HIRDETÉS

A szombathelyi fénykapu csak nem kopik el. Fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Szombathely nyerte a karácsonyi futamot

ugytudjuk.hu
2019. december 31. kedd, 19:00
Hartberg és Oberwart alaposan lemaradt.

Jó hírt közölhetünk: sikerült pár hét alatt behozni a 25 éves előnyt, mi több, megelőzni az osztrákokat. Igazából tűzijáték, meg forint kamatcsökkentés a köbön járna ki ezért. De számunkra az igazi öröm az, hogy Szombathely a befutó!

 

De mi történt? Mi ez a Kárpátok magaslatú siker? Hát az, hogy a mi Savariánk a karácsonyi vásár/ünnep tekintetében alaposan rávert a térségre. Értve ez alatt a testvérváros Oberwartot (Felsőőr), a stájer Hartberget és a burgenlandi Grosspetersdorfot (Nagyszentmihály). Városunk fényei minden mást elhomályosítottak, az óriáskerék pedig bevitte a balegyenest, K.O. Felmérések szerint több osztrák volt a szombathelyi Fő téren az ünnepi hétvégeken, mint bármikor korábban. Azért ebbe bele játszhatott a lírává olvadó forint, az euró acél kemény vásárlóértéke. De most aztán oda ütöttünk, ahol fáj nekik: a látványt és a mutatványt mi nyertük!

 

Hartbergi főutca, kicsit megdőlt a karácsony(fa)

 

Idézve a rendszerváltás körüli, színes és független sajtót - Vas Népe, Tér-Kép, Magyar Nyugat, Vasvármegye – nagy volt a kesergés. Hogy a pár ezer lakosú Nagyszentmihály karácsony tájékán sokkal impozánsabb, mint a 80 ezer lakosú Szombathely. Az akkori polgármester, Wagner András, kiment, megnézte és azt mondta: igaz. De nem történt semmi, a városvezetésnek sokkal fontosabb dolgai akadtak. Aztán néhány képviselő interpellált... Mint tudjuk, ez hatásos, különösen választások előtt. Így a Főtéren megjelentek az első, műanyag öntözőcsövekbe rakott izzósorok, meg a forralt borosok.

 

Innentől beindult Télapó szánkó motorja a vasi főváros felett. A Főtér bejáratánál fenyőbe ágyazott fénykapu tűnt fel, a kopasz fákat Sin City misztikuma lengte át. Mindeközben Hartberg még fölényesen vezetett. A betlehemi jászoluk annyira élethű volt, hogy még Grazból is lejöttek megnézni. A stájer ékszerdoboz főterén korcsolya pálya várta a gyerekeket, a templom előtti téren kis faházikókban árulták a helyi specialitásokat. Aztán a forralt bort, a puncsot, a mézes snapszot. Sok szombathelyi ment akkoriban töltekezni a stájer városba.

 

Igyekeznek a hagyományokat átörökíteni, de ez nehéz dió

 

Aztán ez is változott. 2000 után egyre több lett a dísz és a fény a szombathelyi Főtéren. Gyorsan peregtek az évek, eljött a 2010-es év, majd a többi. Az öntözőcsövek izzóit felváltotta a led, a teret is átépítették, megjelent a fényszánkó, a varázsgömb, a körhinta. Ezreket vonzott a vásári bódésor, majd eljutottunk a mához. Minden van, ami egy városi karácsonyfára kell: izzó, dísz, szaloncukor, fényfüzér, mézeskalács, sajtkuckó, mézbödön, no meg a koncertek, a gyerekműsorok.

 

És sógoréknál? Látványos a visszaesés. Grosspetersdorfban még mindig ugyanazok a karácsonyi díszek, mint anno, a volt példaképeink. Oberwartban pedig egyenesen megzuhanás van. Pár bódé és néhány zenés műsor volt az idei karácsonyi kínálat, ami meg sem közelíti az 5-10 évvel ezelőttit. Egy helybéli a Gumhalter presszóban elmondta, hogy tényleg szürkébb a karácsonyi menü, oka pedig az, hogy alig van már fiatal. Sokan Bécsben, Grazban dolgoznak, tanulnak. A helyi gimnáziumban pedig leginkább magyarok, horvátok tanulnak, akik reggel jönnek, este mennek. Az osztrák fiatal inkább házibuliba megy, vagy a neten lóg. Egyre kisebb az igény a közvetlen társalgásra, beszélgetésre. Számukra, fogalmazott emberünk, a valóság kellemetlen dolog.

 

A koripálya most is sláger a stájer városban

 

Hartbergbe is ellátogattunk. Ez az a város, ahol minden fett, tiszta és egyenes. Most is gyönyörű, de látni a lassú kopást. Az épületek szépek, de ahol a vakolat lehullt, ott úgy is maradt. Persze, idén is volt a főtéren bódésor, fényfüzér, koripálya és az utcákon feltűntek a kisiskolások, betlehemi jelmezben. A Polo pizzériában egy hölgy elmondta, hogy mintha megállt volna az idő a városban. Reméli, ez időleges, de azért aggódik. „Nemrég zárt be a város ikonikus boltja, a Fürbass. Ez védjegy volt, a helyi, polgári kereskedelem címere. Tudja, ez nálunk több száz éves hagyomány. A multikkal nem bírta a versenyt, a fiatalok pedig nem vállalták a további küzdelmet. Alig van fiatal, nagy probléma ez. Igen, jártam Szombathelyen és tényleg szép volt a karácsonyi ünnep".

 

A karácsonyi futamot tehát megnyertük, de azért lenne még mit behozni. Mondjuk a 2-3 ezer eurós havi béreket, de nem millpengőben.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás