Továbbra is küzdenek az erdőtűzzel a népszerű üdülőhelyen

ugytudjuk.hu
2019. augusztus 12. hétfő, 16:25
Valószínűleg emberi gondatlanság okozta a katasztrófát Gran Canarián.

Továbbra is küzdenek az erdőtűzzel a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián, ahol hétfőn ismét lakókat kellett kitelepíteni elővigyázatosságból.

 

"Rendkívül kemény éjszaka volt" - fogalmazott Ángel Víctor Torres, a szigetek elnöke sajtótájékoztatóján, ahol elmondta, hogy reggelre 1000-ről 1500 hektárra nőtt a tűz által elpusztított terület nagysága, kiterjedése pedig meghaladja a 23 kilométert. Az egész éjszaka dolgozó tűzoltók munkáját az erős,  óránként 70 kilométeres szél nagyban nehezítette, amely ugyan nap közben csökkent, de a szakemberek tartanak attól, hogy ismét fokozódik.

 

One thousand evacuated as fire spreads through Gran Canaria

Around 1,000 people have been evacuated from several towns in Gran Canaria as a vast wildfire spread towards a National Park and an area popular with holidaymakers on the Spanish island, emergency services said.

 

Az oltásban mintegy 600 ember vesz részt a földi egységeknél, és összesen 13 helikopter és repülőgép közreműködik a levegőből. Utóbbiak munkája rendkívül fontos, mivel a tűz a sziget középső, hegyvidéki, nehezen megközelíthető térségében tombol.

 

A szigetek elnöke a "legjobb hírnek" azt nevezte, hogy személyi sérülés eddig nem történt, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy emberi gondatlanság okozta a katasztrófát.

 

A helyi hatóságok még a hétvégén őrizetbe vettek egy 55 éves férfit, aki forrasztási munkálatokat végzett, és a gyanú szerint ezzel felelős a tűz keletkezéséért.

 

Az erdőtűz miatt három, Tejeda, Artenara, Gáldar településekről kellett lakókat evakuálni, összesen több mint ezer embert, akik aggodalommal követik átmeneti szállásaikon, hogy vajon mi lesz házaikkal, hátrahagyott állataikkal.

 

(via MTI)

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás