Töménytelenül folyhat a tömény a szombathelyi Vörösmarty utcai ABC előtt

Farkas Bazsi 2020-12-29 12:06:00
A város kamerát szerelne fel a szeszelők megfékezésére, egyelőre azonban úgy tűnik nincs pénz rá. A lakók dühöngenek.

A szombathelyi Vörösmarty és Kisfaludy Sándor utcákban élők már régóta küzdenek azzal a problémával, ami a két utca sarkán működő ABC vásárlói köre idéz elő. A boltban megvásárolt alkoholt ugyanis az utcán isszák meg a vevők.

A szürcsölés közbeni a beszélgetéssel hangoskodnak, az üvegekkel, dobozokkal szemetelnek, na meg előbb-utóbb valamelyik kapualjba oda is vizelnek. A lakók szerint a turpisságok már odáig fajulnak, hogy a jogszabályok kijátszására a boltban a kávéba öntik a “tüskét”, így aztán a vásárlók nyugodtan kávézgathatnak az utcán.

Fotók: olvasói fotó

Legutóbb idén januárban a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság ülésén került szóba a Vörösmartyban található ABC helyzete. Az ülésen akkor az is elhangzott a közterület-felügyelet akkori vezetőjétől, Varsányi Pétertől, hogy bár bosszantó lehet az, ha valakinek éppen az ablaka alatt duruzsolnak, de a szeszes italt a bolt bejáratától 50 méteren túl isszák meg, és ott már nem tiltja semmi.

Csakhogy Putz Attila (Éljen Szombathely!) a körzet képviselője máshogy látja a helyzetet azok alapján, amit a környék lakóitól és egyéb hatóságoktól begyűjtött. Például, hogy az ABC-től 2 hónapra elvették az alkoholárusítási engedélyét, erre az azt üzemeltető vállalkozó kitalálta, hogy 50 méterre odébb kibérelt egy másik helyet, és megnyitotta a VIRI ABC egységet. Sajátjában így nem árult alkoholt. 

Bár az is igaz - ez szintén a bizottságon hangzott el -, hogy vállalkozni mindenkinek joga van, az pedig, hogy egy vállalkozó kielégít egy piaci igényt szintén nem törvénytelen. A szakemberek többsége úgy látja, hogy ez sokkal inkább egy szociális probléma, mintsem bűnmegelőzési. 

Fotók: olvasói fotó

A bizottság végül két döntést is hozott annak érdekében, hogy az ott lakók nyugalma biztosítva legyen. Felkérték a Szombathelyi Rendőrkapitányságot és a Közterület-felügyeletet, hogy a napi járőr szolgálat keretében kiemelt figyelmet fordítson az előterjesztésben jelzett két terület ellenőrzésére.

Illetve, hogy a kamerarendszer bővítésénél az ABC-hez is telepítenek egyet. 

A döntés januárban volt, most december van, egyelőre mégsem történt meg a kamera felszerelése, hogy miért, arról Kelemen Krisztiánt (Éljen Szombathely!), a bizottság elnökét, hogy mikorra várható a kamera.

- A bizottság ugyan hozott egy döntést, de abból akkor lesz valami, ha a városi költségvetés lehetőséget ad a kamerák beszerzésére. Egy kamera beszerzése 2 és fél - 3 és fél millió forintba kerül, a napokban hozott kormányzati intézkedések pedig nem sok jóval kecsegtetnek a jövő évi szombathelyi költségvetésre nézve, így valószínű nem lesz pénz a kamera megvásárlására. Sajnos nem tudom most megmondani, hogy mikor kerülhet fel a térfigyelő a bolt elé - mondta Kelemen Krisztián az Ugytudjuk.hu-nak.

Fotók: olvasói fotó

Bár igaz, hogy a problémát valóban néhány vásárló okozza a környéken lakók továbbra is bosszankodnak. Egy neve elhallgatását kérő lakó azt mondta, hogy a fő probléma az, hogy szemetelnek a boltból fogyasztók. Rengeteg az eldobott kávéspohár a környéken. Ez is azt a teóriát erősíti, hogy a kávéba, vagy csak simán kávé nélkül a pohárba öntik ki az alkoholt. 

Olvasónk egyébként azért nem szerette volna, hogyha a nevét leírjuk, mert korábban volt már példa arra, hogy egy másik lakó névvel nyilatkozott egy helyi lapnak az ügyről, másnap reggelre pedig végig volt karcolva az utcán parkoló autója. 

Szólj hozzá!

Öt perc alatt fordított kétgólos hátrányból és bajnok a Manchester City

Elképesztő izgalmak a Premier League utolsó fordulójában.

Ukrán történelemkönyveket égetnek az oroszok a „nácitlanítás” jegyében

Ukrajna brit nagykövete számolt be a felháborító esetről.

Forma-1: Verstappen húzta be az utóbbi évek legizgalmasabb Spanyol Nagydíját

A holland címvédő legnagyobb riválisa, Charles Leclerc nem tudta befejezni a versenyt.

Majomhimlő gyanúja miatt vittek kórházba egy bécsi férfit

Enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek.

Hétvégén is intézhetők a lejárt személyi okmányok

Extra nyitvatartással segítik a kormányablakok a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét.

Halálra szúrtak egy nőt egy veszprémi gyár öltözőjében

A gyanúsítottat a közelben elfogták a rendőrök.

Újjáépítenék a világ legnagyobb repülőgépét az ukránok

Az AN-225-ösből mindössze egyetlen működő példány létezett, de ezt a háború első napjaiban szétlőtték az oroszok.

Kiélezett csatában nyert a Körmend

Oroszlányba látogattak a körmendiek.

Gruevszki kilenc évet kapott, mert elrendelte riválisa ingatlanának lerombolását

Orbán Viktor szövetségese azonban Budapesten élvezi a menedékjogot.

Balassa Péter: Mostohagyerekként bántak Szombathellyel, csupán azért, mert ellenzéki vezetésű

A Jobbik szombathelyi országgyűlési képviselője szerint az Unióból való esetleges kilépés már közbeszéd tárgya Magyarországon.

Uniós fellépést szorgalmaz Donáth Anna a Sajó-szennyezés ügyében

A Momentum európai parlamenti képviselője frakciótársával, a szlovák Michal Wiezikkel egyeztetett.

Lesz@rom! Alee lép ma fel Szombathelyen

A ingyen fagyival várják a gyerekeket a Haladás Sportkomplexum parkolójában.

Az Azovsztal és Mariupol teljesen orosz kézre került Putyin védelmi minisztere szerint

A terület „felszabadításáról” tett jelentést Szergej Sojgu.

Hidegfront jön, viharos széllökésekkel

De aztán hamar naposra fordul az idő.