Ungár Péter: Ha valahol elindulok egyéni képviselőként, akkor az itt, Szombathelyen lesz!

Farkas Bazsi 2020-10-11 13:18:16
A Vas megyei LMP parlamenti képviselője szerint egyszerűen tűrhetetlen, hogy valaki 10-20-30 ledolgozott év után még 200 ezer forintot se keressen. 

Aktív részese volt a 2019-es szombathelyi önkormányzati kampánynak Ungár Péter, a Vas megyei LMP parlamenti képviselője. A politikus nemcsak a háttérmunkában vett részt, de ha kellett, kopogtatott, vagy maga is szórólapozott. Többször felbukkant már a neve, mint a 2022-es parlamenti választás szombathelyi jelöltje. Többek között ez is szóba került az Ugytudjuknak adott interjújában.

Hogyan értékeli az önkormányzati választás óta eltelt egy évet? 

Szerintem nincs ma olyan ember Szombathelyen, aki megbánta, hogy Nemény Andrásra és az Éljen Szombathely! jelöltjeire szavazott, ellenben biztos vagyok benne, hogy rengeteg olyan ember van, aki megbánta, hogy nem őt választotta. Az ellenzéki polgármesterek az elmúlt egy évben - néhány kivételtől eltekintve - jól végezték a munkájukat a mögöttük álló időszakban, de Nemény András és a szombathelyi többség még ebből a mezőnyből is kitűnik, - pedig egyszerre kellett megküzdeni az előző vezetés hibáival, a koronavírussal és a kormány bosszújával. 

Ezek szerint Ön is egyetért azzal, hogy a kormány bosszút akar állni az ellenzéki önkormányzatokon? 

Nyilván van ilyen szándék, de szerintem ezen kár meglepődni; pontosan erre lehetett számítani a Fidesztől. Szerintem akkor jár el helyesen az ellenzék, ha nem ül fel a kormány provokációjának, nem megy bele az állóháborúba, hanem inkább városról városra, kerületről kerületre bizonyítja, hogy az ellenzéki politika több annál, minthogy a Fidesznek mennie kell. Be kell mutatnunk, hogy ennél lehet szolidárisabban, tisztességesebben és demokratikusabban kormányozni. Nemény András és a szombathelyi többség pontosan ezt csinálja, munkával és teljesítménnyel válaszolnak a Fidesz provokációjára. Pedig mondhatni, duplán hátrányos helyzetben vannak, mert 

Hende Csaba személyében egy olyan országgyűlési képviselő jutott a városnak, aki érdekérvényesítés és lobbizás szintjén a legrosszabbak között van, a kicsinyes bosszú viszont kifejezetten a szakterülete. 

Ön rendszeresen kritizálja Hende Csabát, de arra még soha nem adott egyértelmű választ, hogy meg is akar-e vele mérkőzni a következő választáson. Öntsünk tiszta vizet a pohárba: indul 2022-ben? 

Először is fontos leszögezni, hogy Hende Csabát azért kritizálom, mert fontos nekem Szombathely és a térség, pont ezért pedig méltatlannak érzem, hogy a várost egy a Fideszen belül is megbukott, a világ minden emberével szemben sértettséget érző politikus képviselje a parlamentben. Nem az itt élők vannak Hende Csabáért, hanem ez fordítva kéne, hogy legyen. Szerintem ez a térség megérdemel egy olyan képviselőt, aki szolgálatként és megtiszteltetésként, nem pedig méltatlan vigaszdíjként tekint a pozícióra. 
De nem akarom megkerülni az eredeti kérdést sem: azt biztosan ki tudom jelenteni, 

hogyha valahol elindulok egyéni képviselőjelöltként, akkor az itt lesz, ebben a választókerületben. 

Nem azért, mert itt a legkönnyebb nyerni, nem azért, mert itt születtem, hanem azért, mert abban érzek magamban elhivatottságot, hogy az itt élő embereket képviseljem. Ez érdekel, ezt szeretném jól csinálni. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy úgy helyes, ha az ellenzéki szavazók döntik el, hogy kit szeretnének indítani a Fidesszel szemben. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Azaz előválasztást kell tartani a választókerületben? 

Én híve vagyok az előválasztásnak, azt gondolom, hogy az önkormányzati választáson sem gyengítette, hanem megerősítette a győzteseket. Nem véletlen, hogy mindenhol nyertünk, ahol így választottuk ki a jelölteket. Ráadásul az ellenzék itt a városban szerintem az elmúlt lassan két évben példát mutatott együttműködésből és politikai kultúrából, ezért bízom abban, hogy fair versenyben tudnánk megmérkőzni. Én annak a híve vagyok, hogy az ellenzéknek akkor van esélye, ha nem összemosni akarjuk a különböző pártokat, hanem megmutatjuk, hogy ez egy sokszínű közösség, ahol akár sok dologban nagyon mást gondoló emberek is politikai otthonra találhatnak. Nekem akár a határon túli magyarok szavazati jogáról, akár az Unió megítéléséről sok konfliktusom van az ellenzéken belül is, de abban hiszek, hogy ezek a viták hozzáadnak és nem elvesznek az esélyeinkhez. 

Lehet esélye legyőzni Hende Csabát valakinek, aki nem is szombathelyi? 

Érdekes, mert én is arra számítottam már az önkormányzati kampányban, hogy folyamatosan ezt a kritikát fogom megkapni, de valahogy a Fidesznek is fontosabb volt a szexuális hovatartozásomról szóló címlappal beszórni minden postaládát. Ettől függetlenül nyilván ez elő fog kerülni, de én nem akarok valamilyen alternatív valóságot kreálni, ahol Oladon nőttem fel és tudom milyen a lángos íze, amikor a Romkert után másnaposan eszem és az első csókom a Papayában volt. Én Budapesten születtem, ott is nőttem fel, Szombathely az elmúlt néhány évben került kiemelet helyre az életemben. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy rosszabb képviselője lennék a választókerületnek, mint bárki. Azt szokták mondani, hogy az ember a barátait megválogathatja, a családját nem, de mégis úgy tartja a népi bölcsesség, hogy a barátairól ismerszik meg az ember. 

Nekem Szombathely a saját döntésem, azt akarom, hogy az alapján ítéljenek meg, hogy mennyire tudom hatékonyan az itt élő embereket képviselni. Ez bizonyos szempontból még egy erősebb elköteleződés is, mint az ember lakcímkártyája. 

Tegyük fel, hogy megnyeri az előválasztást és legyőzi Hende Csabát. Milyen lesz, ha Ungár Péter lesz Vas megye egyes számú választókerületének országgyűlési képviselője? 

Hende Csabával a legnagyobb probléma, hogy nem az itt élő emberek érdekeit képviseli a parlamentben, hanem a Fidesz érdekeit itt helyben. A szándék sincs meg benne, hogy konfliktusokat vállaljon az itt élő emberekért, hiszen pontosan tudja, hogy a karrierje egy hajszálon múlik a kormánypárton belül, így inkább hallgat és végrehajt. Engem sok mindenért lehet kritizálni az elmúlt évekből, de azt nem lehet állítani, hogy nem vállaltam mindkét irányba konfliktusokat. Harcolni és küzdeni tudok, és ha kell, felborítom az asztalt, márpedig egy egyéni országgyűlési képviselő feladata elsősorban pont ez. 

Ugyanakkor a kicsinyes bosszúvágy a szappanopera-szereplők elhagyhatatlan jellemzője, a politikában inkább a kötöttség és korlátoltság. Én nem arra a feladatra jelentkezem, hogy a politikai árkokat még mélyebbre ássam, nem tekintem hazaárulónak azt, aki esetleg nem rám szavaz. Szombathely érdekében bárkivel együtt tudok működni. 

De ha Hende Csaba jellemén túllépünk, akkor legalább ilyen fontos, hogy olyan kormánya lenne végre Magyarországnak, ami nemcsak beszél a munka becsületéről, hanem tesz is érte. Itt Vas megyében különösen felháborító a helyzet, hiszen mindenki pontosan tudja, hogy alig néhány kilométerre, a határ másik oldalán ugyanazért a munkáért a többszörösét kaphatná. A piaci szférában már valamennyire elindultak a bérek felfelé, de az állami alkalmazottak szintjén méltatlan a helyzet. 

Egyszerűen nem tűrhetjük, hogy valaki 10-20-30 ledolgozott év után még kétszázezer forintot se keres. Jelentős közalkalmazotti béremelésre van szükség, de erre csak akkor van esély, ha kormányváltás lesz 2022-ben, mert Orbán Viktor előbb fotózkodik Soros Györggyel, mint hogy béremelésre költse az állami bevételeket. 

Ha már nagyon szorul a hurok, akkor esetleg bérpótlék formájában engedélyez valamit, de valamiért abban hisz, hogy tisztességes bért adni az embereknek az felelőtlen pazarlás. 

És végül, de nem utolsó sorban: zöldpolitikusként én abban hiszek, hogy nem halogathatjuk tovább, hogy szembenézzünk a klímaváltozás jelentette kihívással. Szakértők egybehangzó véleménye szerint mi vagyunk az utolsó generáció tagjai, akiknek még a saját kezében van a sorsa, akik még tehetnek valamit. Meg kell értenünk ezt a felelőséget, véget kell vetni a rövidtávú gondolkodásnak, és a múlt helyett a jövőbe kell tekinteni. Erre a Fidesz soha nem lesz képes, mert ők valójában még mindig a kilencvenes évek már rég meghaladott vitáiban ragadtak. Eljárt felettük az idő, csak éppen a mi, a gyerekeink és az unokáink jövőjével játszanak. 

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.