HIRDETÉS

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Szombathelyen választották meg az Év Fagylaltját

BZ
2019. május 23. csütörtök, 20:00
Szombathely bebizonyította, hogy hétköznap is képes megtölteni a Fő teret, ha megfelelő programot rendeznek.

Ahogy azt korábban megírtuk, csütörtökön az ország legjobb cukrászai gyűltek össze a Szombathelyi Fő téren, hogy megmérkőzzenek az Év Fagylaltja címért.

 

A kísérőprogramok során meg lehetett nézni, hogy készülnek a fagylaltok, sőt, kóstolni is lehetett, aki váltott fagylaltjegyet. Jól jellemzi az érdeklődést, hogy időnként rövid időre fel kellett függeszteni a jegyek kiadását, mivel akkora sor tömeg gyűlt össze a sátorban, hogy onnan kilógva is több tíz méteren át álltak sorban a hideg finomságokért az emberek.

 

Év Fagylaltja 2019 verseny Szombathelyen

 

Megérte-e beállni a kilométeres sorba?

 

Erre azt kell mondjam, hogy határozottan igen! A sajtó- és közönségzsűri tagjaként végigkóstolhattam mindent. Eleve rajongok mindenért, ami édes, de jó volt látni, hogy a csoki-vanília-puncs aranyhármason túl is bőven van élet.

 

A cukrászok elképesztően ötletes tégelyekkel készültek, néha szokatlan, néha kifejezetten bátor ízkombinációkkal.

 

A pontozásnál figyelembe vettük az íz mellett az állagot és a tégely dekorációját is.

 

Év Fagylaltja 2019 verseny Szombathelyen

 

A személyes kedvenceim között volt az “Ábrándos homoktövis bodzával”, a “Kecskesajt fagylalt fügelekvárral és dióval”, valamint a “Te + Én” fantázianevű kétízű finomság is, de az “Il re dei Piemonte” nevű fagylalt is intenzív ízélményt nyújtott.

 

Év Fagylaltja 2019 verseny Szombathelyen

 

A közönségdíjas fagylalt végül Sztaracsek Ádám rozmaringos fehér csokis vilmoskörte fagyija lett. A komáromi cukrász neve ismerősen csenghet, ő ugyanis a tavalyi Ország Tortája megalkotója.

 

Év Fagylaltja 2019 verseny Szombathelyen

 

A szakmai zsűri több kategóriában is díjazta a versenyző fagylaltokat. Az alapanyaggyártók és forgalmazók közt Vladucz Péter Liberte nevű fagylaltja győzött, a mentes kategóriában ugyanitt Gangel András Pisztácia parajd fűszerével nevű fagyija nyert, mindketten Budapestről érkeztek.

 

Év Fagylaltja 2019 verseny Szombathelyen

 

Az év cukormentes fagylaltját az újfehértói Pokoraczki Ágnes készítette: illatos birs fekete ribizlivel

 

A legrangosabb díjat, ami az Év Fagylaltja címet viselheti, az Il re dei Piemont, azaz a Piemont Királya nevű fagylalt kapta.

 

Alapja piemonti mogyoró, amit tonkababos feketeszeder-öntettel készített el a győztes cukrász, a nagykanizsai Wilhelm Dávid.

 

Az Év Fagylaltja versenyt több mint húsz éve megrendezik, azonban most először szerveztek köré fesztivált. Személy szerint nem bánnám, ha Szombathelyen ebből hagyományt teremtenének…

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás