Veszélyes ragadozók lepték el Szombathely belvárosát, tehetetlenek a lakók

ugytudjuk.hu 2019-06-21 18:31:00
Egyre több gondot okoznak, az emberek pedig nem tuják, mit tehetnének ellenük.

Alig telik el éjszaka, hogy ne hallanám, ahogy a nyestek viaskodnak az orvosi rendelő tetején

- magyarázza az Ugytudjuk szombathelyi olvasója, aki a hőség miatt nyitott ablaknál szeretne aludni, de néha kénytelen azokat bezárni, akkora a ricsaj a volt Matáv-székház előtti részen.

Nemcsak itt vannak ezek a ragadozók, hanem az egész belvárosban. Múltkor a Szily János utcában rohant át előttem késő este, egy vasút mellett lakó barátnőm meg azt mesélte, hogy reggelre szétrágták az autója motorterében a vezetékeket. Tehetetlenek vagyunk

- panaszkodott Erzsébet, aki Szombathely belvárosában, a Kossuth utcában kénytelen elviselni a nyestek jelenlétét.

Megkerestük az ország egyetlen vadállatbefogóját, aki szerint országos probléma a nyestek elszaporodása, hatékony védekezés pedig nem lehet más, mint a csapda.

Both Zoltán szerint a nyest ugyanis bárhol előfordulhat és ezért rendkívül sok fejtörést okozhat annak, akinek a kertjébe vagy a padlásába költözött be. Megbonthatják a tető szigetelését, megrághatják a falban lévő vezetékeket, melynek következménye egy elektromos zárlat vagy akár tűzeset is lehet, de az autók kábeleire is szívesen rájárnak. Sok álmatlan éjszakát okoz a nagy zajt csapó, padláson futkározó nyest, arról nem beszélve, hogy az üveggyapotot cafatokra szedi csakúgy, mint a padláson lévő kábeleket.

Folyamatosan keresgéli az élelmet, megjelöli a környéket, amely egyre nagyobb területet jelent számára

- magyarázta az Ugytudjuknak a vadállatbefogó.

Sajnos a rossz hír az, miután a nyest rendkívül okos állat, szinte teljesen lehetetlen végleg elriasztani őket. Az emberek nagy része szeretne minél gyorsabb és költséghatékonyabb megoldást találni. Először a házi praktikákkal próbálkoznak, ami teljesen érthető, de ezek hosszútávon sajnos nem oldják meg a problémát. Gondolok itt a riasztó spray-re - ami bármilyen mezőgazdasági boltban kapható, azonban ez nem jelent végleges megoldást, mivel egy idő után hozzászoknak a szaghoz - vagy a negyedig töltött ásványvizes palackra, amivel körberakják az autót… De akadnak olyanok is, akik kutyaszőrt tesznek egy zacskóba, majd elrejtik a motortérben vagy a padláson, abban bízva, hogy ez elriasztja a kártevőket. Ezek a házi praktikák, amik esetleg működhetnek rövid ideig, hosszú távon egész más megoldásokat kell alkalmazni. Létezik olyan professzionális távoltartó szer, amely valóban hatékonynak számít és megbízhatóbb, mint az általános riasztó spray-k.

A legbiztosabb módszer a tetőn lévő „bejáratok” teljes, hermetikus lezárása speciális hálóval, ami valóban megvédi a lakóterületeket. Magam helyezem fel a vadhálókat vagy teszem ki az élve fogó csapdákat, így az állat sem sérül és a tulajdonos is védve van.

Az Ugytudjuk-nak a szakember elmondta: akár Szombathelyről is fogad riasztást, volt már itt dolga, úgyhogy Both Zoltánt bárki keresheti, ha nyestet (vagy más egyéb vadállatot) lát és talál. Facebookon és e-mailben is elérhető a vadallatbefogas@gmail.com címen.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.