Szombathely nyerte a karácsonyi futamot

ugytudjuk.hu 2019-12-31 19:00:00
Hartberg és Oberwart alaposan lemaradt.

Jó hírt közölhetünk: sikerült pár hét alatt behozni a 25 éves előnyt, mi több, megelőzni az osztrákokat. Igazából tűzijáték, meg forint kamatcsökkentés a köbön járna ki ezért. De számunkra az igazi öröm az, hogy Szombathely a befutó!

De mi történt? Mi ez a Kárpátok magaslatú siker? Hát az, hogy a mi Savariánk a karácsonyi vásár/ünnep tekintetében alaposan rávert a térségre. Értve ez alatt a testvérváros Oberwartot (Felsőőr), a stájer Hartberget és a burgenlandi Grosspetersdorfot (Nagyszentmihály). Városunk fényei minden mást elhomályosítottak, az óriáskerék pedig bevitte a balegyenest, K.O. Felmérések szerint több osztrák volt a szombathelyi Fő téren az ünnepi hétvégeken, mint bármikor korábban. Azért ebbe bele játszhatott a lírává olvadó forint, az euró acél kemény vásárlóértéke. De most aztán oda ütöttünk, ahol fáj nekik: a látványt és a mutatványt mi nyertük!

Hartbergi főutca, kicsit megdőlt a karácsony(fa)

Idézve a rendszerváltás körüli, színes és független sajtót - Vas Népe, Tér-Kép, Magyar Nyugat, Vasvármegye – nagy volt a kesergés. Hogy a pár ezer lakosú Nagyszentmihály karácsony tájékán sokkal impozánsabb, mint a 80 ezer lakosú Szombathely. Az akkori polgármester, Wagner András, kiment, megnézte és azt mondta: igaz. De nem történt semmi, a városvezetésnek sokkal fontosabb dolgai akadtak. Aztán néhány képviselő interpellált... Mint tudjuk, ez hatásos, különösen választások előtt. Így a Főtéren megjelentek az első, műanyag öntözőcsövekbe rakott izzósorok, meg a forralt borosok.

Innentől beindult Télapó szánkó motorja a vasi főváros felett. A Főtér bejáratánál fenyőbe ágyazott fénykapu tűnt fel, a kopasz fákat Sin City misztikuma lengte át. Mindeközben Hartberg még fölényesen vezetett. A betlehemi jászoluk annyira élethű volt, hogy még Grazból is lejöttek megnézni. A stájer ékszerdoboz főterén korcsolya pálya várta a gyerekeket, a templom előtti téren kis faházikókban árulták a helyi specialitásokat. Aztán a forralt bort, a puncsot, a mézes snapszot. Sok szombathelyi ment akkoriban töltekezni a stájer városba.

Igyekeznek a hagyományokat átörökíteni, de ez nehéz dió

Aztán ez is változott. 2000 után egyre több lett a dísz és a fény a szombathelyi Főtéren. Gyorsan peregtek az évek, eljött a 2010-es év, majd a többi. Az öntözőcsövek izzóit felváltotta a led, a teret is átépítették, megjelent a fényszánkó, a varázsgömb, a körhinta. Ezreket vonzott a vásári bódésor, majd eljutottunk a mához. Minden van, ami egy városi karácsonyfára kell: izzó, dísz, szaloncukor, fényfüzér, mézeskalács, sajtkuckó, mézbödön, no meg a koncertek, a gyerekműsorok.

És sógoréknál? Látványos a visszaesés. Grosspetersdorfban még mindig ugyanazok a karácsonyi díszek, mint anno, a volt példaképeink. Oberwartban pedig egyenesen megzuhanás van. Pár bódé és néhány zenés műsor volt az idei karácsonyi kínálat, ami meg sem közelíti az 5-10 évvel ezelőttit. Egy helybéli a Gumhalter presszóban elmondta, hogy tényleg szürkébb a karácsonyi menü, oka pedig az, hogy alig van már fiatal. Sokan Bécsben, Grazban dolgoznak, tanulnak. A helyi gimnáziumban pedig leginkább magyarok, horvátok tanulnak, akik reggel jönnek, este mennek. Az osztrák fiatal inkább házibuliba megy, vagy a neten lóg. Egyre kisebb az igény a közvetlen társalgásra, beszélgetésre. Számukra, fogalmazott emberünk, a valóság kellemetlen dolog.

