Fotó: Nagy Donát

Végre megújulhat a szombathelyi oladi kilátó, elkészültek a tervek

Farkas Bazsi
2020. február 2. vasárnap, 12:28
Túl léptünk az abszolút ötlettelenségen, hogy minden kevésbé használt épületben kávézót nyissunk.

1935-ben épült Szombathelyen az oladi kilátó. A kilátó sokáig az egyik kedvenc kirándulóhelye volt a szombathelyieknek, idővel azonban eléggé lepusztult, a fák is túl nőtték, az épület környezete is látott már szebb napokat. 

 

 

Tavaly februárban Balassa Péter, akkor még hivatalban lévő városi képviselő, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy saját képviselői keretének terhére 600 ezer forintot ajánl fel arra, hogy elkészülhessenek a kilátó megújításának tervei. 

 

Szeptemberben aztán el is készültek a tervek, amiket mi a városházától kaptunk meg. Bár nagyon szerettünk volna látványterv orgiát rendezni, de egy kicsit le kell lombozzam az olvasókat, mivel nagy átépítést nem terveztek a kilátónak, sokkal inkább arra koncentrált a tervező, hogy a meglévő épületből ki lehessen ismét látni, illetve a kilátó környezete megújuljon.

 

Néhány fát ki kell majd vágni. Csakis így biztosítható újra kilátás, viszont ez nem jelenti azt, hogy minden fának annyi. A terv szerint 20 darab vöröstölgyet vágnak ki, ezeket a kilátó Kőszegi-hegység felőli oldalán termelnék ki. A kivágásra tervezett fák alatt fiatal mageredetű vöröstölgyek, mezei juharok, nagylevelű hársak jelenleg is találhatóak, így ez a felszín nem marad fa nélkül - írja a szakértői anyag.

 

 

A kilátó város belterülete felé eső oldalán kilátást akadályozó magas kocsányos tölgyek vannak, azokat az erdőgazdálkodóval egyeztetve megtartják, viszont a száraz ágakat a koronákból a balesetek megelőzése érdekében levágják. 

 

A kilátóhoz új büfét nem terveztek. Sőt, az erdészet legújabb politikájával megegyezően szemetesek sem helyeznek ki, mindezt a “Vidd haza!” jegyében. 

 


Erdei kirándulóhelyet és erdei futóutat azonban terveztek. A kilátó mellé pedig kültéri tornaeszközöket telepítenének. A cél ugyanis az, hogy  olyan többfunkciós közjóléti létesítmény-együttest alakítsanak ki, ami az erdőlátogatók számára huzamosabb ott-tartózkodást, pihenési és rekreációs lehetőséget biztosít. 

 


A tervek szerint kiszedik a régi betonlábú padokat, helyettük új pihenőpadok és kültéri bútorok kerülnek kihelyezésre. De felújítanák a Kárpáti Kelemen utca felől a kilátóhoz vezető lépcsősort is. Itt most 54 darab vasbeton lépcső van, amiket alaposan megrágott az idő vasfoga. Ezek helyett is újakat helyeznének ki. 

 

 


Egyelőre még csak a tervek készültek el, arra még csak kalkuláció sincs, hogy mindez mennyibe kerülne, így az esetleges kivitelezés megkezdése, vagy annak befejezése sincs a horizonton. Amint lesz több információnk, ígérem, azonnal jelentkezünk! 


 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás