Tiltakozott a tatai luxusszálló ellen, nem állhatott dobogóra a harmadik helyezett futó

Kovács Lilla 2020-08-06 19:47:21
Hiába ért be harmadikként a 21 kilométeres versenyen, egyszerűen elfelejtették a dobogóra szólítani.

Hiába ért be harmadikként a tatai minimaratonon Virág Brigitta, nem szólították dobogóra az eredményhirdetés során - írta meg a Magyar Hang. A futó a helyi Öreg-tó partjára tervezett luxusszálló ellen tiltakozó mozgalmat népszerűsítette, ám az érmét csak a rendezvény végén kapta meg. 

Virág Brigitta elmondta, hogy meglepte, hogy bronzérmet szerzett, mivel nem sietett a félmaratonon; a célja az volt, hogy minél tovább legyen a pályán és minél többen lássák a Stop Avalon-os pólóját. Az eredményhirdetéskor azonban csak az első és a második helyezettet szólították, majd az éremátadás után továbbléptek a következő kategóriára. 

A Stop Avalon felirat nem véletlen, az Avalon Park Kft. az, amelyik egy egy hatalmas luxusszállót tervez az Öreg-tó partjára. (Érdekesség, hogy az említett cég ahhoz a cégcsoporthoz tartozik, amelyik a Hell energiaitalt is gyártja.) A tatai Öreg-tó bár mesterséges, mégis 40 éve természetvédelmi terület, 30 éve pedig a Ramsari Egyezmény által is védett - márpedig ez az egyik legrégebbi természetvédelmi egyezmény, aminek célja a vizes élőhelyek megőrzése, különös tekintettel a vizes ökoszisztémára és a madárvilágra. 

Az Avalon a tervek szerint ide húzna fel egy 120 szobás szállodát, két korábbi Esterházy-birtokra. A tatai szabályozás azonban ezekre mindössze 40- és 2 százalékos beépítést engedélyez, így ezt azonnal meg kellene változtatni az épület miatt. 

A versenyző ezután hiába ment a díjátadók asztalához, ott csak a kezébe akarták nyomni az érmet, ez azonban érthető okokból nem felelt meg neki. Ezután a szervezőkkel szeretett volna egyeztetni. Kis idő múlva megjelent egy illetékes,

akinek a listáján nem szerepelt Virág Brigitta neve. 

(Itt jogosan merül fel a kérdés, hogy egy ilyen népszerű távon nem volt gyanús, hogy nincs harmadik helyezett?)

A szervező végül elismerte, hogy a nő a bronzérmes, de ő is csak a kezébe akarta nyomni az érmet.

"Én ekkor mondtam neki, hogy ne haragudjon, de lefutottam 21 kilométert, valaki hibázott, és ő a második ember, aki csak úgy a kezembe akarja nyomni a bronzérmet."

Az illetékes ezután egyeztetett Michl József polgármesterrel és Purgel Zoltán alpolgármesterrel. Virág Brigitta pedig azután állhatott dobogóra, hogy az összes kategória lement - ekkorra a nézők és a versenyzők többsége már távozott a versenyről, valamint már a Tatai tévé sem közvetítette. Az átadás során azonban 

a Michl nem fogott vele kezett, Purgel pedig azonnal a nadrágjába törölte a kezét.

Security Check Required

null

 

"Kérem az embereket, jól nézzék meg a felvételt, amin látható, hogy az alpolgármester – aki egyébként osztálytársam volt általános iskolában –, megtörli a kezét, miután kezet fog velem. Mintha beteg lennék, vagy ürülékbe nyúlt volna. A videón a háttérben látszik a polgármester is, aki a többiekkel ellentétben nem tapsol, összekulcsolt kezekkel áll. Mindezt csak azért említem, mert ugyan bizonyítani nem tudom, hogy a pólóm felirata miatt ért diszkrimináció, de a dolog így összességében azért elég érdekes."

A lap megkereste Michl József polgármestert is, aki mindössze annyit mondott:



"A chiprendszer hibájából nem került fel a felolvasandó eredménylistára a név. A szervezők korrigálták a hibát és a díjat átadtuk. A hölgy személyeskedő, minősítő észrevételeire nem tudok reagálni."

Az ügy napvilágra kerülése után a Tatai Minimaraton és Félmaraton weboldala egy közleményt tett közzé, amelyben azt írják, 

"méltatlannak tartjuk és visszautasítjuk, hogy ezt a népszerű, évtizedek óta megszervezett tatai sporteseményt politikai kérdésekkel hozzák összefüggésbe, valamint, hogy a díjak átadóinak személyét, Tata Város Önkormányzat képviselő-testületének megjelent tagjait azzal vádolják, hogy hátrányosan megkülönböztetett bánásmódban részesítették azon versenyzőket, akik a szóban forgó feliratú pólót viselték."

 

Forrás: Magyar Hang

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.