorvosokra, nincs érdemi párbeszéd, csupán a kormányhivatalok utasításait kapják kézhez. A koronavírus elleni oltással kapcsolatos feladatokat is segítség és szervezési támogatás nélkül terhelik rájuk. A háziorvosok helyzetét pedig tovább nehezíti, hogy a kormány úgy akarja praxisközösségbe terelni őket, hogy azok szakmai feltételei homályosak, és eleve többletfeladatokat ró rájuk, ami így végső soron nem fogja megoldani a háziorvoshiányt. 

Az önkormányzatok azonban nem hagyták magukra a súlyos nehézségekkel küzdő egészségügyi dolgozókat, hanem még a kormány feladatait is átvállalva járultak hozzá járvány elleni védekezéshez. Többek között védőfelszereléseket, teszteket biztosítottak a kórházaknak, a háziorvosoknak és a településük lakóinak. Mindezek ellenére a Fidesz továbbra sem hagyott fel az önkormányzatokkal szemben folytatott hadjáratával, amellyel jelentősen megnehezíti a koronavírus-járvány elleni védekezést. A kormány a kicsinyes bosszúpolitikájával végső soron a magyar embereket bünteti, amely egy világjárvány és egy gazdasági válság közepén rendkívül veszélyes.

A vizsgálóbizottság tagjai mindezek tudatában fontosnak tartják annak vizsgálatát, hogy a járványkezelés érdekében miért és mit tett vagy mulasztott el megtenni a kormány. Éppen ezért az ellenzéki képviselők szerint elengedhetetlen azok meghallgatása, akiket közvetlenül érintettek a fenti kormányzati intézkedések. A Covid 2021 Vizsgálóbizottság következő ülésén ezért részt vesz Dr. Hámori Katalin, Dr. Kerekes László és Dr. Lantos István háziorvos, valamint Karácsony Gergely főpolgármester, Nyirati Klára, Baja polgármestere és Nemény András, Szombathely polgármestere. 

 

Demokratikus Koalíció

Jobbik

LMP

MSZP

Momentum

Párbeszéd

Szólj hozzá!

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb mikroműanyag a légkörbe

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb műanyag a légkörbe - tárták fel egy új modellezéssel a Utahi Állami Egyetem kutatói.

Van, ahol a könyvtáros ült be a háziorvos mellé segíteni

A járvány elleni védekezés során kiváló helyi megoldások születtek.

Elképesztő simán hozta az olaszok elleni vb-selejtező első meccsét a magyar női kéziválogatott

27 gól lett közte, a vasárnapi visszavágó szinte csak formalitás lesz.

Sebastian Kurz: Lehetséges a májusi nyitás

Az osztrák kancellár pénteken bejelentette: Mivel az oltások terén jól halad Ausztria, ezért biztosnak tartja a májusi enyhítést.

Hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva április 19-én újraindítja vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.

Ha vezetés közben tilos mobilozni, akkor a zebrán gyalogosként miért oké?

Romániában megbüntetnék azokat a gyalogosokat, akik mobiloznak az átkelőhelyen.

Jordán Tamás: a közönség rajongott Törőcsik Mariért

A szombathelyi színház volt igazgatója szerint igazi barátság volt közöttük.

NNK: Mindenkit boncolni kell, aki az oltást követő egy hónapon belül halt meg

Újabb pluszteher az egészségügyi dolgozók számára.

Kezd körvonalazódni, hogy milyen szabályok mentén nyithatnak majd a vendéglátók teraszai és kerthelyiségei

Pontos dátumot azonban még továbbra sem tudni arról, hogy ténylegesen mikor nyithatnak a vendéglátók.

Jelentősen csökkent a magyarok várható élettartama

60 éves negatív rekord dőlt meg a járványhelyzet miatt.

Iránytűt küldött a Momentum Orbán Viktornak

Fekete-Győr András szerint ahol a keleti maffiákkal összenőt korrupt fideszes elit nyer, ott Magyarország csak veszít.

Ellenzéki összefogás: Orbán Viktor a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia!

Az ellenzéki pártok szerint nem teltházas focimeccseket kergető álmok miatt, hanem az aktuális járványadatok alapján kéne dönteni az óvodás és iskolák nyitásáról.

Mégis adhat pénzt az SMA-s gyerekek kezelésére az állam

Nem lesz automatikus, egyedi méltányosság alapján fizetnék ki a Zolgensma nevű génterápiás gyógyszert.

Orbán Viktor: A nyájimmunitás egy ellenszenves vélemény, nem vagyunk mi állatok

A miniszterelnök szerint csak egyéni védelem és felelősség létezik az oltáshajlandóság terén.

van még itt cikk a témában:

Van, ahol a könyvtáros ült be a háziorvos mellé segíteni

A járvány elleni védekezés során kiváló helyi megoldások születtek.

Sebastian Kurz: Lehetséges a májusi nyitás

Az osztrák kancellár pénteken bejelentette: Mivel az oltások terén jól halad Ausztria, ezért biztosnak tartja a májusi enyhítést.