A kókuszolaj kedvező egészségügyi hatásai miatt egyre népszerűbb, egy friss tanulmány alapján ugyanakkor előállítása súlyos károkat okoz a trópusi élővilágoknak – írja az IFLScience. Az elemzés során a csapat arra jutott, hogy tonnára lebontva a megtermelt kókuszolaj több fajt fenyeget, mint a pálmaolaj. Utóbbiról már többször bebizonyították, hogy az előállításához szükséges ültetvények rengeteg kárt okoznak a természetnek.
Erik Meijaard, a Kenti Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint sok nyugati fogyasztó úgy gondolja, hogy a kókuszolaj egészséges, és még az élővilágra is viszonylag veszélytelen. A szakértő hozzátette, át kell gondolnunk a kókusz környezeti hatásairól kialakított képet.
A nemzetközi csapat azt vizsgálta, hogy a kókuszdióhoz köthető mezőgazdasági munkák miként befolyásolják az állatokat és növényeket.
Úgy tűnik, minden egyes megtermelt egymillió tonna kókuszolaj 20 veszélyeztetett fajt fenyeget, míg a pálmaolajnál ez az érték 3,8, az olívaolajnál 4,1, a szójaolajnál pedig 1,3.
A kókusz elsősorban azért veszélyezteti az ökoszisztémát, mert jellemzően csendes-óceáni szigeteken és egyéb trópusi régiókban termesztik, ahol sok sérülékeny faj él.
A kutatók kiemelték, nem akarnak boszorkányüldözést folytatni a kókuszolaj ellen, csupán azt szeretnék elérni, hogy a fogyasztók tisztában legyenek annak ökológiai hatásaival.