Szabad Terek: egy szombathelyi klub is kiáll a civilek védelméért

VPP 2019-05-17 17:53:00
Elstartolt a Szabad Terek, aminek a fő célja az, hogy országszerte felkutassa azokat a közösségi tereket, amelyek még függetlenek és szabadon beengednek civil kezdeményezéseket.

A civil ellenes retorika, az erősödő politikai nyomás, a jogi korlátozások és pénzügyi nehézségek, az öncenzúra és az ezekből fakadó izolálódás a közösségi terek és civil szervezetek mozgásterét is jelentősen leszűkíti. Magyarországon egyre kevesebb az olyan közösségi tér, ahol teljesen szabadon lehet beszélgeti a közéletben történő eseményekről.

Elég csak arra gondolni, hogy Szombathelyen több hely is jelezte a Kutyapártnak, hogy bár szimpatizálnak velük, mégsem merik befogadni a beszélgetős eseményeiket, mert félnek a retorziótól. Vagy emlékezzünk vissza Hadházy Ákosék fórumára, amit az utolsó pillanatban "valakik" nyomására kikosarazott a Berzsenyi Dániel Könyvtár, holott jóval előtte lekötötték már a helyszínt. És ez sajnos nem csak a mi városunkban van így, hanem mára már országszerte általános jelenséggé nőtte ki magát. Ez ellen szeretne fellépni a Szabad Terek Hálózata azzal, hogy összekösse a még "talpon álló" helyeket és nyilvánosságot teremt.

Céljuk, hogy a közösségek szorosabban működjenek együtt, hogy megőrizhessék a közösségi terek függetlenségét és nagyobb láthatóságot biztosítsanak működésüknek, programjaiknak, hisz egy demokráciában elengedhetetlen, hogy legyenek olyan helyek, melyek befogadják a civil kezdeményezéseket, az informális közösséget, otthont adjanak műhelyeknek vagy művészeti csoportoknak.

Úgy néz ki városunkban sincsenek még teljesen veszve a dolgok, ugyanis egy szombathelyi klub is beszállt a Szabad Terek kezdeményezésébe, melynek múlt hétvégén volt a "megnyitója". Szombathelyen kívül Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged is beszállt. De hogy is néz ki ez az egész?

Így kezdődött: egyesültek a Szabad Terek zászlaja alatt

Szombathelyen a Bohém lett a partner, ez a klub adott otthont a nyitóhétvégének is. A Hétköznapi ellenállás/ Everyday Rebellion (2013) dokumentumfilmből vetítettek részleteket, ahol a 2008-as válság után különböző okokból elégedetlen társadalmi csoportok, aktív állampolgári szerveződések - New York-i Occupy , a spanyol „Felháborodottak” mozgalom, az Arab Tavasz Kairóban, az ukrán Femen csoport, a szíriai forradalmárok - léptek fel erőszakmentes, ám annál formabontóbb taktikákkal a lakhatási válság, globális kapitalizmus kizsákmányoló térnyerése ellen, a nők jogai vagy épp a jogállamiság mellett. Ezt követte a zászlófelvonás és készülő "szabadterek" tematikus dj set.

Szombaton vitaestet tartottak Gondolkodj másképp! címmel, melyet egyébként már hatodik alkalommal rendeztek meg. A vitakör ezúttal olyan kérdésekkel foglalkozott mint például, hogy az állampolgári, mozgalmi szerveződések esetén a erőszakosság és a radikalizmus feltétlenül összekapcsolódik-e; vagy hogy a hazai közéletben milyen szerveződések voltak az elmúlt 10 évben és ezek mennyi embert mobilizáltak.

Beszélgettek arról is, hogy Szombathelyen mit jelent civilnek lenni, milyen formális és informális csoportok, önszerveződések, aktív, társadalmilag hasznosnak gondolt kezdeményezések vannak.

Szóba került még, hogyan lehetne értelmes intézmény az iskolai közösségi szolgálat, vagy mennyi pluszt adhat az állampolgároknak, ha szabadidejükben a fogyasztás helyett szociális ügyekkel foglalkoznának.

Szólj hozzá!

Elfogták a győri férfit, aki Kálmán Olgát zaklatta

Az 53 éves V.Gábort győri otthonában kapták el, miután édesanyja Facebook-profiljáról írt fenyegető üzeneteket a politikusnak.

A lebukás után elkobozták a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségijét

Fellebbezésnek nincs helye, de kérhetnek tárgyalást az érintettek.

Trump még mindig nem térhet vissza a Facebookra

A volt amerikai elnök közben el is indította saját kommunikációs platformját.

Rendesen hazavágta a főváros vasúti közlekedését a vihar

Felsővezeték-szakadás miatt több helyen is leállt a vasúti közlekedés.

Kétmilliárdból épít logisztikai raktárat Győrben egy osztrák nagyvállalat

Ezt a Gebrüder Weiss (GW) szállítmányozó és logisztikai cég délkelet-európai régiójának vezetője, Thomas Schauer jelentette be.

Visszavonták a másodfokú riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban erős szél veszélye miatt kiadott másodfokú riasztást, így Magyarország területén jelenleg nincs érvényben narancssárga riasztás.

Az FTC nyerte a Győri Audi ETO KC elleni zöld-fehér rangadót

Ez a kilenc gólos vereség a győri csapat bajnoki címébe is kerülhet.

Ősszel lesz az Ünnepi Könyvhét

A járványhelyzet miatt szeptember elejére tolják a könyvvásárt.

Vádemelést javasol a rendőrség Gődény Györggyel szemben

Ha minden igaz, rémhírterjesztésért felelhet.

Kiderült, miért halt meg Fülöp herceg

Sokan azt hitték, hogy az a fertőzés végzett vele, ami miatt kórházba is került.

Letartóztatták Fekete Dávidot

Házkutatás után a rendőrség őrizetbe vette az énekest.

Mai jó hír: Máris "felújítják" a hétéves Groupama Arénát

A kormány május 4-én megjelent rendelete szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítottak "egy Budapest közigazgatási területén elhelyezkedő" ingatlant - derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Egy magyar sofőr a hajnali, pinkafői baleset áldozata

Az autó áttért a szembe sávba, ahol egy kamion pótkocsijával ütközött.

Mától a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Müller Cecília jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján.

A jelenlegi Alaptörvényről is kérdezték a diákokat a történelemérettségiben

Athéni demokrácia, középkori építészet és Mátyás uralkodása bukkant fel a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében. Az egyik feladat teljes egészében a jelenlegi Alaptörvényről szól.

Pénteken nyitja a kapuit a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Ide is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni.

van még itt cikk a témában:

Pénteken nyitja a kapuit a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Ide is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni.

Vita lezárva: így kell használni a Zanati úti körforgalmat Szombathelyen

Sok a téves következtetés és a pletyka az autósok körében, most a Magyar Közút rak rendet a fejekben.

Ismét látogathatók a Berzsenyi Dániel Könyvtár közönségforgalmi terei

Egyelőre csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező, és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak mehetnek be.