Vajon miért fél a szombathelyi Fidesz attól, hogy elővegyék az önkormányzati cégek elmúlt 5 évének pénzügyi papírjait?

Farkas Bazsi 2020-03-04 12:00:00
A kormánypárti képviselők sem ezt, sem pedig Halmágyi Miklós menesztését nem szavazták meg.

Az elmúlt heti szombathelyi közgyűlés egyik legnagyobb vitáját a Médiaközponttal szemben lefolytatott vizsgálat és annak esetleges eredménye adta. Történt ugyanis, hogy az egyébként önkormányzati cégként működő Médiaközpont korábbi vezetője Halmágyi Miklós visszaélésgyanús pénzügyi kifizetéseket hajtott vége. Igaz, az összeg alig pár százezer forint volt mégis felmerült a bűncselekmény gyanúja, így jelenleg is nyomoz a rendőrség az ügyben.

Az ügyet a Médiaközpont felügyelő bizottsága szúrta ki, ahogy annak fideszes tagja Horváth Gábor képviselő mondta, belső súgásra indították meg a nyomozást. A Médiaközpont belső ügyei egyébként azóta is szivárognak ki, nemrég egy szerkesztőségi ülésen elhangzottakat idézte az egyik kormányközeli szombathelyi online újság.

De ami érdekesebb, az az, hogy a Halmágyi Miklós körüli botrányt pont a Fidesz robbantotta ki, amikor kiszivárogtatta a megyei napilapnak, a feb vizsgálati jegyzőkönyvét, végül pedig ők is voltak azok, akik visszakoztak a Médiaközpont ügyvezetőjének leváltásától. 

Merthogy a Fidesz nem szavazta meg Halmágyi menesztését.

Ez azért is hat visszásan, mert a napirendi pont tárgyalásakor a fideszes képviselők aztán kígyót, békát kiabáltak a Médiaközpontra, kezdve azzal, hogy nem objektív és részlehajló, folytatva azzal, hogy micsoda pénzügyi visszaélés történt. Azt egyébként hadd jegyezzem meg, hogy van annak egy diszkrét bája, amikor fideszes képviselők a közmédia részrehajlástól papolnak. Vajon mikor néztek utoljára meg egy híradót a 80 milliárd forint közpénzből fenntartott magyar televízióban? Vagy nem tudom látták e a szintén az MTV-ben készült Karácsony Gergely interjút?

Bár tény, hogy mi az objektív az szubjektív.

Az azonban megmagyarázhatatlan logikára vall, hogy kiszivárogtatnak egy ügyet, a közgyűlés előtt véleményt formálnak egy cégvezetőről, elmondják, hogy micsoda elképesztő módon csalt bankkártyákkal, ezzel egyébként pénzügyi szabálytalanságot követett el, majd amikor a polgármester azt javasolja, hogy hívják vissza az ügyvezetőt, akkor a Fidesz egyszerűen visszavonulót fúj és tartózkodik. 

Lehet, hogy mindennek ahhoz van köze, hogy időközben az is felmerült, hogy ha most, egy korábbi kialakult szokás miatt, a kiküldetések is szabálytalanok voltak, akkor előfordulhat, hogy az önkormányzati cégeknél az elmúlt időszakban több szabálytalanság is történt, ezért vizsgálják meg a cégek pénzügyi működését az elmúlt 5 évre visszamenőleg. 

Ez pedig már komolyan érinthet több, a közgyűlésben most is bent ülő fideszes képviselőt. Hiszen az elmúlt 5 év gyakorlatilag az előző ciklust fedi le, azokkal a cégvezetőkkel, akiket annak idején a Fidesz nevezett ki. Arról pedig nem szabad megfeledkezni, hogy ahogy a Médiaközpont esetében, úgy más cégeknél is felmerülhet, hogy végül a hatóságnak kell büntetőeljárást indítani az ügyben.

Az átláthatóság és a tiszta viszonyok jegyében a Fidesz végül nem szavazta meg ezt sem.

A közgyűlés 13 igennel (Éljen Szombathely frakció, Nemény András, polgármester és Koczka Tibor) 7 fideszes tartózkodással szavazta meg a javaslatot. 


Várjuk a vizsgálatok eredményeit! 

Szólj hozzá!

Nincs telitalálat a hatos lottón

Mutatjuk a nyerőszámokat!

Tömegbaleset történt egy balatoni kerékpáros versenyen

Közel 50 biciklis bukott 70 km/h-s sebességnél.

Illegális bevándorlókat csíptek el Szentgotthárdon

Három férfit igazoltattak, akik azt mondták szírek, de igazolvány nem volt náluk.

Elhunyt Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó

Az 1968-as, mexikóvárosi olimpián aranyérmes labdarúgócsapat tagja hetvenhat esztendős volt.

A 88-ast is kihúzták ma este az ötöslottón

A többi viszont jóval kisebb szám volt.

Holnap már nem fog esni

De a szél azért fújni fog.

RTL Klub: 82 éves nagymamája vigyázott a második emeletről kizuhant kőszegi kislányra

Az idős hölgy levitte a kutyát, így maradt egyedül a gyerkőc. Mentőhelikopter vitte a győri kórházba, nincsen életveszélyben.

Hamilton a pole pozícióban a Stájer Nagydíjon

Mellőle pedig Verstappen indulhat majd a holnapi futamon.

Változik a látogatási rend a győri kórházban

Hétfőtől a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban naponta csak egy fő látogathatja a betegeket.

Megnősült a Falco KC csapatkapitánya

Július 10-én kötött házasságot Váradi Benedek és kedvese, Bíró Dorottya.

Letették Celldömölkön a Wewalka Kft. új üzemcsarnokának alapkövét

Az osztrák tulajdonban álló cég az 5 milliárd 386 millió forintos fejlesztésből bővíti termelési kapacitását.

Tűz ütött ki a jánossomorjai szeméttelepen

A tűzoltók három vízsugárral kezdték oltani a lángokat.

van még itt cikk a témában: