Szombathely nem fizeti be a Megyei Jogú Városok Szövetségének éves tagdíját, a pénzre a kormányzati elvonások miatt helyben lesz szükség

Nagy Donát 2020-12-21 09:36:00
Szita Károly, a szövetség elnöke eldöntötte, a városokkal szemben inkább a Fideszt szolgálja.

Szita Károly az MJVSZ elnöke Kaposvár fideszes polgármestere nem az önkormányzatok, hanem a pártja érdekeit képviselte a kormánnyal folytatott egyeztetésen. Az általa vezetett szövetség több milliós tagdíját idén inkább a vírus elleni védekezésre fordítjuk

- írja posztjában Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A szombathelyi városvezető mindezt Péterffy Attila (Mindenki Pécsért), Pécs polgármestere által közölt poszthoz írja, ami szerint Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet.

Elhatárolódunk a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke által kiadott nyilatkozattól. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy a jövőben szakmai alapon képviselje a szövetséget, és tartózkodjon a szervezet egésze nevében tett, politikai alapú nyilatkozatoktól. Közösen úgy döntöttünk, hogy a 2021-es költségvetésben az MJVSZ-tagdíjra szánt, többmillió forintos összeget is a járvány elleni védekezésre fordítjuk, mivel a helyi iparűzési adóbevételek megvonása után minden forintra szükségünk lesz.

Szita Károly, az MJVSZ elnöke a szövetség nevében a kormány helyi iparűzési adót megfelező döntésének támogatásáról, a gazdaságvédelminek nevezett, valójában nyíltan politikai célú, az önkormányzatok gazdálkodását ellehetetlenítő intézkedéssel kapcsolatos elégedettségéről adott ki közleményt.

A 23 hazai nagyváros polgármesterét tömörítő szervezetből 9 városvezető azonban nem ért egyet sem a nyilatkozattal, sem a kormány döntésével. Tudjuk, hogy ezt a többi, főleg kormánypárti vezetésű város polgármestereinek egy része is értetlenül fogadta, igaz, kritikát ők eddig nem fogalmaztak meg. A 9 város vezetőiként természetesen szolidaritást vállalunk a többi város és település vezetőjével is, ugyanis az ő városaikat, az ő közszolgáltatásaikat, az ő lakosságukat is jelentős hátrány éri a csökkentés miatt. Ismerjük és átérezzük az ő helyzetüket is.

Szita Károly tehát az MJVSZ szakmai céllal létrejött, a nagyvárosok egységes képviseletére hivatott szövetsége nevében, az érintett polgármesterekkel folytatott egyeztetés nélkül, de az ő nevükben adott ki a kormány politikai céljaival egyetértő, az önkormányzatok kivéreztetését célzó döntést támogató nyilatkozatot.

Ezzel Szita Károly túllépett hatáskörén, politikai célokra használt fel egy szakmai érdekképviselet érdekében megalakult szervezetet. Ezt károsnak és elfogadhatatlannak tartjuk. Azt kérjük Szita Károlytól, hogy szakmai szervezetként tekintsen az MJVSZ-re, és csak a tagokkal előzetesen egyeztetett közleményt adjon ki, egyúttal tartózkodjon a szövetség nevében tett, politikai célú nyilatkozatoktól.

Ahogy az MJVSZ közleménye is kitér rá, a hazai nagyvárosoknak járványügyi költségvetést kell készíteniük 2021-re. Szita Károly úgy fogalmaz, hogy a nagyvárosok önkormányzatainak mindent a járvány elleni védekezés alá kell rendelniük.

A KKV szektor által fizetett helyi iparűzési adóbevételek 50%-os csökkentése olyan nehéz helyzetbe sodorja az önkormányzatok költségvetését, hogy az MJVSZ tagdíjára már nem lesz elég forrás, ezért úgy döntöttünk, hogy 2021-ben nem fizetjük be a szervezet több millió forintos, éves tagdíját. Valóban minden forintra szükség lesz ahhoz, hogy önkormányzataink működőképesek maradjanak, és ahogy eddig, úgy ezután is mindent megtegyünk városaink polgárainak védelme érdekében.

Hangsúlyozzuk, a Megyei Jogú Városok Szövetségének szakmai küldetését továbbra is fontosnak tartjuk, azonban tagságunk jövőbeli megőrzését az MJVSZ elnökének ezutáni nyilatkozatai függvényében mérlegelni fogjuk.

- írja Péterffy Attila.

Facebook

(null)

A nyilatkozat aláírói között rajta kívül szerepel még Botka László szegedi, Veres Pál miskolci, Dr. Nemény András szombathelyi, Dr. Csőzik László érdi, Dr. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi, Fekete Zsolt salgótarjáni, Szűcsné Posztovics Ilona tatabányai és Pintér Tamás dunaújvárosi polgármester is.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.