Illusztráció / fotó: Varga György / MTI

Vidámparkra és állatsimogatóra is milliárdokat költünk közpénzből Zalában

Nagy Donát
2020. február 27. csütörtök, 08:26
Rengeteg a nem nyilvános a pályáztatás, az elutalt pénzekről pedig tudni, hová kerülnek. A varázsszó az "egyedi döntés".

Úgynevezett egyedi döntésekre hivatkozva oszt akár több százmillió forintos támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség - írja cikkében a 24.hu.

 

A vissza nem térítendő támogatások megszerzését célzó kérelmek közös jellemzője, hogy azokat nem nyilvánosan meghirdetett pályázati felhívásra nyújtották be. Ilyen „egyedi pályázat” útján nyert most több, mint 900 millió forint támogatást például a Zobori Kalandozoo Kft. a zalaszabari kalandpark élménykínálatának fejlesztésére.

 

A cég tulajdonosa már tavaly is arról számolt be, hogy összesen 1 milliárd 816 millió forinthoz jutott a Kisfaludy-programból, aminek túlnyomó részét egy balatonfüredi szálloda építésére, a kisebbet egy zalaszabari borpanzióra fordíthatják.

 

Napi.hu cikke szerint a cégtulajdonos hullámvasutas élményparkja is kapott már csaknem egymilliárd forint támogatást, a beruházás eredményét Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter adta át tavaly áprilisban. A jelek szerint azonban a Kis-Balaton mellett található kalandpark „élménykínálata” még tovább fejleszthető közpénzből, a hírek további vidámparki gépekről és állatsimogatóról szóltak a múlt nyáron.

 

A Kisfaludy programból egyébként sok pénz pumpálnak fű alatt például Zoób Kati divattervezőnek, aki 811 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a divatgyűjteménye elhelyezésére és egy alkotóház létrehozására, de a Balatonboglár fideszes vezetésű önkormányzata is 383 milliót kapott a várdombi magasösvény-, és 81 milliót a Gömbkilátó és környezete fejlesztésére,

 

Az Magyar Turisztikai Ügynökség, illetve az irányítása alatt álló Kisfaludy 2030 Zrt. több, mint nyolcvan olyan, "egyedi döntésen" alapuló pályázatot tart nyilván, amelyek még csak pályázati azonosító számmal sem rendelkeznek.

 

Ezekről pedig egyszerűen semmit sem tesznek közzé, hiába van szó közpénzről.
comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás