Ungár Péter szerint továbbra is rossz a gyod rendszer

Farkas Bazsi 2019-01-31 14:25:00
Fülöp Attila szerint az ápolási díj emelésével és a gyod bevezetésével senki nem járhat rosszabbul

Az LMP szerint az autizmusból eredő súlyos viselkedési problémákat is figyelembe kell venni a gyermekek otthonápolási díjának (gyod) szempontrendszerében, ahogy az már a 2008-2013-as országos autizmus stratégiában is szerepelt - tájékoztatott az MTI. 

Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: csupán a korábbi stratégia végrehajtást várják el a kormányzattól annak érdekében, hogy az autizmusban szenvedő gyermekek családjai is részesüljenek a bruttó 100 ezer forintos támogatásban. 

A politikus pontatlanságnak ítélte Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára által mondottakat azzal kapcsolatban, hogy a jogosulti kör meghatározása nem kormányzati, hanem szakorvosi felelősség lenne. Ungár Péter kijelentette: a szakorvosoknak az Emmi által meghatározott szempontrendszert kell figyelembe venniük. 

A politikus üdvözölte ugyanakkor, hogy az Autisták Országos Szövetsége konzultációt indított az érintett családokkal. 

A képviselő a budapesti főpolgármester-jelölti előválasztással kapcsolatos kérdésre kijelentette: biztos abban, hogy lesz második forduló, és azt az LMP által is támogatott független jelölt, Puzsér Róbert nyeri meg, így "az MSZP-nek nem lesz más választása, mint Puzsér Róbertet támogatni". 

A Jobbik elnökének, Sneider Tamásnak a néppártosodást is megkérdőjelező korábbi kijelentését Ungár Péter úgy kommentálta: a Jobbik a néppártosodással kapcsolatban egyetlen csoportnak tartozik elszámolással, azoknak, akik 2018-ban a fordulat tudatában szavaztak rájuk.

Nem sokkal ezután a Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Fülöp Attila is sajtótájékoztatót tartott. Szerinte a z ápolási díj idei 15 százalékos emelésével és a bruttó 100 ezer forint összegű gyermekek otthongondozási díjának (gyod) januári bevezetésével minden arra jogosult család több támogatást kap.

Fülöp Attila ismertetése szerint tavaly még háromféle - alapösszegű, emelt és kiemelt - ápolási díjat kaptak a családok, januártól pedig egy negyedik kategóriát is bevezettek gyod elnevezéssel; ez az új támogatási forma a legsúlyosabb állapotban lévő, önellátásra képtelen gyermekek szüleinek jár, függetlenül a gyermek életkorától. A négyféle támogatást jelenleg 50 ezer család kapja, közülük csaknem 18 ezren a gyod-ot.     Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellátást továbbra is mindenki megkapja, tehát egy jogosult sem eshet ki a rendszerből. Akinek a tavalyi év utolsó napján is járt valamelyik díj, annak idén is jár, a jogosultságot pedig továbbra is orvosi szakvéleményre alapozottan a kormányhivatalok járási hivatalai állapítják meg.    

Az alapösszegű ápolási díj bruttó 37 490 forint, az emelt összegűé 56 400 forint, a kiemelté 67 485 forint, míg a januárban bevezetett gyod összege bruttó 100 ezer forint.     Az államtitkár azt hangoztatta, a kormány egyértelmű, világos és elkötelezett döntést hozott tavaly év végén arról, hogy több támogatást kapjanak azok, akik nehéz fizikai és lelki terhet vállalva otthonukban gondozzák súlyosan fogyatékos hozzátartozóikat.    

Közölte, idén minden jogosult magasabb összegű díjat kap; ezért a juttatásért nem kellett jelentkezni, mert automatikus átsorolással mindenki a megfelelő kategóriába kerül.    

Azt hangoztatta, hogy ezzel a módosítással 15 milliárd forinttal több pénzt kapnak a jogosult családok. A négyféle ellátás azoknak jár, akik otthon ápolják súlyosan fogyatékos, önellátásra képtelen családtagjukat - fűzte hozzá.    

