Újabb momentumost fenyegetnek több éves börtönnel, mert eldobott egy füstgránátot

BZ 2019-04-29 14:17:00
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt gyanúsítottként hallgatta ki Szarvas Koppány Bendegúzt.

A decemberi rabszolgatörvény elleni tüntetéseken történtek miatt vette elő az ügyészség épp az EP-kampány idején a momentumosok ügyét. Múlt héten Fekete-Győr Andrást, ma Szarvas Koppány Bendegúzt gyanúsították meg.

A megalapozott gyanú szerint a Szarvas 2018. december 12-én és 13-án az Országgyűlés épülete előtti tüntetéseken, a rendezvény biztosítását, illetve a parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfal tagjai irányába célzottan eldobott egy nem azonosítható tárgyat, több meggyújtott füstképző eszközt, mely a rendőrök látásának és légzésének megnehezítésével akadályozta a létesítménybiztosítási feladatok ellátását. (A december 13-i tüntetésen vitték el Donáth Annát is a rendőrök pusztán azért, mert a kezében volt egy füstgránát.)

Ha ez még nem volt elég, az ügyészség szerint egy 400 ml-es flakonból könnygázt (kapszacinoid) fújt a rendőrsorfal tagjai irányába, illetve egy szikrázó tárgyat is eldobott, amivel eltalált egy rendőrt.

Arról nincs információ, hogy okozott-e ezzel bármilyen anyagi kárt, vagy sérülést.

Az ügyészség közleményében fontosnak találta közölni, hogy Szarvas Koppány Bendegúz korábban a DK ifjúsági szervezetének országos elnöke is volt. Nem mintha nem lenne igaz, de hogy ennek mi köze a konkrét büntetőügyhöz, nem tudni.

Azt viszont igen, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentésére indult nyomozás, a gyanúsítás ellen Szarvas Koppány Bendegúz panasszal élt, vallomást nem tett.

A bűncselekmény, amivel gyanúsítják, elkövetésének súlyától függően egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András, akit szintén hasonló cselekményekkel vádolnak, közleményt adott ki:

 

A mai napon Fekete-Győr András, a Momentum elnöke vallomást tett az Ügyészség előtt a hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt ellene folyó koncepciós eljárásban.

Fekete-Győrt 1-től 5 évig terjedő börtönnel fenyegetik, amiért egy pár gramm súlyú, papírmaséból készült füstölőt ejtett a rendőrsorfal háta mögé, amelynek füstje "akadályozhatta a rendőröket a tisztánlátásban".

Fekete-Győr András és ügyvédjének álláspontja szerint tette nem valósította meg a hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményét, mert a cselekmény sem köznapi, sem jogi értelemben nem volt erőszakos, továbbá a rendőrsorfal mellé dobott füstölőből származó füst nem akadályozta a rendőrség tagjait a munkavégzésükben.

"Meglátásom szerint a nyomozás során részemre bemutatott bizonyítékok mindenben az én álláspontomat támasztják alá, így indítványoztam a velem szemben folyamatban lévő koncepciós eljárás megszüntetését" - mondta. 

Fekete-Győr András elmondta: "Innen üzenem a Fidesznek és Orbán Viktornak, akik ezzel akarnak megfélemlíteni, hogy nem fog sikerülni – mi megyünk tovább és küzdünk azért a tízmillió emberért, akit napi szinten rabolnak ki a Fidesz vezetői. Nekik lenne itt a helyük, az ügyészségen – többek közt az Orbán-családnak juttatott EU-s pénzek miatt.

Szólj hozzá!

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.