Vadásztőrrel szúrta le öccsét, hat év börtönt kapott a győri bíróságon egy férfi

Papp László Tamás 2020-09-10 17:41:00
Maradandó fogyatékosságot okozott testvérének.

A Győri Törvényszék elsőfokú, még nem jogerős ítéletével megállapította annak a férfinak a bűnösségét emberölés bűntettének kísérletében, aki a szomszédjában lakó öccsét egy 30 cm hosszú, 17 cm pengehosszúságú vadásztőrrel, a nyakára irányulóan, azonban a sértetti védekezés miatt a bal alkarját érően, felülről lefelé szúró mozdulattal, maradandó fogyatékosságot okozva megsebesítette. A bíróság a vádlottat 6 év szabadságvesztés büntetésre ítélte, amelyet börtönben kell letöltenie, és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. A vádlott letartóztatását a bíróság nem rendelte el – szól a bírósági közlemény.

A hosszú ideje haragos viszonyban lévő, egymás melletti telken lakó vádlott és sértett, akik egyébként testvérek, egy farakást takaró ponyva miatt szólalkoztak össze. A vádlott a saját udvarában lévő, összevágott tűzifa letakarásához kölcsönkérte a testvérétől a ponyvát, mivel azonban nem kapta meg, a testvére távollétében átment a sértett kertjének hátsó részében felhalmozott bálákhoz és arra felmászva, az azt védő takaróponyvát igyekezett arról lerángatni, mikoris a sértett hazaért, és számonkérte őt.

A vádlott a sértett szidalmazása mellett felkapott egy, a ponyva lesúlyozására szolgáló két méter hosszú fakarót, és azzal a bála mellett álló sértett feje irányába ütött, amitől a sértett megszédült. Ekkor a vádlott az övéből előkapta vadásztőrét, leugrott a báláról, és a sértett nyakára célozva, felülről lefelé irányozva megszúrta. A sértett védekezésül bal karját a feje elé kapta, így a vádlott a sértett alkarjának teljes izomzatát és az artériákat is átvágta.

A bíróság emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek a vádlottat, és nem fogadta el azt a vádlotti védekezést, miszerint a sértett volt az, aki a vádlott felé kétméteres fahusánggal ütött, amelyet a vádlott kivédeni igyekezett, ezért jogos védelmi helyzetben volt. A bíróság elfogadta a sértett fiának vallomását az ügy körülményeit illetően, hangsúlyozva, hogy a vádlott által az őt a sértett részéről ért állítólagos támadás elhárítása körében felhozott indokok a józan ésszel ellentétben állnak, hiszen akit egy eszközzel támadnak meg, az az eszközt igyekszik elhárítani, nem pedig az azt tartó kezet.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a sértett maradandó fogyatékossággal gyógyult, amely teljes testét érintően 10 stzázalékos mértékű, de gyakorlatilag a bal karját használni nem tudja, miközben fizikai munkákból tartja el magát, és a ház körüli munkák is rá várnak. A bíróság az ügyészi indítványnál enyhébb, 6 évnyi szabadságvesztés büntetést szabott ki, és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától a vádlottat.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője elsődlegesen a jogos védelmi helyzet fennállása okán bűncselekmény hiányában történő felmentésért, másodlagosan a minősítés megváltoztatása és enyhítés érdekében fellebbezéssel éltek, az ügyészség az ítélet tekintetében 3 nap határidőt kért a fellebbezés előterjesztésére, a vádlott letartóztatására tett indítványa elutasítása miatt pedig fellebbezett. – zárul a közlemény.

Címlapképünk illusztráció

Szólj hozzá!

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.