Ungár Péter: Egyre több az idős ember, mégis lélegeztetőgépen tartjuk az idősgondozást

Nagy Donát 2020-07-28 11:45:00
Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője szerint a szociális dolgozók az állam legrosszabbul fizetett alkalmazottjai, pedig nélkülük elképzelhetetlen az idősgondozás intézménye.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Előző héten publikálta a Központi Statisztikai Hivatal a részletes statisztikáit a magyarországi idősgondozással kapcsolatban, amelyekből több dolog is kiderül

- mondta Ungár Péter, az LMP Vas megyei országgyűlés képviselője a mai sajtótájékoztatón.

A legnagyobb gond, hogy 20 év először csökkent az aktív idősellátási bentlakásos férőhelyek száma. Ez azt jelenti, hogy csökkent az erre jogosultak számára az intézmény igénybevételének lehetősége; azaz egyre nehezebb bejutni idősek otthonába.

Ungár szerint ahhoz, hogy méltó körülmények között legyenek az idős hozzátartozóink ellátva, 2-3 évet kell várni az intézményekbe, illetve a térítési díj is rettentő drága lehet.

Összességében a magyar kormány az idősgondozásra a GDP 0.4 százalékát költi, ezért az EU-ban is sereghajtóak vagyunk e a téren.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Az LMP Vas megyei országgyűlés képviselője azt mondta, hogy az idősgondozás állami feladat, azt nem szabad egyházaknak, civil szervezeteknek, vagy önkormányzatoknak kiszervezni.

Értelemszerűen részt tudnak benne venni, és jó dolgokat tudnak az idősgondozás területén csinálni, de ez egy állami feladat, amire jelenleg nem költünk eleget.

Ungár Péter szerint egyre több idős ember lesz Magyarországon, és szerencsére egyre tovább is fognak élni, de ez azt is jelenti, hogy egyre több évet fogunk ápolásra szorulva tölteni.

Most kell erre többet költeni. Először is meg kell emelni az idősgondozás állami normatíváját. Ez jelentősebb tétel a költségvetésben, de véleményem szerint ki lehet gazdálkodni. A második, hogy az otthongondozási díjat az idősebbek tekintetében a minimálbér szintjére kell emelni. A harmadik pedig, hogy azoknak a bérét, akik az idősgondozásban dolgoznak, meg kell emelni. Hiszen a szociális dolgozók az állam legrosszabbul fizetett alkalmazottjai.


Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban. 

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.  

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Ungár Péter: A kormány becsapta a kulturális dolgozókat, elmaradt az ígért béremelés

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője szerint meg kell védeni a közalkalmazotti státuszt, és azon belül kell a közalkalmazottak bérét növelni.

LMP: Koccintsunk akár szódával az alma áfacsökkentésére

Az LMP arra biztatja a kormánypártokat, hogy akár együtt is adjanak be módosító javaslatot az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésére.

Hiába minden tiltakozás és ellenérv: marad a kormányzati csodafegyver

Bár egyre súlyosabb közlekedési gondokat és rég látott szmogot okoz a nagyobb vidéki városokban és a budapesti kerületek többségében az ingyenes parkolás bevezetése, a kormány továbbra sem enged belőle. Az LMP most petíciót indít az ingyenes parkolás eltörléséért.