Újabb zöld népszavazási kérdéseket nyújtott be az LMP

Vágvölgyi Bálint 2020-02-07 12:30:00
Ezúttal a családi házak energiahatékonysági korszerűsítésével és a zöldterületek megőrzésével kapcsolatban.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke pénteken azt követően tartott sajtótájékoztatót Budapesten, hogy leadta a népszavazási kezdeményezéseit a Nemzeti Választási Irodánál - írja az MTI. Mint mondta, az LMP azért kezdeményezi a zöld népszavazásokat, hogy biztosítsák a magyar embereknek a jogot és lehetőséget az élhető környezethez. Hozzátette: a kormány "kommunikációs szinten" kezeli a kérdést, és amikor érdemben kellene tennie a klímaváltozás megfékezése vagy a környezetszennyezés csökkentése érdekében, akkor ezeket a kezdeményezéseket rendre az utolsó pillanatban "lenullázza", nem biztosít hozzájuk forrásokat és intézményrendszert.

Schmuck Erzsébet felidézte: már 11 zöld népszavazási kérdést nyújtottak be tavaly ősz óta, ő pénteken kettőt adott le az NVI-nél. Az egyik arra vonatkozik, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt egy elkülönített pénzalapról, amelyből évente legalább százezer lakóingatlan épületenergetikai korszerűsítését lehetne megvalósítani. Hozzátette: ma Magyarországon többszázezer lakóingatlan van, amelynek nem megfelelő a szigetelése, vagy energiapazarló a tüzelőberendezése, a kormány azonban az Európai Unió által a lakóingatlanok épületenergetikai korszerűsítésére szánt összeget elvette, és középületek szigetelésére fordította.

A másik népszavazási kezdeményezés "zöldfelület-stopot" vezetne be, azaz azt, hogy az Országgyűlés jogszabályban tiltsa meg a természetes élőhelyek és települési zöldterületek fejlesztési célú felhasználását, és a további fejlesztéseket barnamezős területekre irányítsa. A politikus hangsúlyozta: a kormánynak mindent meg kell tennie, hogy rekultiválja a barnamezőket, ahol korábban szennyezések voltak. Schmuck Erzsébet kiemelte: a zöldfelületekre az éghajlatváltozás, a biodiverzitás és a természetes élőhelyek csökkenése miatt nagy szükség van. Hozzátette: legalább 30 százalék zöldfelületre lenne szükség az élhető környezethez, miközben Magyarországon mindössze 21 százalék a zöldfelületek aránya.

A Nemzeti Választási Bizottságnak harminc napja van arra, hogy döntsön a kérdések hitelesíthetőségéről.

Szólj hozzá!

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.