Új formában, de folytatódik a "Szombathely, a segítség városa" program

ugytudjuk.hu 2020-06-08 15:55:00
A koronavírus-járvány miatt kellett változtatni a program felépítésén.

Folytatódik "Szombathely, a segítség városa" program, jelentette be László Győző (Éljen Szombathely!), a megyeszékhely alpolgármestere egy ma délutáni sajtótájékoztatón. A tájékoztatón ott volt Puskás Tivadar, Szombathely egykori polgármestere is, hiszen a programot még 2011-ben, az ő kérésére indították.

Puskás elmondta, hogy évente 25-26 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál miatt Magyarországon, ez azt jelenti, átlagosan 50 percenként hal meg valaki szívroham miatt.  Ezen a számon viszont drasztikusan lehetne javítani, ha többen ismernék az újraélesztés menetét. Ha a lakosság egyharmada tisztában lenne a szükséges lépésekkel, akkor gyakorlatilag mindig lenne valaki egy-egy beteg közelében, aki képes lenne az újraélesztés megkezdésére.

Security Check Required

null

A hirtelen szívhalált követően rövid idő, mindössze 4-5 perc áll rendelkezésre a keringés újraindítására, ezért is fontos a mellkas-kompressziók mielőbbi elkezdése. Puskás elmondta, hogy 2011-ben, amikor elindult a program, a mentők nyolc perc alatt értek ki egy esethez, ebből is látszik, hogy milyen fontos az újraélesztés ismerete. 

A program keretein belül 2018. decemberéig 34 ezer ember vett részt a kiképzésben, 15 ezren képezték tovább magukat valamilyen formában. Puskás szerint azonban fontos a gyakorlás is, hiszen a tudás egy idő után kikopik, ezért örül annak, hogy a programban résztvevők közel fele továbbképzésen is részt vett. 

Puskás után László Győző vette át a szót, aki elmondta, hogy idén a koronavírus-járvány miatt rengeteg minden megváltozott, ezért átgondolták és bővítik majd a "Szombathely, a segítés városa" programot. Ehhez kapcsolódóan emlékeztette a sajtó képviselőit arra, hogy a múlt héten a városban található defibrillátorok mellé elhelyeztek egy-egy kiegészítő tasakot is, amely segít a vírus terjedésének megakadályozásában.

A járvány miatt a személyes oktatás lehetőségei is beszűkültek, ezért online formában folytatják és bővítik az oktatást, otthoni balesetek ellátására is tanítanák az embereket. Ehhez kapcsolódóan már el is készült egy oktatóvideó, amin a mellkas-kompressziók otthon gyakorlását mutatják be az Országos Mentőszolgálat munkatársai. A videót nem csak a szombathelyiek nézhetik majd meg, László így reméli, hogy minél több emberhez eljtu majd az életmentő felvétel.

Security Check Required

null

Az Országos Mentőszolgálatot Köcse Tamás Vas megyei vezető mentőtiszt, és Horváth Balázs, mentőtiszt képviselte. Érdekesség, hogy Köcsét Puskás Tivadar képezte ki, míg Köcse Horváthnak adta át a tudását, így egy egész szellemi lánc jelent meg a sajtótájékoztatón.

Köcse elmondta, hogy a vírus miatt visszafogottabb életmódot vezetnek az emberek, így csökkent az esetszám de arra számítanak, hogy nemsokára újból emelkedni kezdenek majd a számok.A járvány miatt az újraélesztés szabályai is változtak, például a művelet most már kerüli a befújásos lélegeztetést, hogy minél kisebb legyen a vírus terjedésének a lehetősége.

Horváth elmondta, hogy a járvány miatt előtérbe került a segélynyújtó biztonsága is, ezért került két maszk, és egy pár gumikesztyű is a szombathelyi defibrillátorok mellé. A mellkas-kompressziókat bemutató videóról pedig elmondta, hogy mindenki számára egyszerű lehet az otthoni gyakorlás, csak egy PET palack szükséges hozzá. Az élő oktatás egy ideig viszont még nem tér vissza, így már tervben van még több hasonló videó, amelyek a következő hónapokban készülnek majd el.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.