Szorongást kelt, mégis reményt ad az új magyar film

ugytudjuk.hu 2020-10-28 16:11:00
A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre - kissé szokatlan módon - nem csak a sajtóban terjed, hanem szájról szájra is.

Most fut a mozikban egy új magyar film, amelynek híre nem csak a sajtóban, de ami kissé szokatlan - szájról szájra is terjed. Mozisok mondják, hogy egyre többen szeretnék megnézni olyanok is, akik jobb időkben sem váltottak jegyet.

A filmet egy törékeny hölgy, a 38 éves Horvát Lili jegyzi, aki több filmben is szerepelt, majd rendezni kezdett. A többi között láthattuk Mundruczó Kornél  Fehér Istenében, de már a 2000-es évek elején megvillantotta tehetségét a szabadszellemű (Szombathelyen két évadot megért) Mediawave  fesztiválokon. Most pedig  a  Felkészülés... című munkája sorra nyeri a nemzetközi fesztiválok fődíját és ha így folytatja, Oscar-közelbe is kerülhet.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (16) előzetes

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebés...

Mi a titka? Beültünk, megnéztük, 94 perc múltán már sejtettük. Horvát Lili Enyedi Ildikó tanítványa, aki pedig az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című alkotást jegyzi. Az már az első kockák után evidens, hogy a két film rokon. Azonos a hangulat, lírai a fotózás, megragadók a közeliek és beszédesen némák az arcok, a női tekintetek.  

De ami igazán rokon Enyedi filmjével, az az örök téma, a szerelem. A szerelem, amely míg ember él, örökkévaló.  A főhős Vizy Márta agysebész (Stork Natasa), sikeres orvos Amerikában. Negyvenes szingli nő, operációira neves profok is „beülnek". Aztán egy amerikai orvos konferencián felfigyel a Magyarországról érkezett Drexler Jánosra (Bodó Viktor), aki Budapest egy jobb sorsra érdemes kórházában dolgozik. Amikor meg nem, akkor könyvet ír és komolyzenét hallgat.  

Márta meglátja és szerelmes lesz belé, a randi a Szabadság híd pesti hídfőjére tervezett. Hazarepül, de János nincs ott. Kinyomozza, megtalálja, a férfi tagadja, hogy egyáltalán ismerné. Talán meg sem történt az egész, talán a „szerelem elvette az eszét": Márta, az agy doktora azzal szembesül, hogy az egészet csak képzeli, jobb esetben skizofrén, beteg.

De kitartóan keresi a választ. János egy idő után felfigyel rá és lassan fordul a helyzet. Már nem a férfi, hanem a nő menekül a találkozások elöl. Ha ez mégis megtörténik, a néző éppen úgy nem tudja, mint hősei, hogy valóságos, vagy sem.

Márta egy lepusztult bérház albérletében várja a bizonyosságot a napi műtétek szünetében. Kérdései, a film kérdései, sokáig velünk maradnak. Vajon hol húzódik a képzelet határa? A tagadás és az önzetlen szeretet ütközése mit eredményez?  Amit látunk, teszünk és érzünk, az valóság, vagy metafizika?  

Horvát Lili és Stork Natasa fesztivál bemutatkozása

Fotó: Maria Maretti

A szorongás végig velünk marad, de mégis úgy kelünk fel a végén a székből, hogy van remény.

Aztán megigazítjuk a maszkot.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film megnézhető a Savaria moziban, jegyet foglalni itt >>> tudtok.


Szoponzorált tartalmat olvastál. 

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.