HIRDETÉS

fotó: MTI

Vas és Győr-Moson-Sopron megye se kapna célzott EU-s támogatást a kormány terve szerint

Nagy Donát
2020. január 13. hétfő, 12:23
De Budapest is ellenséges területté válhatott.

A kormány célterületeket jelölt meg, hol használná fel az EU-s támogatásokat – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumokból.

 

A lap megszerezte azt a prezentációt, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium készített, és azt tartalmazza, milyen rendszerben használná fel Magyarország a következő, 2021-2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait.

 

Összességében a teljes támogatási keret egyötödét kívánja a kormány „területileg meghatározott” támogatásokra fordítani, ebből maradna ki a nyugati régió, valamint a főváros.

 

A lap szerint készítettek két térképet, amely megmutatja, hova szánják a pénzeket. Az egyiken szinte kizárólag keleti, leszakadó térségek vannak, ami akár észszerű is lehetne, csakhogy az előző két ciklus felzárkóztatási támogatásai szinte semmi eredményt nem hoztak.

 

Az erre szánt pénzekből épültek például a 40 centméter magas kilátók - ezek pedig csak papíron szolgálták a felzárkóztatást.

 

A másik célterületi térképen olyan turisztikai régiók vannak megjelölve, mint a Balaton, a Duna-kanyar, a Fertő-tó vidéke, a Felső-Tisza és Tokaj, illetve a Hortobágy és Debrecen. Itt érdemes felidézni: gőzerővel zajlik a kormány- és Orbán-közeli érdekeltségek, a Mészáros Lőrinc birodalmához tartozó cégek területfoglalása például a Balatonnál és Tokaj környékén . Vagyis az ide irányított uniós idegenforgalmi fejlesztések ezeknek az üzleti köröknek az érdekeit is szolgálnák.

 

A területi logikájú uniós támogatásokból a kormányterv szerint szinte teljesen kimarad Nyugat-Magyarország.

 

Budapest esetében pedig a korábbi, főpolgármesterrel kötött minden megállapodás érvényes; jár a száz nap türelmi idő Karácsony Gergelynek és csapatának – jelentette ki múlt heti éves sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A valóság – a Népszava birtokába jutott kormánydokumentumok tanúsága szerint – ennek épp az ellenkezője.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás