Fotó: pixabay.com

Ungár Péter: Emelni kell a demenciában szenvedő betegekkel foglalkozó szakemberek bérét

Farkas Bazsi
2019. szeptember 21. szombat, 12:23
A demencia korai felismerése és a korai diagnózis felállítása az első számú feladat a betegséggel való küzdelemben - írja a képviselő.

Az Alzheimer-kór világnapja alkalmából adott ki közleményt Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ezt most változtatás nélkül közüljük.

 


Magyarországon jelenleg 200-300 ezerre tehető a demens emberek száma, akik 70 százaléka Alzheimer-kórban szenved. 2050-re a jelenleginek háromszorosára nő a 65 évesek körében az Alzheimer előfordulása. A demencia egyre súlyosabb probléma és növekvő kihívásokat támaszt az államra és a társadalomra, ezért mielőbb nemzeti stratégiai programra van szükség a helyzet kezelésére.

 

A demencia korai felismerése és a korai diagnózis felállítása az első számú feladat a betegséggel való küzdelemben. Az egészséges életmód követésével nagy eséllyel előzhető meg, hátráltatható az idősebb korban kialakuló demencia. Az LMP fontosnak tartja, hogy Magyarország is részt vegyen a betegség gyógyítását és megelőzését célzó kutatásokban, szakemberek képzésében, ezenkívül az ellátás minőségének javításában.

 


Feladatunk támogatni, segíteni a demenciában szenvedő betegeket és a velük foglalkozó szakembereket. Fontos, hogy megtartsuk ezeket a kiváló, ám jelentősen alulfizetett szociális és egészségügyi dolgozókat az ágazatban, ezért bérüket jelentősen emelni kell.

,


Az Alzheimer- kór világnapján követeljük a kormánytól, hogy az otthonápolási díjat terjessze ki a nem gyermeküket ápolókra, rendezze a szociális bértáblát, igyekezzen rendezni az országos pszichiáter-hiányt, növelje a támogató szolgálatok számát és anyagi támogatásukat, a házi segítségnyújtás szolgáltatásrendszerét bővítse ki, illetve hozzon létre egy távoli perspektívákat is figyelembe vevő nemzeti stratégiai programot.

 

Ungár Péter

országgyűlési képviselő (LMP) 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás