"Sitke jó!" - mondta Paul McCartney, de végül nem jött el Vas megyébe

ugytudjuk.hu 2020-07-06 06:33:00
A járvány ellenére idén még van esély az augusztusi fesztivál dübörgésre.

Az idei nagyobb megyei fesztiválok közül úgy tűnik, a sitkei állva maradhat. Persze, nyugtával dicsérjük a napot. De mégis: van esély a 34. epizódra, mégpedig a Kárpátia-Lord-Pokolgép-Dorothy zenei négyszögben.


Sitke mára fogalom. Az 1986-ban útjára indított kápolnakoncertek négy alapítója (Balázs Ferenc, Kovács Ferenc, Kozma Gábor, Vida Ferenc) közül a Lord vezetője, Vida Ferenc sajnos már eltávozott körünkből.  Az általa is megalkotott fesztivál azonban él és virul. Idén augusztus 29-én, ha összejön, 34. alkalommal rendezik meg. Igaz, az Ossián lemondta a részvételt, helyettük a Rudán Joe Band lép fel. 

A Hercseg-hegyen az eltelt évtizedekben olyan, a magyar rockzenében is jelentősnek számító események történtek, mint az István, a király rockopera bemutatása. Mégpedig a szerzők jelenlétében. De előadták az Evitát, a Kőműves Kelement és 1991-ben a Mindhalálig Beatles című musicalt. Ez utóbbihoz több érdekes történet is fűződik. Részint, mert ez volt az első valóban szabad színmű premier a hegyen.

Másrészt fűszerezte a fesztiváli történetét a sitkei fogadós, Kovács Ferenc politikai pályára lépése. A Fidesz tagjaként 1998-től országgyűlési képviselő lett és ezzel érzékelhetően stabilizálódott a fesztivál helyzete. Nem kellett már aggódni azon, lesz-e aggregátor, s vele áram. Kiépült az infrastruktúra, megszűntek a rögtönzések. A politikus 2006-tól a megyei közgyűlés elnöke lett.

Mindemellett a sitkei rockfesztivál azon kevés rendezvények egyike maradt, amely továbbra sem igényelt állami támogatást. Magyarán: a jegybevételből tartotta el magát és ebből költöttek a kápolna folyamatos karbantartására. Más kérdés, hogy a produkciós támogatás kialakult, ez leglátványosabban az Ákos-koncert valósult meg. Szerencsére sikerült elkerülni a direkt politikai befolyást, a fesztivál független maradt.  

Ez viszont nem fedte el azt tényt,  hogy a kezdeti, sokszínű zenei vonal megváltozott, az úgynevezett nemzeti rock vonalat képviselő együttesek váltak dominánssá. A szervezők ezen próbáltak enyhíteni, új neveket bevonni, de nem sok sikerrel. A kilátogató közönség pontosan tudja, mire és főleg kikre számíthat.

A Mindhalálig Beatles bemutató kapcsán felmerült: Sir James Paul McCartney lehetne a díszvendég, A merész terv nem volt alaptalan, mert sikerült utat találni a híres zenészhez.  Aki érdeklődéssel vette a dolgot. Tetszett neki a kemenesaljai szép táj, a kápolnáért mozgalom és persze a róla is szóló musical. Úgy volt, hogy bécsi koncertje után helikopteres villámlátogatást tesz a hegyen.

Aztán szóba kerültek a költségek. A zenész nem kért gázsit, de az útjával járó, szükséges kiadások élesen mutattak rá a szocialista tervgazdaság és a nyugati piacgazdaság közti, fényévnyi különbségekre. A látogatás kútba esett, de Paul így is üdvözölte rajongóit és a fesztivál közönségét (később, 2003-ban találkozhattunk vele a Budapest Sportcsarnokban).  

Sitke arányaiban nézve máig a leglátogatottabb rockfesztivál a „nagy testvérek" után hazánkban. Ha esik, ha fúj, mindig összejön 8-10 ezer ember. Mi lehet a titka?  Leginkább a vasiakra amúgy is jellemző „mi kutyánk kölyke" ragaszkodás, másrészt az élőzene varázsa. 


A koncert valóságos népünnepély, sokan nem is a zene, hanem a közösségi élmény miatt menne ki a Hercseg-hegyre. Bízzunk benne, így lesz ez most is, szóljon a rock!

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.