Töménytelenül folyhat a tömény a szombathelyi Vörösmarty utcai ABC előtt

Farkas Bazsi 2020-12-29 12:06:00
A város kamerát szerelne fel a szeszelők megfékezésére, egyelőre azonban úgy tűnik nincs pénz rá. A lakók dühöngenek.

A szombathelyi Vörösmarty és Kisfaludy Sándor utcákban élők már régóta küzdenek azzal a problémával, ami a két utca sarkán működő ABC vásárlói köre idéz elő. A boltban megvásárolt alkoholt ugyanis az utcán isszák meg a vevők.

A szürcsölés közbeni a beszélgetéssel hangoskodnak, az üvegekkel, dobozokkal szemetelnek, na meg előbb-utóbb valamelyik kapualjba oda is vizelnek. A lakók szerint a turpisságok már odáig fajulnak, hogy a jogszabályok kijátszására a boltban a kávéba öntik a “tüskét”, így aztán a vásárlók nyugodtan kávézgathatnak az utcán.

Fotók: olvasói fotó

Legutóbb idén januárban a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság ülésén került szóba a Vörösmartyban található ABC helyzete. Az ülésen akkor az is elhangzott a közterület-felügyelet akkori vezetőjétől, Varsányi Pétertől, hogy bár bosszantó lehet az, ha valakinek éppen az ablaka alatt duruzsolnak, de a szeszes italt a bolt bejáratától 50 méteren túl isszák meg, és ott már nem tiltja semmi.

Csakhogy Putz Attila (Éljen Szombathely!) a körzet képviselője máshogy látja a helyzetet azok alapján, amit a környék lakóitól és egyéb hatóságoktól begyűjtött. Például, hogy az ABC-től 2 hónapra elvették az alkoholárusítási engedélyét, erre az azt üzemeltető vállalkozó kitalálta, hogy 50 méterre odébb kibérelt egy másik helyet, és megnyitotta a VIRI ABC egységet. Sajátjában így nem árult alkoholt. 

Bár az is igaz - ez szintén a bizottságon hangzott el -, hogy vállalkozni mindenkinek joga van, az pedig, hogy egy vállalkozó kielégít egy piaci igényt szintén nem törvénytelen. A szakemberek többsége úgy látja, hogy ez sokkal inkább egy szociális probléma, mintsem bűnmegelőzési. 

Fotók: olvasói fotó

A bizottság végül két döntést is hozott annak érdekében, hogy az ott lakók nyugalma biztosítva legyen. Felkérték a Szombathelyi Rendőrkapitányságot és a Közterület-felügyeletet, hogy a napi járőr szolgálat keretében kiemelt figyelmet fordítson az előterjesztésben jelzett két terület ellenőrzésére.

Illetve, hogy a kamerarendszer bővítésénél az ABC-hez is telepítenek egyet. 

A döntés januárban volt, most december van, egyelőre mégsem történt meg a kamera felszerelése, hogy miért, arról Kelemen Krisztiánt (Éljen Szombathely!), a bizottság elnökét, hogy mikorra várható a kamera.

- A bizottság ugyan hozott egy döntést, de abból akkor lesz valami, ha a városi költségvetés lehetőséget ad a kamerák beszerzésére. Egy kamera beszerzése 2 és fél - 3 és fél millió forintba kerül, a napokban hozott kormányzati intézkedések pedig nem sok jóval kecsegtetnek a jövő évi szombathelyi költségvetésre nézve, így valószínű nem lesz pénz a kamera megvásárlására. Sajnos nem tudom most megmondani, hogy mikor kerülhet fel a térfigyelő a bolt elé - mondta Kelemen Krisztián az Ugytudjuk.hu-nak.

Fotók: olvasói fotó

Bár igaz, hogy a problémát valóban néhány vásárló okozza a környéken lakók továbbra is bosszankodnak. Egy neve elhallgatását kérő lakó azt mondta, hogy a fő probléma az, hogy szemetelnek a boltból fogyasztók. Rengeteg az eldobott kávéspohár a környéken. Ez is azt a teóriát erősíti, hogy a kávéba, vagy csak simán kávé nélkül a pohárba öntik ki az alkoholt. 

Olvasónk egyébként azért nem szerette volna, hogyha a nevét leírjuk, mert korábban volt már példa arra, hogy egy másik lakó névvel nyilatkozott egy helyi lapnak az ügyről, másnap reggelre pedig végig volt karcolva az utcán parkoló autója. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.