Szinte egészen biztos, hogy a Középhegyi úton épül meg a szombathelyi leányotthon

Farkas Bazsi
2020. január 24. péntek, 17:31
De, hogy mikor, az egyelőre rejtély, mivel eredménytelen volt az építkezés közbeszerzése.

A héten az Átlátszó foglalkozott vele, hogy leányotthon épülne Szombathelyen a Középhegyi úton. Az Égszínkék Búzavirág Speciális Gyermekotthon, 3 és 18 év közötti lányoknak adna helyet, olyanoknak, akik most a kőszegi Nagy László Gyógypedagógiai Intézet lakói és, akik méltatlan körülmények között kell, hogy éljenek. 

 

A Szombathelyre tervezett beruházás 24 gyermek elhelyezését tette volna lehetővé, akik, modern XXI. századi környezetben nőhetnének fel. 

 

Csakhogy a környéken lakók aláírásgyűjtésbe kezdtek, tiltakozásul az otthon ellen. Mivel a lakókat nem tájékoztatták kellőképpen, így ők nem szociálisan rászoruló,sokszor krízishelyzetből menekített gyerekekről tudtak, hanem problémás, drogos fiatalokról. 

 

Az képviselő testület annyit tehetett, hogy a lakók mellé álltak. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester ugyanis arról beszélt, hogy bár szociálisan ők is érzékenyek, de nekik a szombathelyiek akaratát kell figyelembe venniük, így ebben az esetben is így tesznek. 

 


Azzal a javaslattal fordultak hát az otthont építő Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz, hogy amennyiben ez lehetséges keressenek új területet a beruházásnak. 

 

Levélben kerestük meg az intézményt, hogy sikerült e új területet találni. Az igazgatóság válaszából az derül ki, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nem rendelkezik alkalmas építési területtel a projekt más helyen történő megvalósításához. 

 

De ha lenne is, azt sem lehet tudni, hogy az építkezés mikor kezdődhetne meg. 2018-ban írtak ki közbeszerzést az építkezésre, de akkor csak a meglévő 160 millió forintnál drágább ajánlat érkezett. Azóta újabb közbeszerzést nem írtak ki. 

 


 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás