HIRDETÉS

fotó: Népszava

Újabb kilenc évig 100%-ban fideszes tagokból fog állni a sajtófelügyelet

Nagy Donát
2019. december 6. péntek, 08:18
Meghekkelte a Médiatanácsot a Fidesz

Újabb kilenc évig csupa fideszes tagja lesz a legnagyobb hatalmú hazai sajtófelügyeletnek, a Médiatanácsnak - írta meg a Népszava.

 

A kormánypárt ugyanis egy ellenzéki jelöltet sem enged be.

 

Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt jelölte a Médiatanácsba az Országgyűlés eseti bizottsága hétfőn – tudatta Halász János, a testület fideszes elnöke.

 

A Médiatanács elsődleges feladata, hogy biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését a médiában, megteremtse és fenntartsa a közönség és a médiumok érdekei közti egészséges egyensúlyt, és egyúttal korrekt szakmai partnere legyen a piaci szereplőknek, szakmai szervezeteknek. Ezek az érdekek a médiumok oldaláról részben a sajtószabadság gyakorlásához, részben pedig a piaci bevételszerzéshez, míg a közönség oldaláról a megfelelő tájékozódás, a jogsértő tartalmakkal szembeni védelem, valamint a sokféle tartalom közötti választás lehetőségéhez kapcsolódnak - olvasható a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság oldalán.

 

Az Orbán-kormány már a kezdetektől ragaszkodott a saját teljhatalmához, így a Médiatanácsban mindig is kizárólag a Fidesz delegáltjai voltak.

 

Még a Keresztény-demokratákat sem engedték a közelébe.

 

A Médiatanács elnökét és négy tagját az Országgyűlés kilenc évre választja meg. Ugyan a többi párt szintén küldött jelölteket, azonban ha róluk első körben nem tud egyhangú döntésre jutni az Országgyűlés arányait tükröző eseti bizottság - és miért is tenné-, akkor a második körben kétharmados többség is elég a jelöléshez.

 

Így semmilyen párbeszédre vagy konszenzusra nincs szükség, erőből is meg lehet oldani a hatalom további biztosítását.

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás