Távozik a Büki Gyógyfürdő Zrt. első fokon felfüggesztett börtönre ítélt gazdasági igazgatója

Nagy Donát 2020-05-15 10:47:00
Ki nem fizetett alvállalkozók, és fiktív cégeladások is szerepelnek az ügyészség listáján.

Dr. Bögyös Sándor a 2019. évi éves beszámoló elfogadásának napjával – várhatóan egy hónapon belül – távozik a Büki Gyógyfürdő Zrt. gazdasági igazgatói pozíciójából

- írta a 24.hu-nak Boros László Attila, a cég vezérigazgatója, miután a lap tudomására jutott, hogy januárban a bíróság a vállalat gazdasági igazgatóját első fokon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A cikk szerint anno Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, és egy, a Bögyös Sándor és fia, ifjabb Bögyös Sándor (a jelenlegi büki igazgató) által irányított cég pedig 2009-ben arra kapott megbízást, hogy köztereket építsen a városban 2 milliárd forintból. Az I-Axis Kft. a szükséges munkaerővel, eszközökkel, anyaggal nem rendelkezett, ezért a munkákat alvállalkozókra bízta, akiket a nem jogerős ítélet szerint nem vagy csak részben fizetett ki.

A Pécsi Járási Bíróság január eleji közleményében azt írta, a húsz alvállalkozónak összesen 538 millió forint kárt okoztak, ebből 316 millió forint kár nem térült meg.

Az alvállalkozók egy része csődbe ment, majd – miután az I-Axis Kft. tartozása a több száz millió forintot meghaladta – a gazdasági társaságot fiktív személyeknek úgy értékesítették, hogy a cég közel 80 millió forintos vagyonát eltulajdonították.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet Bögyös Sándort és fiát többrendbeli csalás, csődbűncselekmény, számvitel rendje megsértése és közokirat-hamisítás miatt mondta ki bűnösnek. A vádlottak ítélet ellen fellebbeztek, felmentésüket kérve.

A 24.hu azt írja, ifjabb Bögyös Sándort 2018 augusztusában nevezte ki Boros vezérigazgató a Büki Gógyfürdő Zrt. gazdasági igazgatójának. Boros most azt írta, hogy a zrt.-nek semmilyen kapcsolata nincs a hivatkozott bírósági eljárással, annak tényéről sem tudtak.

A vezérigazgató múltja sem makulátlan

A lap cikkében azt írja, Boros László Attilát 2016 végén nevezték ki a Büki Gyógyfürdő Zrt. élére, de 2016 nyarán egy munkaügyi ellenőrzés súlyos mulasztásokra derített fényt a korábbi munkahelyén, a Gyulai Várfürdőben. A Népszava cikkét jegyző Bod Tamás újságíró az Együtt korábbi gyulai elnökeként kikérte a munkaügyi ellenőrzés teljes anyagát, mely megállapította, hogy csaknem száz munkavállalónak a túlórák teljesítésekor nem fizették ki a munkabérét, csak a rendkívüli munkáért járó pótlékot kapták meg. Akkor Görgényi Ernő fideszes polgármester azt a tájékoztatást adta akkor, hogy egy ellenőrzés valóban megállapított szabálytalanságokat, amiket egy szoftverhiba idézett elő, de a hiányosságokat megszüntették, és az ügynek személyi következmény nem lesz. Később elkezdték kifizetni az elmaradt járandóságokat a dolgozóknak.

A kifizetendő összeget Boros 6-7 millió forintra becsülte, majd hozzátette, hogy kár nem ér senkit. Ez azonban a Népszava szerint nem igaz: a munka törvénykönyve szerint ugyanis ilyen esetekben három évre visszamenőleg kell visszafizetni az elmaradt járandóságot, de a ki nem fizetett pótlékok és túlórapénzek már több mint hat éve ketyegtek 2016-ban.

A Büki Gyógyfürdő Zrt. 46,9 százalékos tulajdonosát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t is megkereste a 24.hu. Az állami vagyonkezelő válaszában azt írta, hogy az igazgatói kinevezés tekintetében sem az MNV Zrt.-nek, sem a tulajdonosok döntéshozó testületének, a Büki Gyógyfürdő  Zrt. közgyűlésének nincs és nem is volt hatásköre eljárni. A kinevezési jogot és a munkaviszonnyal összefüggő összes hatáskört a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója gyakorolja.

Címlapképünk: Google Utcakép

Forrás: 24.hu

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.