Szombathely idén úgy számolt, hogy félmilliárd forint folyik be a fizető parkolásból

Farkas Bazsi 2020-04-05 18:19:00
Örülünk vagy dühöngünk a parkolás ingyenessé tételén? Szavazzuk meg!

Orbán Viktor miniszterelnök ma egy közleményben jelentette be, hogy holnaptól nem kell fizetni a köztéri parkolásért. Ezt a döntést azzal magyarázta, hogy 

"A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját"

Elsőre persze minden autós örül, hiszen a belvárosban így egészen biztosan nem kell majd fizetni azért, hogy parkolhassanak. Arról nem is beszélve, hogy Szombathelyen is régóta téma, hogyha minden be van zárva, étterembe, kávézóba, butikba nem lehet menni, akkor minek kell parkolójegyet venni.

Olvasóink kérdését korábban tolmácsoltuk is Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester felé. A város első embere Facebook-liveban válaszolt, a 19. percnél lehet hallani a választ.

 

Security Check Required

 

Vagyis Nemény azt mondta, hogy az önkéntesek kaptak egy kártyát, amivel ingyen parkolhatnak. A parkolóőrök nagy részét máshova irányították át, így most ők is ott segítenek, ahol a nagyobb szükség van rájuk. De azt is kiemelte, hogy a vagyonhasznosítónak, vagyis a SZOVÁ-nak szüksége lesz arra a pénzre, ami a parkolásból folyik be. Az önkormányzati üzlethelyiségek bérleti díja ugyanis vagy teljesen ki fog esni, vagy drasztikusan fog lecsökkenni. Így ők úgy látják, hogy a parkoló ágazat az, amit továbbra is üzemeltetni kell, vagyis fizetős marad a belvárosi parkolás.
Ez egészen a mai napig így is volt. Ma azonban Orbán Viktor úgy döntött, hogy ingyenessé teszik az ország minden fizetőparkolóját. Már, ugye, ami a köztereket illeti, mert a magán parkolókban, parkolóházakaban továbbra is fizetni kell majd.

Hogy milyen következményei lesznek ennek, egyelőre nem lehet megjósolni. Előfordulhat, hogy ellepik a belvárost az autósok, fizetni nem kell, így a tavaszi időben korzózok lepik majd el a Fő teret. Persze az is lehet, hogy különösebben nem változtat majd az elmúlt hetek gyakorlatán és csak az fog beautózni a centurmba, akinek egyébként is dolga lenne ott.

Ami azonban tény az az, hogy az eddig befolyt költségekkel sem számolhatnak az önkormányzatok. Március 11-én lépett életbe a veszélyhelyzet, így nagyjából látják már a szolgáltatók, hogy mennyivel csökkent a parkolási bevétel azzal, hogy, aki csak teheti otthon marad.  Egyes forrásokból úgy értesültünk, hogy az első negyedéves adatokkal számolva, és a most látható visszaeséssel kalkulálva Szombathelyen nagyjából ⅔-os kiesést jelent. 

Persze lehet azt mondani, hogy Neményék egyik választási ígérete volt a fizető parkolás visszanyesése, vagyis, hogy az első 2 órát ingyen parkolhatják az autósok, csakhogy van különbség egy hosszasan előkészítette döntés, és egy egyik napról a másikra megalkotott rendelkezés között. 

A szombathelyi költségvetésben idén 525 millió forinttal számoltak parkolási bevételként. Az biztos, hogy ezt a sort újra kell terveni. 

És nem csak ezt! Mivel a gépjárműadó eddig az önkormányzatoknál maradt maradék 40%-os bevételt is lesápolja az állam. 

Szombathely esetében az egész évre számítva 284 millió forintot jelent a gépjárműadó.

Kérdés, hogy az intézkedés az egész éves befizetést viszi-e, vagy csak azt, amit március 15-ig fizettek be az autósok. Az adót ugyanis két részletre bontva, egyszer tavasszal, egyszer pedig ősszel szeptember 15-én fizetnek ki az autótulajdonosok.

Összességében komoly nehézségekkel kell majd megküzdenie az önkormányzatoknak, hogyha még azt is hozzávesszük, hogy a mostani alapjáratra visszaállt gazdaság miatt, az iparűzési adó is töredéke lesz a korábban spekuláltnak.

És akkor szavazzunk!

Szavazás

Jobb lett a közvilágítás az elmúlt két évben az előzőekhez képest?

Szólj hozzá!

Fegyvernek látszó tárggyal akartak rabolni a szombathelyi KFC-nél

A Körmendi úti étteremhez kellett hétfő este kivonulni a rendőröknek.

A Szombathelyi Haladásba igazolt Bajner Bálint

A 33 éves csatár a szezon végéig írt alá.

VIDEÓ - Autós üldözés volt Győrben

Egy 26 éves sofőr nem bírt a vérével.

A legnépszerűbb streetwear márkák a fiatalok körében

A streetwear divat ebben a szezonban sem kerül el senkit.

Egy naptár praktikus kellék otthonra és az irodába

Bár ma már az okostelefonok, a számítógépek és az okosórák és -karkötők korában számos eszközbe beírhatjuk a legfontosabb teendőinket, az emlékeztetőket, továbbra is a papíralapú naptárak nyújtják a leglátványosabb megoldást.

15,7 millióval szponzorálta a győri önkormányzat az I. Győri Bált szervező önkormányzati céget

A cég korábban azért nem adta ki, kivel és milyen összegben szerződött, mert szerintük nem közpénzből szervezték a bált.

Czeglédy: Diplomát hazudik a Vas Népe Lenkai Nórának

Ha már erről is hazudnak, miről fognak még? - írja a képviselő.

Meneszthetik az ETO FC Győr vezetőedzőjét

Kikapott a feljutásért küzdő csapat a Kozármislenytől.

Féláron járhat a negyedéves felnőtt buszbérlet Győrben

A győri állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok a negyedéves bérleteiket féláron vásárolhatják meg.

Gyenge eső, zápor is előfordulhat hétfőn

Késő délután északnyugat felől már felszakadozik, csökken a felhőtakaró.

10 ezer forintot adna minden szombathelyi nyugdíjasnak a városvezetés

Az egészségkárosodás miatt ellátásban részesülők is megkapnák az önkormányzat egyszeri segítségét.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Lenkai Nóra: A kampány indulásával szabadságra fogok menni

Április 20-ig azonban továbbra is az ELTÉ-n dolgozik a szombathelyi Fidesz polgármester-jelöltje.

Koczka: Hende Csaba egy politikai pilótajátékot űz Szombathelyen

A Pro Savaria önkormányzati képviselője szerint a helyi Fidesz éppen úgy működik, mint egy pilótajáték, mindig a régóta bent lévők járnak legjobban.

Dézsi nem hitt a szentiváni civilek akkreditált vizsgálatának, több mint 2 millióért újramérette a szennyezést

Pedig előtte egyszer már leellenőriztette az eredeti mintákat. Ismét kicenzúrázott szerződést küldött adatigénylésre a győri polgármester.