Új formában, de folytatódik a "Szombathely, a segítség városa" program

ugytudjuk.hu 2020-06-08 15:55:00
A koronavírus-járvány miatt kellett változtatni a program felépítésén.

Folytatódik "Szombathely, a segítség városa" program, jelentette be László Győző (Éljen Szombathely!), a megyeszékhely alpolgármestere egy ma délutáni sajtótájékoztatón. A tájékoztatón ott volt Puskás Tivadar, Szombathely egykori polgármestere is, hiszen a programot még 2011-ben, az ő kérésére indították.

Puskás elmondta, hogy évente 25-26 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál miatt Magyarországon, ez azt jelenti, átlagosan 50 percenként hal meg valaki szívroham miatt.  Ezen a számon viszont drasztikusan lehetne javítani, ha többen ismernék az újraélesztés menetét. Ha a lakosság egyharmada tisztában lenne a szükséges lépésekkel, akkor gyakorlatilag mindig lenne valaki egy-egy beteg közelében, aki képes lenne az újraélesztés megkezdésére.

Security Check Required

null

A hirtelen szívhalált követően rövid idő, mindössze 4-5 perc áll rendelkezésre a keringés újraindítására, ezért is fontos a mellkas-kompressziók mielőbbi elkezdése. Puskás elmondta, hogy 2011-ben, amikor elindult a program, a mentők nyolc perc alatt értek ki egy esethez, ebből is látszik, hogy milyen fontos az újraélesztés ismerete. 

A program keretein belül 2018. decemberéig 34 ezer ember vett részt a kiképzésben, 15 ezren képezték tovább magukat valamilyen formában. Puskás szerint azonban fontos a gyakorlás is, hiszen a tudás egy idő után kikopik, ezért örül annak, hogy a programban résztvevők közel fele továbbképzésen is részt vett. 

Puskás után László Győző vette át a szót, aki elmondta, hogy idén a koronavírus-járvány miatt rengeteg minden megváltozott, ezért átgondolták és bővítik majd a "Szombathely, a segítés városa" programot. Ehhez kapcsolódóan emlékeztette a sajtó képviselőit arra, hogy a múlt héten a városban található defibrillátorok mellé elhelyeztek egy-egy kiegészítő tasakot is, amely segít a vírus terjedésének megakadályozásában.

A járvány miatt a személyes oktatás lehetőségei is beszűkültek, ezért online formában folytatják és bővítik az oktatást, otthoni balesetek ellátására is tanítanák az embereket. Ehhez kapcsolódóan már el is készült egy oktatóvideó, amin a mellkas-kompressziók otthon gyakorlását mutatják be az Országos Mentőszolgálat munkatársai. A videót nem csak a szombathelyiek nézhetik majd meg, László így reméli, hogy minél több emberhez eljtu majd az életmentő felvétel.

Security Check Required

null

Az Országos Mentőszolgálatot Köcse Tamás Vas megyei vezető mentőtiszt, és Horváth Balázs, mentőtiszt képviselte. Érdekesség, hogy Köcsét Puskás Tivadar képezte ki, míg Köcse Horváthnak adta át a tudását, így egy egész szellemi lánc jelent meg a sajtótájékoztatón.

Köcse elmondta, hogy a vírus miatt visszafogottabb életmódot vezetnek az emberek, így csökkent az esetszám de arra számítanak, hogy nemsokára újból emelkedni kezdenek majd a számok.A járvány miatt az újraélesztés szabályai is változtak, például a művelet most már kerüli a befújásos lélegeztetést, hogy minél kisebb legyen a vírus terjedésének a lehetősége.

Horváth elmondta, hogy a járvány miatt előtérbe került a segélynyújtó biztonsága is, ezért került két maszk, és egy pár gumikesztyű is a szombathelyi defibrillátorok mellé. A mellkas-kompressziókat bemutató videóról pedig elmondta, hogy mindenki számára egyszerű lehet az otthoni gyakorlás, csak egy PET palack szükséges hozzá. Az élő oktatás egy ideig viszont még nem tér vissza, így már tervben van még több hasonló videó, amelyek a következő hónapokban készülnek majd el.

Szólj hozzá!

Kirúgták a munkahelyéről, ezért három nőt is megtámadott egy férfi Győrben

Megharagudott a világra, így hát ámokfutásba kezdett.

Már nem Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

A berlini klub felmentette a magyar szakembert.

Ikerterhes édesanya halt bele a koronavírus-fertőzésbe

Rendszeresen sportolt is, rendkívül edzett volt a nő.

Két autó ütközött össze Csepreg és Horvátzsidány között

Az egyik az árokba csapódott. Az érintett utat a mentés idejére lezárták.

Barátját lőtte meg egy fiatal férfi Győr belvárosában

A Győri Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indított büntetőeljárást a 27 éves férfival szemben.

Egészségügyi Világszervezet: Ne zárják le a határokat az új vírusvariáns miatt!

A WHO attól tart, hogy a gazdasági nehézségek miatt inkább eltitkolják majd a járványügyi adatokat az országok.

Így változik a helyközi buszmenetrend december 15-től

Mutatjuk a nyugat-dunántúli változásokat!

Rövid időre kisüthet hétfőn a nap

Az északnyugati, nyugati szél nagy területen megerősödik.

Hideg idő és többször havazás is várható a jövő héten

Hajnalonként néhol akár mínusz 10 Celsius-fokot is mérhetnek, illetve napközben is alig fagypont felett alakul a hőmérséklet.

Magyarországon még nem azonosították be az omikron variánst

Ausztriában már felbukkant az új variáns.

Tizenhárom utasnál mutatták ki az omikron variánst a Dél-Afrikából Hollandiába érkezett járaton

A fertőzötteket egy Amszterdam közelében lévő őrzött hotelben szállásolták el, ahol legalább öt napig kell maradniuk.

A harmincasok jól jártak a hatos lottó sorsolásán

Ezeket a számokat húzták ki a héten.

Elhunyt Sir Frank Williams, a Williams F1-es csapat legendás alapítója

Rekordhosszan, 50 éven keresztül vezette a csapatot.

Dél-afrikai szakértő: nem okozott súlyos betegséget az omikron vírusváltozat

Okkal lehet bízni abban, hogy a jelenlegi vakcinák továbbra is védenek a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedések ellen.

Több milliárdot fizettek Einstein egyik kéziratáért

Rekordáron kelt el a történelmi értékű dokumentum.

van még itt cikk a témában:

Meggyújtották a szombathelyi adventi koszorú első gyertyáját

Idén is Nemény András polgármester gyújtotta meg a lángot.

Tűz volt egy szombathelyi lakóházban

A tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg a tüzet.