Balla Jenő a költségvetésről: rengeteg pénzt von el Győrtöl a kormányzat

Pintér Bence 2021-02-22 07:06:26
48 órája volt a győri képviselőknek véleményezni az idei költségvetés 123 oldalas tervezetét.

A héten valamikor nyilvánosságra kerül az idei győri költségvetés, amelynek várhatóan nem lesz rendes, nyilvános vitája a járványhelyzet miatt a közgyűlésben – erre utal az is, hogy a költségvetés mintegy 123 oldalas tervezetét múlt héten megkapták véleményezésre a képviselők, akiknek 48 órájuk volt reagálni a méretes dokumentum számaira.

Bár mi is láttuk ezt a dokumentumot, a számok részletes ismertetésébe egyelőre nem vágnánk bele, mivel tervezetről van szó, amelyből – értesüléseink szerint – olyan fontos tételek hiányoznak, mint hogy a különféle központi elvonásokért cserébe milyen összeggel kompenzálja a várost a kormányzat. Annyit érdemes azért tudni, hogy mínuszos költségvetés készül, amelyben a hiányt a korábbi évek maradványösszegei, illetve a város tulajdonában lévő értékpapírok értékesítése pótolja ki.

Balla Jenő, az Összefogás Győrért civil képviselője már végigrágta magát a papírokon, és elküldte nekünk gondolatait, mivel azt szeretné, hogy minden győri polgár tájékozódjon a városunk életét érintő döntésekről, és formáljon véleményt.

„2021 egy nehéz év az önkormányzatoknak, nem kivételek ez alól a kormánypárti színekben működő önkormányzatok sem. A költségvetési tervezetben számos kockázatot találtam, szeretném, ha ezek bekerülnének a köztudatba is, és ezzel szélesebb körben, építő, konstruktív vitát lehet kezdeni arról, hogy 2021-ben mi az ami fontos a város életében, és mi az ami kevésbé” – írta lapunknak a képviselő.

Mint az köztudott: 2021-ben a győriek által fizetett gépjárműadó nem a győri költségvetést fogja gazdagítani.

A képviselő szerint városi parkolás kieső bevételei is hiányozni fognak a kasszából, és a beszedett iparűzési adó és az építményadó mértéke is várhatóan csökken – előbbi a kkv-k adómértékének 1 százalékra csökkentése miatt, utóbbi pedig a tavaly bejelentett 200 milliós engedmények miatt.

„Ennek ellenére a város kulturális, sport és kommunikációs területen közel 15 százalékkal többet tervez a város elkölteni, miközben pandémia miatt kérdéses, hogy az idei évben lesz-e egyáltalán lehetőség tömeg rendezvényeket tartani. Ezt nem tartom jó iránynak, még akkor sem, ha a növekedést részben a város 750 éves fennállásának ünneplésével indokolják. Azt gondolom, hogy ezen a területen is vissza kell fogni a kiadásokat, és inkább a város bajba került vállalkozásait kellene megtámogatni e költségkeret terhére. A kormányzati segítsége a szállodáknak, vendéglátósoknak minimális, miközben a bevételeik jelentősen visszaestek. Ha ezeket a cégeket városi szinten megsegítjük, akkor a város jövőjébe fektetünk, és azt üzenjük, hogy nem csak akkor kellenek, amikor az adót kell befizetni, hanem akkor is számíthatnak ránk, amikor bajba kerülnek, szolidaritást vállal velük a városuk” – írta Balla.

Hol vannak Győr parlamenti képviselői?

Az idei év költségvetésében szerepel egy 7,88 milliárdos tétel, az úgynevezett szolidaritási adó. „Egy olyan válságévben, amikor az önkormányzat bevételei részben kormányzati döntések miatt lecsökkennek, a tavalyi 5,7 milliárd forint után idén a kormány közel 8 milliárd forintot tervez elvonni, elvinni Győrből. Ennek a központi elvonásnak a mértéke Budapest után Győrben a legmagasabb, még az ellenzéki vezetésű megyeszékhelyeknél sem tapasztalható ilyen mértékű elvonás (összehasonlításképp: 2020-ban a hasonló bevételekkel és költségvetéssel rendelkező Székesfehérvár 3,6 milliárdot fizetett ezen a jogcímen). Ez a pénz Győr bevételeiből származik, iparűzési és építményadójából, amit nem azért fizetnek be a helyi vállalatok, vállalkozások, hogy aztán a kormányzat elvonja és ki tudja hol, ki tudja mire használja” – foglalta össze a képviselő.

A számítás alapja egyébiránt a beszedett iparűzési adó, de a két évvel ezelőtti; így egy válságévben a kormányzat a két évvel ezelőtti, gazdasági szempontból rekordév bevételei alapján határozta meg az adó mértékét.

Balla jelezte a polgármesternek, hogy nem tudja elfogadni a szolidaritási adó mértékét, ugyanakkor azt is tudja, hogy ez nem győri döntés. Mint arról Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) lapunknak adott interjújában beszámolt, korábban kérte a Győrre vonatkozó szolidaritási adó mérséklését a pénzügyminisztertől, de erre akkor (január végén) még nem kapott választ.

