Vadásztőrrel szúrta le öccsét, hat év börtönt kapott a győri bíróságon egy férfi

Papp László Tamás 2020-09-10 17:41:00
Maradandó fogyatékosságot okozott testvérének.

A Győri Törvényszék elsőfokú, még nem jogerős ítéletével megállapította annak a férfinak a bűnösségét emberölés bűntettének kísérletében, aki a szomszédjában lakó öccsét egy 30 cm hosszú, 17 cm pengehosszúságú vadásztőrrel, a nyakára irányulóan, azonban a sértetti védekezés miatt a bal alkarját érően, felülről lefelé szúró mozdulattal, maradandó fogyatékosságot okozva megsebesítette. A bíróság a vádlottat 6 év szabadságvesztés büntetésre ítélte, amelyet börtönben kell letöltenie, és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. A vádlott letartóztatását a bíróság nem rendelte el – szól a bírósági közlemény.

A hosszú ideje haragos viszonyban lévő, egymás melletti telken lakó vádlott és sértett, akik egyébként testvérek, egy farakást takaró ponyva miatt szólalkoztak össze. A vádlott a saját udvarában lévő, összevágott tűzifa letakarásához kölcsönkérte a testvérétől a ponyvát, mivel azonban nem kapta meg, a testvére távollétében átment a sértett kertjének hátsó részében felhalmozott bálákhoz és arra felmászva, az azt védő takaróponyvát igyekezett arról lerángatni, mikoris a sértett hazaért, és számonkérte őt.

A vádlott a sértett szidalmazása mellett felkapott egy, a ponyva lesúlyozására szolgáló két méter hosszú fakarót, és azzal a bála mellett álló sértett feje irányába ütött, amitől a sértett megszédült. Ekkor a vádlott az övéből előkapta vadásztőrét, leugrott a báláról, és a sértett nyakára célozva, felülről lefelé irányozva megszúrta. A sértett védekezésül bal karját a feje elé kapta, így a vádlott a sértett alkarjának teljes izomzatát és az artériákat is átvágta.

A bíróság emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek a vádlottat, és nem fogadta el azt a vádlotti védekezést, miszerint a sértett volt az, aki a vádlott felé kétméteres fahusánggal ütött, amelyet a vádlott kivédeni igyekezett, ezért jogos védelmi helyzetben volt. A bíróság elfogadta a sértett fiának vallomását az ügy körülményeit illetően, hangsúlyozva, hogy a vádlott által az őt a sértett részéről ért állítólagos támadás elhárítása körében felhozott indokok a józan ésszel ellentétben állnak, hiszen akit egy eszközzel támadnak meg, az az eszközt igyekszik elhárítani, nem pedig az azt tartó kezet.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a sértett maradandó fogyatékossággal gyógyult, amely teljes testét érintően 10 stzázalékos mértékű, de gyakorlatilag a bal karját használni nem tudja, miközben fizikai munkákból tartja el magát, és a ház körüli munkák is rá várnak. A bíróság az ügyészi indítványnál enyhébb, 6 évnyi szabadságvesztés büntetést szabott ki, és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától a vádlottat.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője elsődlegesen a jogos védelmi helyzet fennállása okán bűncselekmény hiányában történő felmentésért, másodlagosan a minősítés megváltoztatása és enyhítés érdekében fellebbezéssel éltek, az ügyészség az ítélet tekintetében 3 nap határidőt kért a fellebbezés előterjesztésére, a vádlott letartóztatására tett indítványa elutasítása miatt pedig fellebbezett. – zárul a közlemény.

Címlapképünk illusztráció

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.