Zalában is titok, hogy hány sajtópert indítottak a helyi propagandamédia ellen

ugytudjuk.hu 2019-07-10 20:05:00
Megtagadta a törvényszék az Átlátszó adatigénylését, mert “a perek irataiba csakis a peres felek, azok képviselői, a szakértők és az ügyész tekinthet bele”. Ez azért is érdekes, mivel a bírósági perek általában nyilvánosak, sőt azok eredményeit maga a törvényszék szokta közzétenni.

Májusban írt arról a lap, hogy a Fővárosi Törvényszéknek konkrét adatai vannak arra, hogy a kormányközeli média 2018-ban 109 helyreigazítási pert vesztett el. A Szegedi Törvényszék megtagadta azoknak az adatoknak a kiadását, hogy a fideszes szegedma.hu-t kiadó Napfénymédia és Marketing Kft., valamint a szintén kormányközeli promenad.hu-t üzemeltető Csanád Média Kft.-vel vagy annak jogelődjével szemben 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben eddig mennyi sajtóper indult és milyen eredménnyel. 

A bíróság arra hivatkozott, hogy a gazdasági társaságokkal szemben indított perek száma és azok eredménye személyes adatnak minősül, így azokról a törvényszék nem nyújthat tájékoztatást. Az Átlátszó jogászai szerint azonban a gazdasági társaságoknak nincs személyes adata, így a kért információkat a bíróságnak ki kell adnia.

A lap kíváncsi volt arra, hogy milyen eredménnyel jártnak, ha hasonló kérdést tesznek fel a Zalaegerszegi Törvényszéknek. Írásban azt kérdezték, hogy 2017, 2018 és 2019-ben mennyi per indult a Zalai Hírlap és annak kiadója a Mediaworks ellen. Arra is kíváncsiak lettek volna, hogy ezek milyen eredménnyel zárultak. 

A Törvényszék előbb türelmet kért, és a válaszadási időhatárt is meghosszabbította 15 nappal, indoklásként azt írták, az adatok összeállításához kell a több idő.

Ezért is volt meglepő, hogy később a szegedihez hasonló választ kaptak. Vagyis, hogy a választ megtagadják ugyanis a perek irataiba csakis a peres felek, azok képviselői, a szakértők és az ügyész tekinthet bele. Ezen kívül más nem. 

Ez azért is érdekes, mivel a bírósági perek általában nyilvánosak, sőt azok eredményeit maga a törvényszék szokta közzétenni. 

A regionális napilapok, a Vas Népe és a Zalai Hírlap korábban a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworkshöz tartoztak, nemrégiben pedig a többi megyei újsághoz hasonlóan betagozódtak a KESMÁ-ba, a kormánypropaganda-holdingba.

Azért is lettek volna kíváncsiak az adatokra, mivel a Zalai Hírlap sok más, a lapcsoporthoz tartozó újsághoz hasonlóan, jórészt a központtól megkapott cikkeket hozza le. Azt a taktikát követve, hogy az országban egyszerre jelenjenek meg a propaganda anyagok. Ahogy azt a Fővárosi Törvényszék adataiból kiderül, összesen 109 helyreigazítási pert veszített el tavaly a kormányközeli média.

Hogy ez mennyi volt Zalában? Nem tudni. 

Szólj hozzá!

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.