Tipikus, a hétfőhöz illő időjárásra számíts

ugytudjuk.hu
2019. szeptember 9. hétfő, 06:26
Első és másodfokú veszélyjelzést adtak ki.

Többnyire erősen felhős lesz az ég, és többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, helyenként felhőszakadás is lehet - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

 

Délután nyugat felől határozott felhőzet-csökkenés veszi kezdetét, ezzel együtt a csapadék súlypontja is a keleti országrészre helyeződik át. Ott csak estefelé csökken a felhőzet, és áll el az eső.

 

A délies, majd az egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira forduló szelet olykor erős, zivatarok környezetben akár viharos széllökések kísérik.

 

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 25 fok között valószínű, de a keleti határvidéken 26, 29 fok is lehet. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő.

 

Sárga és narancs riasztás az egész országban

 

Délnyugat, nyugat felől újabb összefüggő csapadéktömbök érkeznek, illetve közben képződnek is, és ezek északkeleti irányba vonulnak. Kezdetben főként a Dunántúlon várhatóak zivatarok, majd a kiterjedtebb csapadékzóna lassan, fokozatosan kelet felé helyeződik át, és előreláthatólag hétfőn késő délelőtt válik intenzívvé a Dunántúl keleti, valamint az Alföld nyugati tájai felett, ekkor akár heves zivatarok is kialakulhatnak. A rendszer hétfő kora este érheti el a Tiszántúlt, majd keddre virradóra legyengülve elhagyja az országot.

 

A zivatarokat felhőszakadás (ált. 20-30 mm, az Északi-középhegységben és az Alföld egyes részein lokálisan akár ezt meghaladó mennyiség) kísérheti, valamint jellemzőbbek lehetnek a viharos (~70-90 km/h) lökések is, helyenként jégeső is előfordulhat.

 

Az ország nyugati megyéiben (Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya megyék) sárga, az összes többi megyében másodfokú, narancs riasztás van érvényben a várható zivatarok, illetve felhőszakadások veszélye miatt.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás