Szinte teljes abortusztilalom lép érvénybe Alabamában

ugytudjuk.hu 2019-05-15 07:06:00
99 évnyi börtönt is kaphat az az orvos, aki abortuszt hajt végre.

Azt az orvost, aki magzatelhajtást hajt végre - a terhesség bármely szakaszában - 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, és azokat is 10 évig terjedő börtönre ítélhetik, akik csak megkísérelnek terhesség-megszakítást végrehajtani. A nem művi abortuszt elszenvedő nők nem vonhatók büntetőjogi felelősségre. A törvény egyetlen esetben tesz kivételt: csakis akkor lehet a terhességet megszakítani, ha az anya élete veszélyben van vagy nagyon komoly egészségügyi károsodás fenyegeti.

A déli állam törvényhozásának republikánus többségű felsőháza hosszadalmas viták és a demokrata párti szenátorok obstrukciós kísérletei után 25:6 arányban voksolt a tiltás mellett. A szintén republikánus többségű képviselőház a múlt hónapban már elfogadta a törvényt, amely most a kormányzóhoz kerül aláírásra. A republikánus kormányzó, Kay Ivey kedd este nem kommentálta a törvényhozók döntését.

Az első kommentárok szerint, ha a kormányzó aláírja a döntést, akkor a törvénynek várhatóan perek sorával kell szembenéznie, és nem zárható ki az sem, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerül.

Idén eddig négy amerikai tagállamban - Georgiában, Kentuckyban, Ohióban és Mississippiben - hoztak törvényt, amely a magzat első szívdobbanásától, azaz körülbelül az áldott állapot hatodik hetétől kezdve megtiltja az abortuszt. Az alabamai törvény azonban már a fogantatás pillanatától tiltja a magzatelhajtást. 

A törvény támogatói abban bíznak, hogy az ügy a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerül, és a főbírák újragondolhatják az 1973-as úgynevezett Roe/Wade-döntést, amely lényegében engedélyezte az Egyesült Államokban az abortuszt. Ugyanakkor Clyde Chambliss republikánus szenátor - aki előterjesztette Alabamában a tervezetet - maga is úgy nyilatkozott kedden, hogy már egy alsóbb rendű bíróság is felfüggesztheti a törvény végrehajtását.

A szintén déli Georgia államban kedden írta alá Brian Kemp republikánus kormányzó a jövő év január elsejétől életbe lépő "szívdobbanás-törvényt", mire Hollywoodban színészek és filmgyártó cégek bojkottot hirdettek meg Georgia ellen. Alyssa Milano színésznő például a hét végén Twitter-bejegyzésben szólított fel mindenkit, hogy tartózkodjék a nemi élettől mindaddig, amíg a nők "vissza nem nyerik a testük feletti rendelkezést". 

Kentuckyban egy szövetségi bíró átmeneti időre felfüggesztette az azonnali hatályúnak remélt törvényt, Mississippiben pedig a márciusban elfogadott jogszabályt júliusban tervezik életbe léptetni.

(MTI)

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.