Szombathelyen van elég óvodai és bölcsődei férőhely az ügyelet biztosítására

Nagy Donát 2020-04-29 16:17:00
Azonban a kormányrendelet szerint a szülők felelőssége, hogy ne vigyék be gyermeküket, ha azok betegek.

A kormány döntése alapján holnaptól kötelező lesz az óvodai és bölcsődei ügyelet megszervezése minden önkormányzat számára.

Az ügyeletet munkanapokon reggel 6-tól este 6 óráig kell biztosítani. Ide elvileg azokat a gyerekek lehet elvinni, akiknek a szülője vagy más törvényes képviselője dolgozik, esetleg egyéb ok miatt nem tudnak felügyeletet biztosítani az apróságoknak.

A szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a gyerek nem szenved fertőző betegségben.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből ugyanakkor az nem derül ki, hogy honnan tudná a szülő azt, hogy gyermeke nem fertőzött.

Erről Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára sem ír Facebook bejegyzésében.

Novák Katalin

MINDENNAPI HŐSÖK 13. rész Az egészségügyben dolgozók megfeszített m... unkát folytatnak nap mint nap. Az egész világ most rájuk figyel, munkájukért hálásak vagyunk, hiszen úgy mentenek emberéleteket, hogy maguk is veszélyeztetettek. Sorozatunk új részében egy intenzív osztály mindennapjait ismerhetjük meg, a veszélyhelyzet idején.

Az ügyeletet egyébként kiscsoportos formában kell megszervezni, egy csoportban legfeljebb 5 gyerek lehet.

Nemény András (Éljen Szombathely!) még március 14-én rendkívüli szünetet rendelt el a Szombathely közigazgatási területén működő óvodákban és bölcsődékben. Később pedig ki is jelölte az ügyeletet ellátó intézményeket.

Az önkormányzat szerint az ügyeleti ellátás helye két hetente változik, jelenleg az Aréna és a Vadvirág Óvoda, valamint a Csicsergő és Bokréta Bölcsőde fogadja az ügyeleti ellátást igénylő gyermekeket.

A fent említett óvodákban jelenleg összesen 326 férőhely áll rendelkezésre, és 51 gyermek részére igényeltek ügyeleti ellátást. A két bölcsődében pedig 124 férőhely van, és 32 gyermek elhelyezését kérték a szülők.


 
Az önkormányzattól azt is megtudtuk, hogy az ügyeletes óvodák és bölcsődék kijelölését minden esetben megelőzi egy igényfelmérés. A férőhelyszámok alapján úgy tűnik, hogy nem teljes kihasználtsággal működnek az ügyeletes óvodák és bölcsődék, azonban a város már a rendkívüli szünet elrendelésekor is arra törekedett, hogy kis létszámú csoportokban valósuljon meg az ügyelet a gyermekek egészségének védelme érdekében.

Holnaptól pedig további intézményekben is igénybe vehető az ügyelet: az Aréna és a Vadvirág Óvodán kívül a Mocorgó Óvodában, a Csicsergő és Bokréta Bölcsődén kívül pedig a Százszorszép Bölcsődében is megszervezték a gyerkőcök felügyeletét.

Így biztosítva lesz összesen 51 óvodás gyermek óvodai ügyeleti ellátása a 3 óvodában, méghozzá összesen 11 csoportban, hogy a létszámelőírásnak is megfeleljenek. Hasonló a helyzet a bölcsődékben is, itt az ellátást 32 gyermek részére 3 bölcsődében szervezték meg, összesen 7 csoportban.

Szombathelyen az alapító okiratok szerint 104 az engedélyezett óvodai csoportok száma, így összesen 520 gyermek óvodai ügyeletét tudja biztosítani a város a kormányrendeletben foglaltak szerinti 5 fős csoportokban. A bölcsődék vonatkozásában pedig összesen 42 bölcsődei csoportja van Szombathelynek, amely a rendkívüli szünetben 210 gyermek részére tud ügyeletet biztosítani.

- írja a Polgármesteri Hivatal.

Azaz Szombathelyen az előírt kiscsoportok biztosítása nem okoz nehézséget, a gyermekek ügyeleti ellátását a Kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően biztosítani tudják.

Nagy a szülők felelőssége

Rákérdeztem arra is, hogy megoldható-e valamilyen ellenőrzés arra vonatkozóan, hogy beteg gyermek ne kerülhessen az intézményekbe. A hivatal válasza szerint a Kormányrendelet értelmében a szülőnek kell írásban nyilatkoznia arra vonatkozóan, hogy gyermeke nem szenved fertőző betegségben.

Képünk illusztráció. Forrás: szombathely.hu

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.