Ungár: Győrt is súlyosan érintheti az iparűzési adó elvonása

Pintér Bence 2020-05-15 15:17:00
Az LMP-s képviselő szerint egy dolog, hogy mit mond a miniszter, és egy másik, hogy mi van egyelőre a törvényben.

Sajtótájékoztatót tartott Győrben Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő a Semjén Zsolt által benyújtott, önkormányzatok gazdálkodását több ponton is érintő törvényről. Ungár megjegyezte: bár a megyei jogú városokra és a fővárosra Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nem vonatkozik a javaslat, de

a benyújtott törvényszöveg egyelőre nem módosult, így egyelőre úgy kell kezelni, hogy a törvény adott esetben Győrt is érintheti.

Az LMP-s képviselő szerint ráadásul nem is kis mértékben, hiszen Győr előkelő helyen van a legtöbb iparűzési adót beszedő városok listájában, ha pedig ebből bármennyit is elvon a kormány, azzal a város által ellátott feladatoktól venné el a pénzt – tehát ezt a pénzt egészen konkrétan a győri bölcsődéktől, a helyi utak karbantartásától vonják el a pénzt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a megyei jogú városok között tíz ellenzéki vezetésű település is van, a megyei közgyűlések viszont fideszes többségűek.

Ungár arra kérte a győrieket, hogy kövessék figyelmmel a törvényszöveg alakulását, hiszen a város jövőjére nagy hatással lehet az, hogy pontosan hogyan is fogadják el azt.

A sajtótájékoztatón a Kisalföld újságírója arról kérdezte a győri ügyekről a Facebookon is gyakran posztoló képviselőt, hogy miért érdeklik a győri témák. Ungár elmondta: általában azért éri kritika a politikát, hogy nagyon Budapest-centrikus. Másrészről viszont Győr szerinte nagyon fontos városa az országnak, tehát például az iparűzési adó esetleges elvonása, vagy a színház tervezett lebontása nem csak győri, de országos jelentőségű ügy is.

Semjén javaslata szerint egyébként a legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahelyteremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét nyilvánítják különleges gazdasági övezetté. A különleges gazdasági övezetben a települési önkormányzat egyes feladat- és hatásköreit a jövőben a megyei önkormányzat veszi át, például az iparűzési adót is a megye szedné be.

Hasonló már történt is Gödön, ahol a Samsung-gyár került ki teljesen az önkormányzat hatásköre alól.

A Semjén-féle javaslat tartalmazza azt a novemberben már beígért módosítást is, ami előírja, hogy a települések által beszedett iparűzési adót elsőként tömegközlekedésre, a fennmaradó összeget pedig a szociális ellátások finanszírozására kell fordítani.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.