Balla azonban nem is a polgármester, hanem a szintén fideszes Simon Róbert Balázs és a Kara Ákos győri országgyűlési képviselők munkájával elégedetlen az ügyben.

„Hiányolom a győriek által megválasztott parlamenti képviselők tiltakozását.  Ha egy ilyen mértékű forráselvonáshoz tiltakozás nélkül asszisztálnak, akkor felvetődik a kérdés, hogy a kormánypárt a győri helytartóiként tevékenykednek, vagy a győriek által megválasztott képviselőként. Budapest érdekeit képviselik Győrben, vagy Győr érdekeit Budapesten. Nem mindegy” – írta Balla.
 

Balla Jenő végül összegzésként azt írta: a rengeteg elvonás miatt, illetve a némileg optimista bevételi tervek (elsősorban iparűzési és építményadó) miatt számos kockázatot lát a győri költségvetésben, ami a szolidaritási adó jelentős csökkentésével, vagy akár eltörlésével megszüntethető lenne.

Szólj hozzá!

Krokodil nyelt le egy nyolcéves kisfiút Indonéziában

Az apja utána ugrott, de nem tudta megmenteni.

Napos idővel kezdődik a hétvége

Az északi, északnyugati szél a déli órákig még nagy területen maradhat élénk, később fokozatosan mérséklődni kezd.

Kásler Miklós felfüggesztette az egynapos műtéteket

A kórházak tehermentesítése érdekében.

Gasper Okorn: Vannak nehéz idők, amikor semmi sem megy úgy, ahogy elképzeled

A Falco edzője nem túl vidám gondolatokat osztott meg.

Felfüggesztik a közlekedési vizsgákat

A közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti.

Nem értesítették a győri színházigazgatót, hogy nem ő nyerte a pályázatot

Megalázó: még csak nem is szóltak a színházat 12 éve igazgató Forgács Péternek, hogy Bakos-Kiss Gábor nyerte a pályázatot, a Facebookról értesült ő is.

Győrben és környékén is elszaporodtak az „unokázós” csalások

Erről a megyei rendőrfőkapitány beszélt az állománygyűlésen.

Hatalmas, 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Új-Zélandot

Egyből kiadták a cunamiriadót a térségre.

Karácsony: Összeomlott a kormány oltási terve

Levélben kéri Orbánt és Káslert, hogy szervezzék meg a gyermekfelügyeletet.

Transzneműek is lehetünk az új Harry Potter-játékban

Eddig sosem látott szabadságot kapnak a játékosok.

Véglegessé vált az idei Forma-1-es versenynaptár

Március végén, Bahreinben lesz az első futam.

Hetvenévesen tojt tojást a világ legöregebb madara

Wisdom negyvenedik fiókája már ki is kelt.

Leváltják Forgács Pétert a győri színház éléről, az egyetlen nem győri jelölt nyerte a pályázatot

A határon túli színházakkal kapcsolatot építeni kívánó Bakos-Kiss Gábor lesz a Győri Nemzeti Színház új igazgatója.

Nemény András gyorsan teszteltette magát, amikor kiderült, hogy Dobrev Klára koronavírusos lett

Az Európai Parlament alelnöke kedden járt Szombathelyen, a polgármesterrel is találkozott.

75 koronavírusos beteg van jelenleg Sárváron

Rajtuk kívül 394 fő áll járványügyi megfigyelés alatt.

Az ellenzék szerint összeomlott a kormány járványkezelése

"Mi a bánat folyik itt? Mit csinál Orbán Viktor?" - többek között ezek a kérdések is elhangzottak.

Sárváron is felborult az oltás menetrendje

AstraZenecával oltottak volna a hétvégén, ez most csúszni fog.

Legjobb rendezés és legjobb mellékszereplő - két díjat is magyar filmek nyertek a Berlinalén

A Természetes fény és a Rengeteg - Mindenhol látlak című film is bekerült a díjazottak közé.

Orbán aláírta, de vajon mikor tudjuk meg, hogy mit?

Miközben a fél ország a Magyar Közlöny honlapján kattintgat lelkesen, aközben a magyar kormány és miniszterelnök saját Facebook-oldalával van elfoglalva.

van még itt cikk a témában:

Leváltják Forgács Pétert a győri színház éléről, az egyetlen nem győri jelölt nyerte a pályázatot

A határon túli színházakkal kapcsolatot építeni kívánó Bakos-Kiss Gábor lesz a Győri Nemzeti Színház új igazgatója.

Kétszáz fölött a győri kórházban ápolt koronavírusos betegek száma

A járvány harmadik hullámában zömében 30-60 év közöttiek életéért küzdenek a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban.

Dézsi polgármester: 18 milliárd forintot vontak el a város kasszájából

Dézsi Csaba András győri polgármester az egészségügyi dolgozók új szerződése miatt a Belügyminisztériumot és az országos kórház-főigazgatót is kritizálta a GyőrPlusznak adott interjúban. Úgy fogalmazott: sokan kényszerből írták alá az új szerződést.