HIRDETÉS

Fotó: Reuters

Videó: repülőkből szórnak eleséget az ausztrál tűzvészt túlélő állatok számára

ugytudjuk.hu
2020. január 13. hétfő, 11:21
A bozóttüzek letarolták az állatok élelemforrásait, a helyiek most attól félnek, hogy rengeteg szőrmók éhen hal.

Habár Ausztráliában még mindig pusztítanak a bozóttüzek, a helyiek már azon dolgoznak, hogy a borzalmakat túlélő állatok ne haljanak éhen. Új-Dél-Wales-ben például az amúgy is veszélyeztetett wallaby kengurukért aggódnak az ausztrálok, hiszen az állatok természetes élelemforrásait felemésztette a tűzvész, félő, hogy a felperzselt területekről el is tűnnek az állatok.

 

Az ausztrál kormány most úgy döntött, hogy közalkalmazottak bevonásával szórnak eleséget a wallaby kenguruknak. Vasárnap kezdték meg a repülős projektet, eddig több ezer kiló répát és batátát szórtak ki helikopterekből. Egy helyi képviselő a Twitter-oldalán osztotta meg, hogy úgy tűnik, bevált a tervük, a kenguruk már rá is találtak a répákra:

 

Matt Kean MP on Twitter

One happy customer #operationrockwallaby #AustralianFires

 

A wallaby kenguruk egyébként az évek során már hozzászoktak ahhoz, hogy bozóttüzek elől kell menekülniük. Az állatok többnyire túl is élik ezeket a tüzeket, sokkal nagyobb csapás számukra az ezt követő élelem és vízhiány. A helyiek ezután egy kamerarendszert is kiépítenek majd, amelyeken keresztül azt figyelik, hogy mennyire volt hatásos a segítség, és, hogy a wallaby kengurukon kívül mely más állatokon segítenek vele.

 

Közben a tüzek tovább perzselik az országot, egyes becslések szerint már több mint két tucat ember és egymilliárd állat halt meg a lángok miatt. A természetvédők pedig sokkos állapotban figyelik az eseményeket, hiszen eddig is Ausztráliában pusztultak ki a leggyorsabban az emlősfajok, a mostani katasztrofális állapot pedig felgyorsítja ezt a folyamatot.

 

(Global News)

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás