Szombathely nyerte a karácsonyi futamot

ugytudjuk.hu 2019-12-31 19:00:00
Hartberg és Oberwart alaposan lemaradt.

Jó hírt közölhetünk: sikerült pár hét alatt behozni a 25 éves előnyt, mi több, megelőzni az osztrákokat. Igazából tűzijáték, meg forint kamatcsökkentés a köbön járna ki ezért. De számunkra az igazi öröm az, hogy Szombathely a befutó!

De mi történt? Mi ez a Kárpátok magaslatú siker? Hát az, hogy a mi Savariánk a karácsonyi vásár/ünnep tekintetében alaposan rávert a térségre. Értve ez alatt a testvérváros Oberwartot (Felsőőr), a stájer Hartberget és a burgenlandi Grosspetersdorfot (Nagyszentmihály). Városunk fényei minden mást elhomályosítottak, az óriáskerék pedig bevitte a balegyenest, K.O. Felmérések szerint több osztrák volt a szombathelyi Fő téren az ünnepi hétvégeken, mint bármikor korábban. Azért ebbe bele játszhatott a lírává olvadó forint, az euró acél kemény vásárlóértéke. De most aztán oda ütöttünk, ahol fáj nekik: a látványt és a mutatványt mi nyertük!

Hartbergi főutca, kicsit megdőlt a karácsony(fa)

Idézve a rendszerváltás körüli, színes és független sajtót - Vas Népe, Tér-Kép, Magyar Nyugat, Vasvármegye – nagy volt a kesergés. Hogy a pár ezer lakosú Nagyszentmihály karácsony tájékán sokkal impozánsabb, mint a 80 ezer lakosú Szombathely. Az akkori polgármester, Wagner András, kiment, megnézte és azt mondta: igaz. De nem történt semmi, a városvezetésnek sokkal fontosabb dolgai akadtak. Aztán néhány képviselő interpellált... Mint tudjuk, ez hatásos, különösen választások előtt. Így a Főtéren megjelentek az első, műanyag öntözőcsövekbe rakott izzósorok, meg a forralt borosok.

Innentől beindult Télapó szánkó motorja a vasi főváros felett. A Főtér bejáratánál fenyőbe ágyazott fénykapu tűnt fel, a kopasz fákat Sin City misztikuma lengte át. Mindeközben Hartberg még fölényesen vezetett. A betlehemi jászoluk annyira élethű volt, hogy még Grazból is lejöttek megnézni. A stájer ékszerdoboz főterén korcsolya pálya várta a gyerekeket, a templom előtti téren kis faházikókban árulták a helyi specialitásokat. Aztán a forralt bort, a puncsot, a mézes snapszot. Sok szombathelyi ment akkoriban töltekezni a stájer városba.

Igyekeznek a hagyományokat átörökíteni, de ez nehéz dió

Aztán ez is változott. 2000 után egyre több lett a dísz és a fény a szombathelyi Főtéren. Gyorsan peregtek az évek, eljött a 2010-es év, majd a többi. Az öntözőcsövek izzóit felváltotta a led, a teret is átépítették, megjelent a fényszánkó, a varázsgömb, a körhinta. Ezreket vonzott a vásári bódésor, majd eljutottunk a mához. Minden van, ami egy városi karácsonyfára kell: izzó, dísz, szaloncukor, fényfüzér, mézeskalács, sajtkuckó, mézbödön, no meg a koncertek, a gyerekműsorok.

És sógoréknál? Látványos a visszaesés. Grosspetersdorfban még mindig ugyanazok a karácsonyi díszek, mint anno, a volt példaképeink. Oberwartban pedig egyenesen megzuhanás van. Pár bódé és néhány zenés műsor volt az idei karácsonyi kínálat, ami meg sem közelíti az 5-10 évvel ezelőttit. Egy helybéli a Gumhalter presszóban elmondta, hogy tényleg szürkébb a karácsonyi menü, oka pedig az, hogy alig van már fiatal. Sokan Bécsben, Grazban dolgoznak, tanulnak. A helyi gimnáziumban pedig leginkább magyarok, horvátok tanulnak, akik reggel jönnek, este mennek. Az osztrák fiatal inkább házibuliba megy, vagy a neten lóg. Egyre kisebb az igény a közvetlen társalgásra, beszélgetésre. Számukra, fogalmazott emberünk, a valóság kellemetlen dolog.

A koripálya most is sláger a stájer városban

Hartbergbe is ellátogattunk. Ez az a város, ahol minden fett, tiszta és egyenes. Most is gyönyörű, de látni a lassú kopást. Az épületek szépek, de ahol a vakolat lehullt, ott úgy is maradt. Persze, idén is volt a főtéren bódésor, fényfüzér, koripálya és az utcákon feltűntek a kisiskolások, betlehemi jelmezben. A Polo pizzériában egy hölgy elmondta, hogy mintha megállt volna az idő a városban. Reméli, ez időleges, de azért aggódik. „Nemrég zárt be a város ikonikus boltja, a Fürbass. Ez védjegy volt, a helyi, polgári kereskedelem címere. Tudja, ez nálunk több száz éves hagyomány. A multikkal nem bírta a versenyt, a fiatalok pedig nem vállalták a további küzdelmet. Alig van fiatal, nagy probléma ez. Igen, jártam Szombathelyen és tényleg szép volt a karácsonyi ünnep".

A karácsonyi futamot tehát megnyertük, de azért lenne még mit behozni. Mondjuk a 2-3 ezer eurós havi béreket, de nem millpengőben.

Szólj hozzá!

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.