Szorongást kelt, mégis reményt ad az új magyar film

ugytudjuk.hu 2020-10-28 16:11:00
A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre - kissé szokatlan módon - nem csak a sajtóban terjed, hanem szájról szájra is.

Most fut a mozikban egy új magyar film, amelynek híre nem csak a sajtóban, de ami kissé szokatlan - szájról szájra is terjed. Mozisok mondják, hogy egyre többen szeretnék megnézni olyanok is, akik jobb időkben sem váltottak jegyet.

A filmet egy törékeny hölgy, a 38 éves Horvát Lili jegyzi, aki több filmben is szerepelt, majd rendezni kezdett. A többi között láthattuk Mundruczó Kornél  Fehér Istenében, de már a 2000-es évek elején megvillantotta tehetségét a szabadszellemű (Szombathelyen két évadot megért) Mediawave  fesztiválokon. Most pedig  a  Felkészülés... című munkája sorra nyeri a nemzetközi fesztiválok fődíját és ha így folytatja, Oscar-közelbe is kerülhet.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (16) előzetes

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebés...

Mi a titka? Beültünk, megnéztük, 94 perc múltán már sejtettük. Horvát Lili Enyedi Ildikó tanítványa, aki pedig az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című alkotást jegyzi. Az már az első kockák után evidens, hogy a két film rokon. Azonos a hangulat, lírai a fotózás, megragadók a közeliek és beszédesen némák az arcok, a női tekintetek.  

De ami igazán rokon Enyedi filmjével, az az örök téma, a szerelem. A szerelem, amely míg ember él, örökkévaló.  A főhős Vizy Márta agysebész (Stork Natasa), sikeres orvos Amerikában. Negyvenes szingli nő, operációira neves profok is „beülnek". Aztán egy amerikai orvos konferencián felfigyel a Magyarországról érkezett Drexler Jánosra (Bodó Viktor), aki Budapest egy jobb sorsra érdemes kórházában dolgozik. Amikor meg nem, akkor könyvet ír és komolyzenét hallgat.  

Márta meglátja és szerelmes lesz belé, a randi a Szabadság híd pesti hídfőjére tervezett. Hazarepül, de János nincs ott. Kinyomozza, megtalálja, a férfi tagadja, hogy egyáltalán ismerné. Talán meg sem történt az egész, talán a „szerelem elvette az eszét": Márta, az agy doktora azzal szembesül, hogy az egészet csak képzeli, jobb esetben skizofrén, beteg.

De kitartóan keresi a választ. János egy idő után felfigyel rá és lassan fordul a helyzet. Már nem a férfi, hanem a nő menekül a találkozások elöl. Ha ez mégis megtörténik, a néző éppen úgy nem tudja, mint hősei, hogy valóságos, vagy sem.

Márta egy lepusztult bérház albérletében várja a bizonyosságot a napi műtétek szünetében. Kérdései, a film kérdései, sokáig velünk maradnak. Vajon hol húzódik a képzelet határa? A tagadás és az önzetlen szeretet ütközése mit eredményez?  Amit látunk, teszünk és érzünk, az valóság, vagy metafizika?  

Horvát Lili és Stork Natasa fesztivál bemutatkozása

Fotó: Maria Maretti

A szorongás végig velünk marad, de mégis úgy kelünk fel a végén a székből, hogy van remény.

Aztán megigazítjuk a maszkot.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film megnézhető a Savaria moziban, jegyet foglalni itt >>> tudtok.


Szoponzorált tartalmat olvastál. 

Szólj hozzá!

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Életét vesztette egy férfi a sárvári lakástűzben

Napokig nem jelent meg a munkahelyén, a keresésére indult munkatársak találták meg az égésnyomokat.

Zsenik: A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember szerint a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket.

Somogyban és Zalában a köd, Győr-Moson-Sopron megyében pedig az ónos eső okozhat gondot

Több megyében ónos esőre, a Dél-Dunántúlon pedig ködre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hazai pályán nyert a győri ETO Gyirmót ellen

Két gólt is rúgtak az utolsó 6 percben.

Kigyulladt egy lakókocsi Rábapatyon

A tűzoltók két vízsugárral eloltották a lángokat.

van még itt cikk a témában:

Még idén a mozikba kerül a Wonder Woman 1984

December 25-én bemutatják a filmet streamingszolgáltatónál és az amerikai mozikban is. Magyarországon egy nappal később.

Ronnie a szex-drog-alkohol aranyháromszög után karcsú táncosnőket fest

A Rolling Stones fenegyereke, Ronnie Wood az életrajzi filmjének mozis premierje ugyan csúszik, de egy mozijegy áráért a neten már elérhető.