Tőkeinjekciót kapott a pénzügyi gondokkal küzdő Vapiano

Vágvölgyi Bálint 2019-05-24 16:25:00
A magyarországi étteremhálózat nyereséges.

Banki hitelek és fő részvényeseitől kapott tőkejuttatás formájában megkapta a működésének fenntartásához szükséges 30 millió eurós pénzügyi támogatást az olasz ételspecialitásokra szakosodott német Vapiano étteremlánc a német dpa hírügynökség pénteki beszámolója szerint.

A Vapiano részvényének 2018 elején még 25 eurós árfolyama az idei év elejére az egyre súlyosbodó pénzügyi helyzete miatt 5 euróra esett. Frankfurtban a cég részvényének a jegyzése 5,99 eurón állt pénteken a déli órákban az előző napi 6,20 eurós zárás után. A cég pénzügyi helyzetének a romlását tőzsdei elemzők szerint elsősorban az erősödő konkurenciaharc idézte elő, illetve a 2017-es tőzsdére vitelt követően beindított túlzottan ambiciózus külföldi terjeszkedés. Az étteremlánc csak tavaly például több mint harminc egységgel bővült. A Vapiano 2018 végén 33 országban hétezer alkalmazottat foglalkoztat, 231 éttermet üzemeltet, ebből 82-őt Németországban.

Pénzügyi gondokkal küzd a Vapiano étteremlánc

Farkas Bazsi A lánc a 2017-es évet 30 millió eurós veszteséggel zárt. Súlyos pénzügyi gondokkal küzd a Vapiano étteremlánc német sajtóértesülések szerint, részvényének árfolyama egy év alatt ötödére esett. A tulajdonosoknak a cég megmentése érdekében egy legalább 30 millió eurós feltőkésítéséről kell megállapodniuk a hitelező bankokkal.


A Vapiano a 2017-es évet 30 millió eurós veszteséggel zárta, a 2018-as eredmény pedig az előzetes értesülések szerint még ennél is nagyobb veszteség lesz. Tavaly az étteremlánc az előzetes adatok alapján 370 millió euró forgalmat bonyolított. A Vapiano a hitelfelvételi tárgyalások miatt két alkalommal is kénytelen volt elhalasztani 2018-as tőzsdei eredménybeszámolóját. A mérleg péntekre tervezett bemutatását a cég most ismét elhalasztotta, a beszámolóra június 18-án kerül sor. 

A Vapiano részvénye 23,96 eurós árfolyamon 2017-ben debütált a frankfurti tőzsdén, ami 533 millió dollárra tette akkor a cég piaci tőkeértékét. A részvényeknek 18,2 százaléka van tőzsdei forgalomban. Az alapító Gregor Gerlach tulajdonában 18,9 százalék van, a Wella tulajdonosai, Jans-Joachim és Gisa Sander birtokában 15,5 százalék, a Tchibo tulajdonosai Günter és Daniela Herz birtokában pedig 47,4 százalék.

A magyarországi, franchise formában működő Vapiano hálózat működésére nincsenek hatással a német anyacég pénzügyi gondjai, mivel attól mind pénzügyileg, mind szervezetileg teljesen függetlenek az éttermek, mások a tulajdonosok is

- közölte Sári Péter, aVAP Magyarország Holding Menedzsment Kft. ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére pénteken. Közlése szerint a nemzetközi cégcsoporthoz a luxemburgi Vapiano Franchising GmbH-n keresztül kapcsolódnak.

Az ügyvezető elmondta, hogy a magyarországi Vapiano hálózat - éttermenként és cégcsoport szinten is - töretlenül fejlődik, valamennyi éttermük nyitás óta nyereséges. A magyar cégcsoport az elmúlt három év mindegyikében és 2019 első negyedében is kétszámjegyű forgalomnövekedést ért el. Az idén ősszel újabb taggal bővül a budapesti hálózatuk, majd terveik szerint 2020-ra a vidéki is - közölte. Jelenleg öt éttermük működik.

A nyilvános cégadatok szerint a VAP Magyarország Holding Menedzsment Kft. legutóbbi lezárt évében, 2017-ben 3,8 millió forint nyereséget ért el.

(via MTI)

 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.