A koripálya most is sláger a stájer városban

Hartbergbe is ellátogattunk. Ez az a város, ahol minden fett, tiszta és egyenes. Most is gyönyörű, de látni a lassú kopást. Az épületek szépek, de ahol a vakolat lehullt, ott úgy is maradt. Persze, idén is volt a főtéren bódésor, fényfüzér, koripálya és az utcákon feltűntek a kisiskolások, betlehemi jelmezben. A Polo pizzériában egy hölgy elmondta, hogy mintha megállt volna az idő a városban. Reméli, ez időleges, de azért aggódik. „Nemrég zárt be a város ikonikus boltja, a Fürbass. Ez védjegy volt, a helyi, polgári kereskedelem címere. Tudja, ez nálunk több száz éves hagyomány. A multikkal nem bírta a versenyt, a fiatalok pedig nem vállalták a további küzdelmet. Alig van fiatal, nagy probléma ez. Igen, jártam Szombathelyen és tényleg szép volt a karácsonyi ünnep".

A karácsonyi futamot tehát megnyertük, de azért lenne még mit behozni. Mondjuk a 2-3 ezer eurós havi béreket, de nem millpengőben.

Szólj hozzá!

Mi szóltunk: minden drágább lesz

A benzin és az élelmiszerek drágulására készítik fel a lakosságot. A kispénzűeknek és a nyugdíjasoknak fáj majd a legjobban.

Cinizmus az életmentés feltételekhez kötése Ungár és Kanász-Nagy szerint

Az LMP politikusai semmitmondónak tartják az EMMI válaszát.

Olcsóbb lesz a vonatjegy több dunántúli viszonylaton

Sűrűbb és utasbarát kínálatot ígérnek a Balaton déli partja, Keszthely, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Veszprém, Szombathely és Zalaegerszeg felé.

702 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 13 beteg

702 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

A fertőzöttek száma csaknem 33 millió, a halálos áldozatoké 996 ezer világszerte

A világon 32 994 213 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 996 682, a gyógyultaké pedig 22 850 358 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

Figyelem, úton végzett munka Csipkereknél!

Ma 16 óráig várható a befejezés.

Szavazategyenlőség miatt újabb időközi választás lesz a Vas megyei Kemeneskápolnán

Döntetlen lett az eredmény a két független polgármesterjelölt csatájában.

Kettős front várható

Délutántól záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

34 éve halt meg minden idők egyik legnagyobb thrash metal zenésze

Rohan az idő: Cliff Burton 1986. szeptember 27-én halt meg a svédországi Dörarp közelében, mikor - a sofőr elmondása szerint - megcsúszó turnébuszból kizuhant.

Rákóczi Feri és Vadon Jani is koronvírusos lett

Otthonról készül a Rádió 1 összes műsora.

Hazai győzelem Gyirmóton

Továbbra sem megy a Vasasnak.

Agyevő amőbát találtak a csapvízben

Meghalt egy hatéves kisfiú.

Árokba csapódott egy kisteherautó Celldömölknél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Apuka lesz Jon Snow

Közeleg a tél...

Új módon fertőz a koronavírus

Magyar tudósok érdeme a felfedezés.

Sorra fertőződnek meg az intenzíves orvosok a győri kórház főigazgatója szerint

Tamás László János hozzátette: emellett jelentősen emelni kell a koronavírusos betegek intenzív ágyainak a számát.

van még itt cikk a témában:

Harminc éve lettek a szovjet mintájú tanácsokból önkormányzatok

Évfordulós anyagunk a taxisblokád előestéjén zajló 1990-es helyhatósági választások tiszteletére.

Kerek egy éve, hogy utoljára hangzott el a szombathelyi közgyűlésben, hogy: bevándorláspárti szivárványkoalíció

A fideszes képviselők szinte minden felszólalásukban elnyomták ezt a jelzőt, az akkori városvezető új többségre. Később kiderült, hogy központi utasításnak engedelmeskedtek.