Fotó: szinhaz.hu

Törőcsik Mari lett Vas megye második díszpolgára

ugytudjuk.hu
2019. szeptember 17. kedd, 14:19
Tavaly Kásler Miklós kapta az első ilyen kitüntető címet.

Szombaton a megyenapi rendezvényekhez kapcsolódóan ünnepi ülést tartott a Vas Megyei Közgyűlés, ahol különböző kitüntetéseket adtak át. Idén  „Vas Megye Díszpolgára” kitüntetésben részesült Törőcsik Mari színművész. Ő a második aki megkapta ezt a kitüntetést, tavaly Kásler Miklós volt az első.

 

"Törőcsik Mari a magyar színház- és filmművészet legendás alakja, egyik legkiválóbb és legnépszerűbb színművészünk. A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1976-ban elnyerte a Cannes-i filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat.

 

1995-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjét.

 

1973-ban járt először Velemben és azonnal megszerette a települést, ahol házat vásárolt. Vas megye iránti szeretete, ragaszkodása, amelynek az ország nyilvánossága előtt is már többször hangot adott, tovább erősíti megyénk jó hírnevét. Több évtizedes művész tevékenysége, életműve és egyre erősödő, bensőséges kötődése a megyéhez teszi érdemessé a kitüntetésre."

 

- olvasható a kitüntetésről szóló hírben a vasmegye.hu-n.

 

Törőcsik Mari nem tudott megjelenni az ünnepségen, az oklevelet az elkövetkezendő napokban kapja meg.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás