Tragédia történt: meghalt az olimpiai bajnok magyar vízilabdázó

ugytudjuk.hu
2019. november 21. csütörtök, 09:03
Nyugodjék békében.

Életének 85. évében szerdán elhunyt Dömötör Zoltán olimpiai és Európa-bajnok vízilabdázó, Eb-aranyérmes úszó - tájékoztatta a család az MTI-t.

 

Dömötör úszóként kezdte pályafutását, és alig 19 évesen, 1954-ben, Torinóban tagja volt az Európa-bajnokságot nyerő 4x200-as gyorsúszóváltónak. Csak később pártolt át a vízilabdához, ahol úszótudását hasznosítva, ráadásul balkezesként gyorsan a legjobbak sorába emelkedett.

 

Szepesi György tette már életében halhatatlanná örökbecsű felszólításával - Lőj, Dömötör, lőj!... -, és ha nem is lőtt, hanem ejtett, az ő íveléses góljával nyert a szovjetek ellen 5-2-re, és lett aranyérmes az 1964-es tokiói olimpián a pólóválogatott. (Az ötödik góllal lett a magyarok gólaránya jobb a jugoszlávokénál.)

 

Újpesti Olimpikonok: Dömötör Zoltán portré

"Részlet az Újpesti Közéleti Televízió 2012. április 6-i adásából" Újpest olimpiai bajnokait bemutató sorozatunk vendége ezúttal Dömötör Zoltán vízilabdázó. Az úszóból lett pólós pályafutásáról, eredményeiről és a tokiói olimpián szerzett csodagóljáról is mesélt.

 

A nemzeti együttesben 116 mérkőzésen játszott, a legkiemelkedőbben a már említett tokiói olimpián, amikor az aranyérmet bebiztosító gólját is szerezte. Előtte Rómában, utána pedig Mexikóvárosban volt tagja a bronzéremig jutó magyar együttesnek, miként helyet kapott a Budapesten, 1958-ban, majd Lipcsében, 1962-ben Európa-bajnok válogatottban is.

 

Az Olimpiai Bajnokok Klubjának 2004-től 2012-ig volt elnöke.

 

Temetéséről később intézkednek.

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás