Habitat: új kollégiumok és a szoctám átalakítása oldhatja meg az egyetemisták lakhatási válságát

Unyatyinszki György 2018-11-16 15:06:00

Négyszeres volt a túljelentkezés tavaly a legtöbb kollégiumi férőhelyre az országban, vagyis az olcsóbb lakhatást igénylő hallgatók háromnegyede kénytelen az egyre drágább albérletpiacon megoldást találni, noha stabil keresettel nem rendelkeznek - ezt a súlyos problémát járta körül csütörtök esti kerekasztal-beszélgetésén a Habitat for humanity lakhatással foglalkozó civil szervezet az ELTE TÁTK-on.

De kicsit nézzük meg, hogy miért is ekkora teher a lakhatás: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának 2016-os adatokon nyugvó felmérése szerint - településtől függően - a hallgatóknak legalább 80-100 ezer forintos költségük keletkezik egy adott hónapban. Ez az utazási, lakhatási és étkezési, illetve a tanulmányokhoz kapcsolód költségek mellett minimálisan kultúrára fordított kiadásokat fedi le - de a felméréssel kapcsolatban többször hangsúlyozta a szervezet, hogy ezek az összegek csak legspórolósabb megoldásokkal jönnek ki. Emiatt rengetegen kénytelenek dolgozni egyetem mellett, amit csak a tanulás rovására tudnak a legtöbben megtenni.

Az Eurostat 2017-es adatai szerint a kollégiumban élő hallgatók kevesebb mint harmada, az albérletekben élőknek viszont kétharmada dolgozik Magyarországon. Ebből is látszik, hogy mennyire meghatározó az olcsó lakhatás.

Az albérletárak 87 százalékkal nőttek az elmúlt években

- hangsúlyozták többször is a Habitat szakértői. Az áremelkedés mellett az ingatlapiac felpörgése mellett az is befolyásoló tényező, hogy rengeteg lakástulajdonos váltott rövid turisztikai kiadásra, például AirBnB-re. A hosszútávú albérletpiac tehát szűkült (ez önmagában árfelhajtó hatású), az ingatlanárak növekedése pedig a tulajdonosokat is a gyorsabb megtérülés, azaz az bérlet emelés felé hajtotta,

Fontos megjegyezni, hogy a különösebb munkatapasztalattal nem rendelkező, a főleg részmunkaidős diákmunkából élők havi keresete 80 ezer forint körül alakul, azaz egy szoba bérlése is lényegében felemészti a keresetüket. A fővárosban például egy átlagos 1,5 szobás albérlet bérleti díja 150 ezer forint, ami három bérlő esetében is fejenként 50-50 ezer havonta, rezsi nélkül.

Az egyetem egyre inkább pénzkérdés,

ami részben megmutatkozik abban is, hogy a lakosság kevesebb mint 3 százalékát teszik ki az aktív hallgatók, ami messze az uniós átlag alatt van.

A Habitat szerint a legjobb megoldás a kollégiumi férőhelyek bővítése lenne, amire van is kormányzati szándék. Azonban egyelőre nem látható, hogy az új férőhelyek pontosan mikorra készülhetnek el, eddig csak a meglévő kapacitások felmérése és az bővítések hatástanulmányáig jutott a kormányzat. Alternatívaként a szociális ösztöndíjak, illetve a lakhatási támogatások kiterjesztését és emelését javasolják. A támogatások jelenleg csak az államilag finanszírozott képzést végzők számára elérhető jelenleg.

A szervezet további ötleteket is megfogalmaz:

  • adókedvezményt adni azoknak a tulajdonosoknak akik hallgatóknak (illetve a szintén kiszolgáltatott családosoknak) adnak ki albérletet
  • az üres lakásokat keményebben adóztatnák, hogy a lakásspekuláció helyett az albérletpiac felé tereljék a tulajdonosokat
  • kedvezményeket biztosítanának azoknak a bérbe adóknak, akik a piaci ár alatt adják ki lakásukat hallgatóknak (illetve családosoknak)

Szólj hozzá!

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.