Ungár: Most különös figyelmet érdemelnek azok, akik hozzátartozóikat otthon ápolják

Farkas Bazsi 2020-03-27 14:26:00
Ezek a családok az egyik legkiszolgáltatottabbak koronavírus idején.

Az LMP szeretné felhívni a figyelmet  - különösképpen a koronavírus idején - azokra a családokra, ahol gyermekeiket, hozzátartozójukat otthon ápolják az év minden napján, 24 órában - írja hozzánk eljuttatott közleményében Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

Az önellátásra képtelen gyermekekről, hozzátartozókról való gondoskodás alapjában határozza meg a családok működését. Az esetek jelentős részében a gondozást végzők évtizedekig nem, vagy csak részmunkaidőben tudnak dolgozni. A lelki része az ápolásnak ugyanolyan megterhelő, mint a fizikai, amit a karantén miatt még nagyobb stresszben élnek meg a bizonytalanságból, a kiszolgáltatottságból kifolyólag. A szakorvosi, fizioterápiás és egyéb kezelések szinte elérhetetlenek a jelenlegi bezártság idején, ezenkívül a gyógyszerbeszerzések is nehezítettek. Jelenleg a munkába járás minimális lehetősége is megszűnik előttük, mivel a fertőzés nagyobb arányba veszélyezteti az ápoltakat.

Az otthonápolás pótolhatatlan és hatalmas önfeláldozást igénylő munka, nem választási lehetőség, hanem legtöbbször a rendszer hiányosságaiból adódó kényszer. Ezek a családok az egyik legkiszolgáltatottabbak koronavírus idején, a kialakult helyzet a mindennapi egzisztenciájukat veszélyezteti. Megérdemlik, hogy gondoljunk rájuk és megkapják a legmagasabb szintű támogatást a kormánytól, az önkormányzatoktól. Készleteket felhalmozni nem tudnak, anyagi erőforrásaik is végesek, több helyen a szolgáltatások távolsága is nehezíti a helyzetüket.

A kormánytól elvárjuk, hogy minden segítséget, támogatást kapjanak meg az otthonápolók, atekintetben is, hogy felkészülnek arra, hogy az otthonápolók megbetegedése esetén ne maradjanak ellátatlanul, magukra hagyva a rászorultak, hanem biztosítsák nekik a megfelelő gondoskodást! - zárta sorait a képviselő.

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban.

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Ungár Péter: A kormány becsapta a kulturális dolgozókat, elmaradt az ígért béremelés

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője szerint meg kell védeni a közalkalmazotti státuszt, és azon belül kell a közalkalmazottak bérét növelni.

LMP: Koccintsunk akár szódával az alma áfacsökkentésére

Az LMP arra biztatja a kormánypártokat, hogy akár együtt is adjanak be módosító javaslatot az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésére.

Hiába minden tiltakozás és ellenérv: marad a kormányzati csodafegyver

Bár egyre súlyosabb közlekedési gondokat és rég látott szmogot okoz a nagyobb vidéki városokban és a budapesti kerületek többségében az ingyenes parkolás bevezetése, a kormány továbbra sem enged belőle. Az LMP most petíciót indít az ingyenes parkolás eltörléséért.