Őrségi Nemzeti Park

Vadmacskák is élnek az Őrségi Nemzeti Parkban

ugytudjuk.hu
2020. január 9. csütörtök, 10:20
Lakossági szóbeszéd alapján kezdtek kutatkodni a nemzeti park munkatársai.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 2019. őszén elindított, vadmacska előfordulásának kutatását célzó vizsgálatai eredményre vezettek: a nemzeti park három különböző területrészén sikerült vadkamerákkal készített felvételekkel igazolni a fokozottan védett ragadozó jelenlétét.


A vadmacska őrségi előfordulásáról mindeddig nem rendelkeztünk adatokkal, az elmúlt években azonban több felvétel, szóbeszéd jutott el hozzánk arról, hogy élhet vadmacska az Őrségi Nemzeti Park területén. Kollégáink Németországban, türingiai partnerszervezeteinknél tett tanulmányútjuk alkalmával ismerkedtek meg azzal, a vadmacska kutatását és védelmét célzó programmal, amely az inspirációt adta az Őrségi Nemzeti Parkban, a vadmacska előfordulásának kutatását célzó vizsgálat elindításához.

A kóbor házimacskák is felkeresik az illatcsapdákat


Nyár végén Dr. Lanszki József emlőskutató közreműködésével, mintegy 15 nemzeti parki helyszínen helyeztünk ki kamera- és szőrcsapdákat a vadmacskák észlelésének érdekében. A szőrcsapdák olyan „vakarózófák”, melyeket megfelelő illatanyaggal (macskagyökér főzet) és csalétekkel (paradicsomos hal) látunk el. Amikor egy macska a helyszínt meglátogatja, az ott észlelt szagok miatt azt megjelölheti, és ha a kihelyezett botokhoz dörgölődik, szőrmintát hagy hátra, illetve a mozgásérzékelővel ellátott kamera fényképet is készít róla. A csapdák kihelyezése óta eltelt három hónap alatt három helyszínről sikerült a kamerafelvételek alapján kimutatni a vadmacskák jelenlétét. 


A vadmacska Európa szerte elterjedt, de rejtett életmódja miatt ritkán szem elé kerülő ragadozó. Élőhelyül a zavarástól mentes, vadon jellegű erdőket választja, melyek közelében nyílt területek, vizes élőhelyek is megfigyelhetők. Táplálékául madarak, kisemlősök, elsősorban mezei pocok és erdei egerek szolgálnak. A faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

A nyuszt az őrségi erdők jellegzetes kisragadozója


A vadmacskák védelme érdekében igazgatóságunk együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodókkal, hogy tartsák fenn a macskák otthonául szolgáló, háborítatlan erdőrészeket és bennük a nagyméretű, kölykezésre alkalmas odúkat rejtő famatuzsálemeket. Azt, hogy az Őrségi Nemzeti Parkban talált vadmacskák „tisztavérűek”-e, ill. valós veszély-e a vadmacskák házi rokonaikkal való párosodása következtében a faj genetikai állományának leromlása, a szőrcsapdák által gyűjtött szőrminták genetikai elemzésével fogják megtudni a kutatók és a nemzeti park szakemberei.
 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás