Őrült meccsen, hosszabbítás után kapott ki Zalaegerszegen a Falco

Vágvölgyi Bálint
2019. február 1. péntek, 20:17
Govens a rendes játékidő vége előtt elvesztette a fejét, kiállították.

Zalakerámia ZTE KK - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 103-100 (28-19, 19-25, 13-33, 8-5)

Bajnokság, 18. forduló
Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok
V.: Győrffy P. A., Praksch P., Goda L. (Várhalmi Zs.)

ZTE: Ware 19/6, Gulyás -, Thompson 24/9, Szabó 16/6, Agafonov 26/3. Csere: Durázi 5, Doktor 8/6, Bagó 3, Papp -.

Falco: Govens 25/9, Váradi 3/3, Bíró -, Bruinsma 8/6, Reddic 10. Csere: Tóth N. 5, Perl, Curry 18/12, Balmazovics 23/9.

 

Remek hangulatban kezdődött a találkozó, mindkét tábor kitett magáért. Jobban kezdett a ZTE, többek között Szabó és Thompson triplájával. A Falcónak Reddic betörései jelentették a felzárkózást, ám a ZTE növelni tudta előnyét. Govens esett rá Agafonovra, a B-közép pedig nem kímélte a három éve még Egerszegen pattogtató amerikait. Amikor Ware második próbálkozásra hármast hintett Thompson lepattanójából és asszisztjából, már szólt is a „tíz, tíz”. A csereként beálló Bagó Martin is mutatott szép dolgokat a hazai szurkolók legnagyobb örömére. A Falco egyik ásza, Bruinsma csak a negyed végén talált be először, majd Perl Zoltán harcolt ki rutinosan egy faultot, ám csak az egyik büntetőjét dobta be. 28-19-cel zárult az első tíz perc - írja a BB1, kosaras szakportál.

 

Az egykori ZTE-játékos, Balmazovics hármasával indult a második negyed, s gyorsan kiderült, az ismerős palánk és gyűrű nagyon fekszik neki. Második triplája után éledezett a Falco-tábor, ám érkezett Doktor, és szinte első labdaérintésből betalált kintről. Bruinsma „aprította” Agafonovot a palánk alatt, az ukrán centert Győrffy játékvezető nyugtatgatta „Keep calm!” szavakkal. Folytatódott a triplaeső, Balmazovics dobására Thompson felelt. Govens is hozzászólt a meccshez, Papp nem tudott lépést tartani vele, ő pedig szépen ziccerezett. Tóth duplájával közelített a Falco, a ZTE játékosain pedig látszott a fáradtság. A hazaiak szempontjából legjobbkor jött megint Doktor: szépen kígyózott át az ellenfél térfelén, majd szerzett két pontot. Lüktető volt a játék és jó a meccs. Govens ismét betalált, ám az ekkor ihletett formában játszó Doktor ismét triplát szerzett. A félidő végén feljött a Falco, többek között azért is, mert Bencze Tamásra technikait fújtak. 47-44-el zárult az első húsz perc.

 

Harapós Falco és lassabb ZTE érkezett a szünet után, Curry pedig elkapta a fonalat. Második hármasa után túlzott gólöröméért büntették meg, azonban ez még inkább felspannolta az irányítót, s harmadik trojkáját is elsüllyesztette két percen belül. Már 7-0-s rohanásban volt a Falco, ám korántsem volt vége a ZTE mélyrepülésének, Govens lopott labdát, majd szép dobással fejezte be a lerohanást. Az első hazai mezőnykosárra négy percet kellett várni, Szabó nevéhez fűződött. A ZTE teljesen lefagyott, a Falco pedig mindent büntetett. Govens két hármassal növelte a különbséget, melyek után jöhetett a jól ismert nyilazás. A harmincadik perc végén 17 pontos előnyt mutatott az eredményjelző, 33-13-ra nyerte ezt a periódust a vendégcsapat.

 

Thompson triplája és Szabó tempója jelezte, a ZTE hitt még a fordításban. Három perc alatt kilenc pontra zárkóztak a kék-fehérek, jött is Okorn mester időkérése. Curry negyedik triplájára Ware felelt azonnal, három perccel a vége előtt nyolccal ment a Falco. Curry szánta el magát újabb távolira, homálya után pedig jól büntetőzött Thompson: higgadtsága révén négyre zárkóztak az egerszegiek. Thompson törhetett a gyűrű felé, ám Curry „lesapkázta”, Govens pedig az ellentámadásból ismét triplát szerzett. Hét pont volt közte, amikor Reddic kipontozódott, másfél perccel a negyed vége előtt. Agafonov büntetői és Ware ziccere megint lőtávolságba hozták az egyre jobban védekező Zetét; sőt, Doktor labdalopása után az ukrán center ziccerével már csak egy volt közte. Govenst faultolták, aki hidegvérrel büntetőzött. Jött azonban egy gyors hazai ziccer, majd a fordulat: Govenst ismét faultolták, majd a földhöz vágta a labdát, a játékvezetők kiállították a válogatott irányítóját, aki érthető okokból, rendkívül dühösen távozott az öltözőbe. Ware egalizált a megítélt büntetővel, majd Szabó vezérletével a ZTE kivédekezte az utolsó 10 másodpercet. Jöhetett a hosszabbítás.

 

95-95-ről kezdődött az extra öt perc, s az első percben Agafonov hármasának tapsolhatott a publikum. Sőt, az ismét parádézó ukrán center egészen a palánkig sétált egy megmentett labdával. 2:30 volt hátra és öt ponttal a ZTE vezetett, azonban bőven akadtak még izgalmak. Tóth büntetője és Curry ziccere után már csak kettő volt közte, Szabó pedig megkapta ötödik faultját. A Falco tábor is bíztatta övéit, ám Bruisma mindkét büntetőjét kihagyta. Durázit faultolták, az ex-szombathelyi játékos pedig egyet be is dobott a kettőből. 53 másodperc volt hátra, az eredmény pedig már nem változott, egy végletekig kiélezett, feszült meccsen hatalmas küzdelemben a ZTE nyert 103-100 arányban, elsősorban azért, mert 17 pontos hátrányban is hitt a győzelemben. A Falco egy már megnyertnek tűnő meccset veszített el.

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás