Székely János: Az egyház arra kéri az LMBTQ személyeket, hogy ne kényszerítsék a társadalmat arra, hogy házasságnak kelljen nevezni az azonos neműek együttélését

Farkas Bazsi 2020-12-10 14:21:28
A szombathelyi megyéspüspök szerint a vírus helyzetnek nem csak hátrányai de előnyei is vannak: a család jobban tud figyelni egymásra.

Székely János, szombathelyi megyés püspök egy nagy évvégi összegző interjút adott az Ugytudjuk.hu-nak

Azt hiszem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy a 2020-as év a próbatétel ideje volt. Vajon Isten az, aki ilyenkor a feladatot elénk gördíti?

Az anyagvilágnak van egyfajta szabadsága, esetlegessége. Nem közvetlenül a Teremtő Isten irányítja  a vulkánkitöréseket, a felhőket, hogy hol essen az eső, és a bacilusokat, vírusokat sem.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Azonban a Teremető Isten jelen van minden dologban, hat az egész világra és ránk, emberekre. Az Ő segítségével, ha Vele harmóniában élünk, akkor lehetséges jót kihozni a járvány időszakából is.
A járvány segít, hogy lelassítsuk az élettempónkat. Segít, hogy elgondolkodjunk: miért élek, jól élek-e? 

A járvány idején felértékelődik a család, a legközelebbi kapcsolatok. Idő van arra, hogy férj és feleség együtt sétáljanak, kéz a kézben, hogy meséljenek a gyermekeiknek az életükről, a kapcsolatuk történetéről, a nagyszülőkről, dédszülőkről. Idő van arra, hogy a család elővegyen egy vidám társasjátékot, vagy hogy együtt imádkozzon.

A járvány ideje arra is hív, hogy ne csak a magunk nehézségeire figyeljünk, hanem azokra, akik egyedül vannak, a legszegényebbekre, akiknek nincsenek tartalékaik. Figyeljünk a betegekre, az egészségügyben dolgozókra, a tanárokra, mindazokra, akiket különösen próbára tesz ez a helyzet.

Ha már a családot említette, egy kis közéletet hadd hozzak a beszélgetésbe. Nemrég az Alaptörvénybe lett rögzítve, hogy az anya nő, az apa férfi. Mit gondol erről? 

Egy magyar család él kinn Ausztriában, ők mesélték el a következő esetet. Egy gyerekzsúrra érkezett egy kisgyermek, akinek lány neve volt, de teljesen fiús volt az öltözete, a haja. A szülőkkel való beszélgetés során kiderült, hogy ez a kislány kb. 2 éves korában azt mondta, hogy neki a fiús dolgok tetszenek, az autók, a kardok. Ettől kezdve a szülei teljesen fiúsan öltöztetik, kisfiúnak kezelik, és már azt is eldöntötték, hogy amint lehetséges, el fogják kezdeni a hormonkezelést is a kislányuknál, hogy minél fiúsabb teste lehessen. Mindezt a kisgyerek szülei csillogó szemekkel mesélték, mint a legtermészetesebb dolgot, a társaság többi tagja pedig lelkesen bólogatott (a magyar anyuka kivételével), hogy ez így helyes. Lehet, hogy a lelkük mélyén mást gondoltak, de azt nem merték kimondani, nem érezték illendőnek.

A nemi identitást kapjuk. Nem mi teremtjük meg a magunk identitását. Kapjuk, mint az anyanyelvünket, és hálásan elfogadjuk. Nagyon sebzett lesz az a világ, ahol sok-sok olyan lény járkál majd, aki magáénak gyártott mesterséges identitást.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Minden kisgyermeknek joga van ahhoz, hogy segítsék őt a nemi identitás kibontakozásának érzékeny és lassú útján.A nemi irányultság általában nem 100%-os. A legtöbb azonos neműek iránt vonzódó ember lelkében van egy olyan rész is, amely képes a másneműek iránti vonzalomra. Joseph Nicolosi drámai erejű könyve (Healing of Homosexuality, New Jersey 1992) 10 olyan valóságos élettörténetet ír le, ahol homoszexuális vonzalmat érző személyek lassan, sok esetben nagy belső küzdelmeket, fájdalmakat és gyönyörű katarzisokat végigélve elindulnak a heteroszexuális szerelem irányába.

Az egyház azt kéri az LMBTQ személyektől és az őket képviselő egyesületektől, hogy ne tekintsék a gyűlölet (homofóbia) megnyilvánulásának azt, ha mi hiszünk abban, hogy létezik egy gyönyörű, objektív isteni rend a szerelemmel kapcsolatban. Tolerálják ezt a nézetünket. 

Ne kényszerítsék a társadalmat arra, hogy házasságnak kelljen nevezni az azonos neműek együttélését. Ahogyan a színtévesztők sem várják el azt másoktól, hogy a kéket ezentúl kéknek és zöldnek is lehessen nevezni, és a kettőt mostantól a társadalom egyenértékűnek tekintse. Ne kényszerítsék rá az iskolákra, hogy a gyermekeket és a fiatalokat az ő ideológiájuk szerint kelljen nevelni (vö. Gabriele Kuby, A nemek forradalma, Budapest 2008, 59). Ne büntessék meg azt a cukrászt, aki nem szeretne azonosneműek  „esküvőjére” az ő neveikkel ellátott tortát készíteni (vö. Rod Dreher, The Benedict Option, New York 2017, 84). Ne büntessék azt az egyházi iskolát, amelyik nem kíván felvenni olyan tanárt, aki azonos neművel él együtt, vagy aki az LMBTQ ideológiát igyekszik átadni a gyerekeknek. Ne kényszerítsék a városokat arra, hogy ezt az ideológiát kelljen végignézniük az utcákon. Örülnénk, ha a társadalom tiszteletben tartaná minden kisgyermek jogát arra, hogy legyen édesanyja és édesapja. Azt szeretnénk kérni, hogy gondolkodhassunk és élhessünk a magunk meggyőződése szerint, főként nevelhessük ebben a meggyőződésben a gyermekeinket. Úgy gondolom, az igazi tolerancia ezt jelenti.

Mit gondol arról, amit nemrég Veres András megyéspüspök mondott, hogy az abortusz helyett a csecsemőket sokkal inkább kellene segíteni abban, hogy családhoz jussanak. 

Az emberi élet a fogantatással kezdődik. Ezután nincs egyetlen olyan pillanat sem, ahol bármilyen minőségi ugrás történne a kisgyermek fejlődése során. Ha a születése után nem szabad elvenni ennek a kisgyermeknek az életét, akkor 3 hónaposan miért szabad?

Valószínűleg ha a kisgyermek nem az anya méhében lenne, hanem kitéve egy műtőasztalra, akkor az orvos képtelen lenne elvégezni a műtét mozdulatait, az anya pedig nem hagyná. Megteszi az ember, mert nem látja, mit cselekszik.

A rabszolgaság szörnyűségét az emberiség évszázadok alatt tudta csak meghaladni és elítélni. Óriási szerepe volt ebben W. Wilberforce angol keresztény képviselőnek. Úgy gondolom, hogy az emberiség el fog jutni odáig, hogy túljut azon a mai állapoton, amikor a kórházaink kisgyermekek ezreinek az életét oltják ki. Eljutunk majd odáig, amikor megdöbbenéssel fogják tanulni a gyerekek, hogy hogyan voltunk erre képesek. Küzdeni kell azért, hogy minél hamarabb elérkezzen ez a pillanat, ahogyan W. Wilberforce is tette.

Engedje meg, hogy hadd térjek át az anyagi világra. A közelmúltban megújult a szombathelyi Püspöki Palolota freskója, Kőszegre 6 és fél milliárdot kapott az egyház épületfelújításra. Egyházi ernyő alatt menekülhet meg az Avar Szálló Velemben. Ezek mégis csak jelentős fejlesztések. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A Szombathelyi Püspökvár egyik legnagyobb kincse Anton Maulbertsch gyönyörű mennyezetfreskója a díszteremben. A kép az evangélium fényének szétsugárzását ábrázolja az ókori világtól kezdve a kontinenseken át egészen Szombathelyig, az egyházmegye alapításáig. A stukatúr vakolat, amelyre a képet Maulbertsch felfestette, és amelynek nádfonatai a mennyezet gerendáihoz voltak szögezve, sokhelyütt levált a gerendáktól, és néhol már 30-40 cm-re is eltávolodott tőlük. Hála az akkori mesterek időtálló munkájának, a mennyezet egyben maradt, megtartotta magát. A restaurátorok egy zseniális technika segítségével kissé megpuhították a vakolat anyagát, majd lassan visszaemelték a gerendákig, és odaragasztották. A képet pedig megtisztították, így régi fényében ragyog. Az egész helyreállítást az Egyházmegyei Látogatóközpont a saját költségvetéséből tudta kigazdálkodni, a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően, két éves megtakarításunkat ráköltve tudtuk a mennyezetfreskót megmenteni.

A Kormány támogatása pedig lehetővé teszi a kőszegi templomok és néhány más ingatlan felújítását. A kőszegi Jézus Szíve Templom a budai Mátyás Templomhoz hasonlítható a gyönyörű belső festése, díszítése miatt. A rossz minőségű tető, melynek palái tele vannak apró repedésekkel, évek óta ázik, így elkorhadtak és gombásak a tető fa részei is, és néhol már a vakolat is átnedvesedett, sőt hullani kezdett. A torony dőlni kezdett, jelenleg a teteje 58 cm-re dől ki a függőleges állapothoz képest. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy Magyarország egyik legimpozánsabb templomát megmentsük.

A Szent Jakab templom, amely Jurisics Miklós síremlékét is tartalmazza 1400 körül épült gótikus stílusban, a Szent Imre templom pedig 1618-ban késő reneszánsz stílusban.  Mindkettőnél szükséges a tető javítása és a falak víztelenítése. Méltatlan állapotban van a város temetőkápolnája, ahol a kőszegiek szeretteiktől búcsúznak, körülbelül 2 méter magasan lemállott a vakolat a falakról, a kb. 250 éves templom teteje is megrogyott. A Kálvária Kőszeg egyik legszebb kilátóhelye, turisták és családi séták, kedvelt célpontja, keresztútjárások színhelye. A Kálvária Kápolnában egészen egyedi és ritka Krisztus Sír található. Csak a tető teljes cseréje mentheti meg a pusztulástól.

Fotók: MTI / Varga György

 

A Kormány által nyújtott támogatásból fog megújulni a Kőszegi Szegényház is. Az épületet krízisben levő családok számára átmeneti otthonként szeretnénk majd működtetni, segítséget adva sok olyan családnak, akik elveszítették a lakhatásukat, hogy 1-2 év alatt talpraálljanak. A támogatás összegéből fog megújulni a Verbita Ház teteje és belseje is, amely lelkigyakorlatozók, csendre, elmélyülésre vágyók százainak ad lehetőséget néhány csendes nap eltöltésére, életük átgondolására, lelki megújulásra.

Ezek a felújítások, amelyeket sok más is fog követni Kőszeg városát illetően, segítik a város lakóinak és az ide látogató vendégeknek is a testi-lelki felüdülést, megőrzik az őseink által létrehozott óriási értékeket, segítenek minket identitásunk megerősítésében, az életünk családjaink, gyermekeink hiteles célok és értékek felé való irányításában.

Benne vagyunk már az adventben, egyre közeleg az idei karácsony, ami más lesz, mint a többi, de más lesz-e az ünnep üzenete, eltér majd a szokásostól? 

Csendesebb az idei advent. Talán nem is baj, ha idén nem szólnak harsány énekek a karácsonyi vásárokon a forralt bor mellett, talán nem baj, ha kevesebb az ünnepség. Több figyelem juthat arra, hogy otthon gyerekek, szülők, nagyszülők körülüljék az adventi koszorú égő gyertyáit, énekeljenek, olvassanak az evangéliumból. Hogy megnyissák a családi otthon tetejét felfelé, az ég felé. Több figyelem juthat arra, hogy férj és feleség együtt sétáljanak. Hogy a család megbeszélje, mit szeretek benned a legjobban, mik az örömeim, mik a nehézségeim, vagy hogy elővegyenek egy vidám társasjátékot. Idő juthatna arra, hogy a szülők meséljenek a gyermekeiknek az udvarlásuk történetéről, az esküvőjükről, a gyermekeik születéséről. Meséljenek a nagyszülőkről, dédszülőkről. Hogy átadják a család kincseit a következő nemzedéknek.

Több figyelem juthat arra, hogy ne feledkezzünk meg arról, aki egyedül van, és a szegényről, aki elveszítette a munkahelyét, az idősről, aki már a fűtést sem igen tudja kifizetni. Figyelem juthatna arra, hogy segítsük azokat, akik sokszor szinte emberfeletti erőfeszítéssel álltak helyt a betegek mellett, az orvosainkat, ápolóinkat, hogy köszönetet mondjunk nekik. De megköszönjük a tanárok, és mindazok helytállását, akikre sok többlet terhet rótt az utóbbi néhány hónap.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

Kopogtat Isten a betegek, a haldoklók szívének ajtaján is. Fogja a kezüket. Felragyogtatja előttük a beteljesedés, az atyai ház fényét. Ez a csendes advent arra is hívja az emberiséget, hogy gondolkodjunk el, merre tart a világunk.

Jó-e az, ha a legfőbb érték az egyre több fogyasztás, ha a világ vagyona egyre kevesebbek kezében összpontosul, ha végképp beszennyezzük a vizeinket, a levegőt, ha tönkretesszük a teremtett világot, ha élmények és élvezetek halmozásával próbáljuk kitölteni a lelkekben sajnos gyakran ott levő űrt, amit csak az Isten és a felebaráti szeretet tud betölteni.

Nemrég egy családból kiemelték a hat gyermeket, csak azért, mert az albérletet, ahol laktak, eladta a tulajdonos, és az új helyen, ahová hirtelen be tudtak költözni, még sokminden – bútorok, fürdőszoba – hiányzott. Az egyik gyermek idegösszeroppanást kapott az események miatt. Hála Istennek, sok jószándékú ember összefogott, hogy mindent megteremtsen a hat gyermek számára. Nagyon bízunk benne, hogy a karácsonyt már újra együtt élheti át a két szülő és a hat gyermekük. Advent ezt is jelenti: helyet készíteni a szegénynek, a szenvedőnek, akiben Krisztus van jelen és kopogtat.

Egy fiatal pár éveken át feszültségben élt. Nem tudtak megbocsátani múltbeli sérelmeket, nem tudták elfogadni egymás töredékességét, hibáit. Néhány hete végérvényesen döntöttek egymás mellett. Letették a múlt fájdalmait Jézus keresztje alá. Elfogadták egymás végességét, nem akarják már a teljes boldogságokat a másikból kipréselni, hanem sokkal inkább boldogítani akarják a másikat, örömmel és hálásan fogadva mindazt, amit a másik adni tud. Megszépült, megfényesedett az életük. Advent és karácsony ezt is jelenti: döntök a szeretet mellett, elengedem önmagamat, a sérelmeimet, befogadom Őt.

Készítsük a szívünket erre a csendesebb adventre és karácsonyra. Készítsünk benne jászolt a Gyermekké lett Istennek, aki érkezik.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.