Űrlények ajándéka lenne, vagy csak valami furcsa reklámfogás az itt-ott felbukkanó monolit?

Fehér Buda 2020-12-01 10:10:00
Teljes gőzzel pörögnek az internetes összeesküvés-elmélet gyárosok, néhányan már apokalipszist kiáltanak.

Egy hete robbantotta fel az internetet az a fém monolit amit az amerikai Utah állam sivatagjának közepén találtak. Az összeesküvés-elméletek azóta is csak egyre jönnek, sokak szerint a meglepő helyen felbukkanó objektumot az űrlények dobták le nekünk, hogy így kommunikáljanak velünk.

Ennek hátterében talán az áll, hogy Stanley Kubrick filmjében, a 2001: Űrodüsszeiában is hasonló monolitokkal találkoztak a szereplők. Ebben a sztoriban az építményekről aztán kiderült, hogy tényleg az űrlakók hozták őket létre, a masinák pedig arra szolgáltak, hogy segítsék az emberiség fejlődését.

A Utah államban felbukkanó monolitot viszont már be is vizsgálták a kutatók, akik rábukkantak,

szerintük viszont földi anyagokból, alumíniumból készült a fémoszlop, tehát kicsi az esélye, hogy a földönkívüliek hozták volna létre.

A monolit a felbukkanása óta el is tűnt, a Reddit felhasználói viszont nem nyugszanak, még több teóriával álltak elő az építménnyel kapcsolatban, amiket a CNet gyűjtött össze. A leghihetőbb elmélet szerint a fémoszlopot még a Westworld első évadjának forgatásán használták, a sorozat készítői pedig vagy véletlenül ott felejtették a filmes kelléket, vagy meglepetésként, direkt hagyták a sivatagban a monolitot, hogy majd egy lelkes rajongó egyszer rátaláljon. Ezt az elméletet több dolog is alátámasztja, az HBO sorozatának néhány jelenetét tényleg a utahi sivatagban forgatták, az oszlop kinézete pedig beleillik a széria futurisztikus képi világába.

A Reddit felhasználói ennél is tovább mentek, a utahi sivatag felett átrepülő helikopterek röppályájának átvizsgálásával sikerült leszűkíteniük azt a területet, ahol felfedezték a monolitot. Az internetes detektívek ezután a Google Earth szatellitképei segítségével kiderítették, hogy

az oszlop 2015 augusztusa és 2016 októbere között jelent meg, pont akkor, amikor elstartolt a Westworld forgatása.

A környéken egyébként több filmet is forgattak már, például a 127 órát, vagy a Mission: Impossible második részét, de a western filmek fénykorában is több produkció dolgozott a területen. Az viszont kevésbé hihető, hogy a hatvanas években pont egy westernhez használtak volna egy ilyen kelléket.

Egy másik elgondolás szerint az építmény egy szobrász, John McCracken műve. A művész 2011-ben hunyt el, addig viszont szintén futurisztikus szobrokon dolgozott. A McCracken életművét őrző David Zwirner galéria a Twitteren meg is osztotta a szobrász egyik monolitját, amit New Yorkban állítottak ki:

 

null

The portal to Utah is at David Zwirner 20th Street: https://t.co/RVNlrfW1WA #UtahMonolith #JohnMcCracken pic.twitter.com/eZcwYhsQ8N

 

A hasonlóság egészen kísérteties, de McCracken ismerősei nem tudják elképzelni, hogy a művész készakarva hagyta volna ott az egyik alkotását a sivatagban. Az ügyben már Patrick McCracken, a szobrász fia is megszólalt, aki egy 2002-es beszélgetésüket is felelevenítette a Timesnak. Patrick szerint az apja azon gondolkodott, hogy a műveit a világ random pontjain rejti majd el, hogy azokat évekkel később találják meg. Így Patrick beszámolója szerint McCracken titkon tényleg valami hasonlón gondolkodhatott. 

Ez az elméletet viszont aláássa az, hogy a monolit 2015 és 2016 között jelent meg a sivatagban, évekkel McCracken halála után. Tehát ha tényleg a művész alkotásáról van szó, akkor kérdés, hogy ki helyezte el az oszlopot Utah-ban. A monolittal kapcsolatban viszont még egy rejtély is felmerült,

az építmény ugyanis néhány napja szőrén-szálán eltűnt. 

A utahi sivataggal foglalkozó földművelésügyi hivatal a Facebookon tett közzé egy nyilatkozatot, amiben azt írják, a monolit illegális körülmények közt került ki a sivatagba, ráadásul egy magánbirtok területére. Az oszlopot viszont valaki vagy valakik elvitték, a hivatal azóta sem tudja, mi lehetett a monolit sorsa. A hivatal ezen kívül nem is fogja vizsgálni, hogy hova lett a rejtélyes tárgy, viszont a utahi seriff irodájába is eljutott az oszlop eltűnésének híre, így valószínűleg rendőrségi ügy lesz majd belőle.

Ezek tehát a leghihetőbb elméletek azzal kapcsolatba, hogy honnan származhat a monolit. Az egész internetet lázban tartó oszlop történetének viszont még nincs vége, tegnap egy hasonló építményre bukkantak hozzánk egészen közel, Romániában. A monolit Karácsonkő közelében bukkant fel, egy domb tetején.

Habár első ránézésre úgy tűnhet, mintha a utahi oszlop vándorolt volna át, a két építmény viszont csak hasonlít egymásra. A romániai oszlop nagy különbsége az, hogy az oldalan spirális alakban karcolások láthatók, míg a utahi monolit teljesen sima volt.

Az internetes összeesküvés-elméleteknek csak olaj volt a tűzre a romániai oszlop felbukkanása, sokan már tényleg azt hiszik, az ufók hagyták itt a monolitokat, hogy később visszataláljanak a Földre. 2020-at elképzelve pedig nem is lenne olyan meglepő, ha karácsonyra kapnánk egy meglepetés látogatást is a földönkívüliektől.

Szólj hozzá!

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.