Szombathely idén úgy számolt, hogy félmilliárd forint folyik be a fizető parkolásból

Farkas Bazsi 2020-04-05 18:19:00
Örülünk vagy dühöngünk a parkolás ingyenessé tételén? Szavazzuk meg!

Orbán Viktor miniszterelnök ma egy közleményben jelentette be, hogy holnaptól nem kell fizetni a köztéri parkolásért. Ezt a döntést azzal magyarázta, hogy 

"A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját"

Elsőre persze minden autós örül, hiszen a belvárosban így egészen biztosan nem kell majd fizetni azért, hogy parkolhassanak. Arról nem is beszélve, hogy Szombathelyen is régóta téma, hogyha minden be van zárva, étterembe, kávézóba, butikba nem lehet menni, akkor minek kell parkolójegyet venni.

Olvasóink kérdését korábban tolmácsoltuk is Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester felé. A város első embere Facebook-liveban válaszolt, a 19. percnél lehet hallani a választ.

 

Security Check Required

 

Vagyis Nemény azt mondta, hogy az önkéntesek kaptak egy kártyát, amivel ingyen parkolhatnak. A parkolóőrök nagy részét máshova irányították át, így most ők is ott segítenek, ahol a nagyobb szükség van rájuk. De azt is kiemelte, hogy a vagyonhasznosítónak, vagyis a SZOVÁ-nak szüksége lesz arra a pénzre, ami a parkolásból folyik be. Az önkormányzati üzlethelyiségek bérleti díja ugyanis vagy teljesen ki fog esni, vagy drasztikusan fog lecsökkenni. Így ők úgy látják, hogy a parkoló ágazat az, amit továbbra is üzemeltetni kell, vagyis fizetős marad a belvárosi parkolás.
Ez egészen a mai napig így is volt. Ma azonban Orbán Viktor úgy döntött, hogy ingyenessé teszik az ország minden fizetőparkolóját. Már, ugye, ami a köztereket illeti, mert a magán parkolókban, parkolóházakaban továbbra is fizetni kell majd.

Hogy milyen következményei lesznek ennek, egyelőre nem lehet megjósolni. Előfordulhat, hogy ellepik a belvárost az autósok, fizetni nem kell, így a tavaszi időben korzózok lepik majd el a Fő teret. Persze az is lehet, hogy különösebben nem változtat majd az elmúlt hetek gyakorlatán és csak az fog beautózni a centurmba, akinek egyébként is dolga lenne ott.

Ami azonban tény az az, hogy az eddig befolyt költségekkel sem számolhatnak az önkormányzatok. Március 11-én lépett életbe a veszélyhelyzet, így nagyjából látják már a szolgáltatók, hogy mennyivel csökkent a parkolási bevétel azzal, hogy, aki csak teheti otthon marad.  Egyes forrásokból úgy értesültünk, hogy az első negyedéves adatokkal számolva, és a most látható visszaeséssel kalkulálva Szombathelyen nagyjából ⅔-os kiesést jelent. 

Persze lehet azt mondani, hogy Neményék egyik választási ígérete volt a fizető parkolás visszanyesése, vagyis, hogy az első 2 órát ingyen parkolhatják az autósok, csakhogy van különbség egy hosszasan előkészítette döntés, és egy egyik napról a másikra megalkotott rendelkezés között. 

A szombathelyi költségvetésben idén 525 millió forinttal számoltak parkolási bevételként. Az biztos, hogy ezt a sort újra kell terveni. 

És nem csak ezt! Mivel a gépjárműadó eddig az önkormányzatoknál maradt maradék 40%-os bevételt is lesápolja az állam. 

Szombathely esetében az egész évre számítva 284 millió forintot jelent a gépjárműadó.

Kérdés, hogy az intézkedés az egész éves befizetést viszi-e, vagy csak azt, amit március 15-ig fizettek be az autósok. Az adót ugyanis két részletre bontva, egyszer tavasszal, egyszer pedig ősszel szeptember 15-én fizetnek ki az autótulajdonosok.

Összességében komoly nehézségekkel kell majd megküzdenie az önkormányzatoknak, hogyha még azt is hozzávesszük, hogy a mostani alapjáratra visszaállt gazdaság miatt, az iparűzési adó is töredéke lesz a korábban spekuláltnak.

És akkor szavazzunk!

Szavazás

Jobb lett a közvilágítás az elmúlt két évben az előzőekhez képest?

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.