Fülöp Attila ellenzéki politikusok a témában tett nyilatkozataira utalva méltatlannak mondta, hogy vannak, akik a fogyatékossággal élők ügyét politikai haszonszerzésre használják fel, köztük olyan képviselők, akik az Országgyűlésben nem szavazták meg a gyod bevezetését.     Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének(AOSZ) elnöke pozitív kormányzati intézkedésnek nevezte az ápolási díj összegének megemelését és a gyod bevezetését, ami szavai szerint nagy segítséget jelent az önellátásra képtelen autista emberek családjainak is.     A több mint 30 éve alapított, száz tagszervezetet tömörítő, több ezres tagságú civil érdekvédelmi szervezet vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyod "nem egy autizmus-specifikus támogatási forma".    

Elmondta, a változásokkal kapcsolatban felmérést készítettek tagjaik körében; 500 családot kerestek meg egy online kérdőívvel. Elmondta, a válaszokat összegezve arra jutottak, hogy a változtatásokról korrekt, részletes tájékoztatást kell, hogy kapjanak a családok, amit az AOSZ rövidesen meg is tesz.    

A felmérésből továbbá kiderült egyebek mellett az is, hogy a köznevelési intézményekben tanuló autista gyerekek integrációjának elősegítésében még van feladat.    

Az AOSZ elnöke a gyod bevezetését kísérő nyilatkozatokra utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyatékossággal élő embereknek és családjaiknak éppen elég problémája van, és nem segít rajtuk az, ha nem valós információkat kapnak például "politikai szándékból".

Fülöp reagálását aztán egy közlemény követte, amit Ungár Péter adott ki. 

Ha Fülöp Attila államtitkár annyira magabiztos a GYOD ügyében, hogy már a Fidesz frakció sajtóosztálya adja ki helyette a közleményeket, akkor álljon ki a vitára, amelyre már többször kihívtam - írta Ungár az Ugytudjuk.hu-hoz eljuttatott levelében.

Szólj hozzá!

Öt perc alatt fordított kétgólos hátrányból és bajnok a Manchester City

Elképesztő izgalmak a Premier League utolsó fordulójában.

Ukrán történelemkönyveket égetnek az oroszok a „nácitlanítás” jegyében

Ukrajna brit nagykövete számolt be a felháborító esetről.

Forma-1: Verstappen húzta be az utóbbi évek legizgalmasabb Spanyol Nagydíját

A holland címvédő legnagyobb riválisa, Charles Leclerc nem tudta befejezni a versenyt.

Majomhimlő gyanúja miatt vittek kórházba egy bécsi férfit

Enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek.

Hétvégén is intézhetők a lejárt személyi okmányok

Extra nyitvatartással segítik a kormányablakok a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét.

Halálra szúrtak egy nőt egy veszprémi gyár öltözőjében

A gyanúsítottat a közelben elfogták a rendőrök.

Újjáépítenék a világ legnagyobb repülőgépét az ukránok

Az AN-225-ösből mindössze egyetlen működő példány létezett, de ezt a háború első napjaiban szétlőtték az oroszok.

Kiélezett csatában nyert a Körmend

Oroszlányba látogattak a körmendiek.

Gruevszki kilenc évet kapott, mert elrendelte riválisa ingatlanának lerombolását

Orbán Viktor szövetségese azonban Budapesten élvezi a menedékjogot.

Balassa Péter: Mostohagyerekként bántak Szombathellyel, csupán azért, mert ellenzéki vezetésű

A Jobbik szombathelyi országgyűlési képviselője szerint az Unióból való esetleges kilépés már közbeszéd tárgya Magyarországon.

Uniós fellépést szorgalmaz Donáth Anna a Sajó-szennyezés ügyében

A Momentum európai parlamenti képviselője frakciótársával, a szlovák Michal Wiezikkel egyeztetett.

Lesz@rom! Alee lép ma fel Szombathelyen

A ingyen fagyival várják a gyerekeket a Haladás Sportkomplexum parkolójában.

Az Azovsztal és Mariupol teljesen orosz kézre került Putyin védelmi minisztere szerint

A terület „felszabadításáról” tett jelentést Szergej Sojgu.

Hidegfront jön, viharos széllökésekkel

De aztán hamar naposra fordul az idő.