Újabb világmárka száll harcba a műanyagok ellen!

Varga Mátyás 2020-04-23 14:26:00
A Pepsi leányvállalata 200 millió műanyag legyártásától óvja meg a Földet.

A világ vezető szénsavasvíz márkája, a SodaStream ma bejelentette a következő 5 évre szóló, egyszerhasználatos műanyagok csökkentésére irányuló terveit. „Az elmúlt évek kétszámjegyű növekedésének köszönhetően a SodaStream számításai szerint 2025-re 67 milliárd PET-palacktól kímélhetik meg a Földet vásárlóink” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a cég termékmenedzsere.

E vállalás teljesítése érdekében a vállalat bejelenti, hogy valamennyi, a kínálat részét képező SodaStream-szörp műanyag palackját fémre cseréli. A döntés értelmében a következő 5 évben a márka mintegy 200 millió műanyag palacktól óvhatja meg a Földet. Az otthon készített szénsavas víz ízesítésére szolgáló fémpalackos szörpök leghamarabb 2021 elején jelenhetnek meg a boltokban. 

Az izraeli SodaStream-gyár több mint 30 millió szörpöt gyárt évente és ez a mennyiség évről-évre nő. A fém az egyik legkönnyebben elérhető anyag és egyúttal a leggazdaságosabb opció a világon a műanyagpalackok kiváltására. Könnyen újrahasznosítható és nem igényel szemléletváltást a felhasználók részéről a hulladékok szelektálásakor. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szerint az USÁ-ban a fémek 70 százalékát újrahasznosítják. Ez az érték az alumíniumnál 35%,, az üvegnél 33%, a műanyagoknál pedig csak 15%. Csak összehasonlításképpen: az Európai Unióban a fémhulladék 74,2 %-át teljesen újrahasznosítják, így a SodaStream arra számít, hogy kedvezően fogadja a piac a változást. 

2019-ben a vállalat több mint 5 milliárd egyszerhasználatos palack legyártását tette feleslegessé készülékeivel. Ezen mennyiség nagy része a márka három nagy piacán, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban realizálódott. Idén a vállalat ennél is nagyobb, 6 milliárdos célt tűzött ki maga elé. A márka elkötelezett abban, hogy legalább ennyi PET-palacktól óvja meg a Földet idén. „A SodaStream gépekhez használt, újratölthető szénsavasító palackok egyenként több ezer PET-palack használatát teszik feleslegessé, ezt azt jelenti, hogy egy környezettudatos vásárló már most is jelentős lépést tud tenni a Föld megmentése érdekében az otthoni szódavíz készítéssel” – hangsúlyozta a szakember.  

A Föld Napja alkalmából a márka további zöld vállalásokat tett. A SodaStream úgy döntött, hogy zöldebbé teszi energiafelhasználását. Ennek jegyében napelemeket telepített legnagyobb gyárának tetejére. Ezek a szolár panelek már 5 százalékot tesznek ki a cég energia felhasználásából, de a tervek szerint ez az arány 2021-re 20 százalékra nőhet.  A vállalat emellett azt tervezi, hogy földgázra vált és a kapcsolt energiatermelés jegyében teljesen függetlenné teszi magát a fosszilis olajok felhasználásától. A várakozások szerint a cég gyára 2024-re teljesen energiafüggetlenné válik. „Jelenleg is dolgozunk további lépéseken a megújuló energiaforrások széleskörűbb alkalmazása terén. Felelős márkaként elkötelezettek vagyunk azért a bolygóért, amelyet lényegében unokáiktól kaptunk kölcsön” – tette hozzá Eyal Shohat, a SodaStream ügyvezető igazgatója. 

A Föld Napja alkalmából a cég ma egy olyan videót tett közzé, amely a koronavírus miatti otthonmaradást népszerűsíti. „Amellett, hogy most egy kihívásokkal teli időszakon megyünk keresztül, bízom benne, hogy a Covid-19 vírust egyszer magunk mögött hagyhatjuk. És akkor emlékezni fogunk arra, hogy sokkal jobban kell figyelnünk arra, hogy vigyázzunk a Földre, amin élünk” – figyelmeztetett Eyal Shohat, a SodaStream elnöke.

SodaStream Föld napja 2020!

Becslések szerint 2019-ben a SodaStream használók 2 milliárd liter szódát készítettek készülékeik segítségével és összesen 5 milliárd PET-palacktól óvták meg...


Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.