Tüntetés volt a szombathelyi adventi vásáron!

ugytudjuk.hu
2019. november 30. szombat, 19:06
"Mi változzunk, ne a klíma!"

Idén először civileknek hála, Szombathely is beszállt egy békés, de figyelemfelkeltő sétálódemonstrációval a Globális Klímasztrájkba és meglepően nagy sikerük volt. 

 

Közel hetvenen gyűltek össze ma délután négy órakor az Ezredévi Parkban, gyerekektől a nyugdíjasokig. Annak ellenére, hogy a szervezők bejelentették, készülni fognak táblákkal, a résztvevők is készültek molinókkal és különböző frappáns üzenetekkel. A menet 16:30-kor indult és kifejezetten jó hangulatban zajlott. A végpont a szombathelyi Adventi Vásárban volt, ahol dr. Szendrő Németh Tamás mondott beszédet, majd  résztvevők is felszólaltak: édesanyák, gyermekek, gimnazisták, idősek. Igazából mindenki szót kapott, aki csak akart. 

 

 

A demonstráció célja az volt, hogy felhívják a szkeptikusok és amblokk az emberek figyelmét is arra, hogy valós probléma a klímaváltozás és nem csak szimpla hisztiről van szó. Fontos, hogy ez nem csak fiatalok ügye annak ellenére, hogy a Friday for Future kezdeményezés alapvetően egy diákmozgalomként szerveződött. Szombathelyen kifejezetten cél volt a különböző generációk megszólítása, hiszen kulcsfontosságú, hogy az elkövetkező évtizedek alakulásáról közösen tudjunk gondolkodni, a most érettségizőktől a családosokon át, az idősebb korosztályig. Ezt a hozzáállást egyébként szépen példázta, hogy minden generációból érkeztek résztvevők.

 


A klímaváltozás kapcsán gyakran emlegetik az egyéni felelősségvállalás fontosságát, azonban a szervezők elmondásuk szerint arra szerették volna felhívni a helyi polgárok figyelmét, hogy egy közösségi eseménynek sokkal nagyobb hatása lehet. Egy ilyen esemény aláhúzza az éghajlatváltozás téma fontosságát, komolyságát, ezzel kollektív felelősségvállalásra hívva.

 

 

Azt egész biztosan kijelenthetjük, Szombathely első klímasztrájka jobban sikerült, mint amire bárki is számított.

 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás