Veszélyes szerre figyelmeztet a kormányhivatal

BZ
2019. június 18. kedd, 19:10

FIZETETT POLITIKAI HIRDETÉS
MEGRENDELŐ: MOMENTUM MOZGALOM

Magyarországon is elérhető az az interneten is megvásárolható MMS nevű szer, amit egyesek súlyos megbetegedésekre javasolnak, az országos tisztifőorvos azonban arra fiygelmeztet, hogy súlyos egészségügyi kockázatot jelent a szer használata.

 

Azt ajánlja, az egészségünk védelme érdekében tartózkodjunk a cseppek használatától.

 

A Vas Megyei Kormányhivatal közleményében jelezte, az egészségügyi világszervezet, a WHO 2010 után másodszor is figyelmeztetést adott ki az internetes felületeken forgalmazott MMS elnevezésű szerrel kapcsolatban.

 

A termék maga nátrium-klorit (NaClO2) 28%-os oldat, amelyet általában  aktiváló folyadékkal – legtöbb esetben citromsavval, de sósavval, lime- vagy citromlével, illetve ecettel – együtt is forgalmaznak. A terméket árusítók állítása szerint az MMS és az aktiváló folyadék együttesen klór-dioxidot (ClO2) alkot, amelynek számos, tudományosan nem igazolt gyógyító hatást tulajdonítanak. A weboldalak leginkább szájon át történő alkalmazást javasolnak különféle módokon, de van, ahol beöntést, fülön vagy bőrön keresztül történő használatot írnak elő.

 

A tájékoztatás szerint az MMS-cseppek torokfájást, tartós hányást, hasmenést, hasi görcsöket, kiszáradást, sőt, súlyosabb esetben methemoglobinémiát, hemolízist és veseelégtelenséget is okozhatnak.

 

Az MMS használata tehát fokozottan veszélyes.

 

Létezik egy MMS2 nevű szer is, ami kalcium-hipoklorit (vagyis klórmész) port tartalmazó kapszulák. A közlemény szerint a WHO legalább 18 országból kapott jelentést, ahol káros hatásokkal (súlyos, halálos kimenetelűekkel) is járt a szer használata.

 

Az országos tisztifőorvos azt ajánlja, hogy egészségünk védelme érdekében, tartózkodjunk mindkét ártalmas szer használatától!

 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás