Sikeresen földet ért a repülő, ami megálló nélkül tette meg a New York-Sydney útvonalat

ugytudjuk.hu 2019-10-21 16:36:00
Rekordidőn keresztül voltak a levegőben, az utasoknak 19 órát kellett kibírniuk a fedélzeten.

Összesen 19 órát és 16 percet töltött a levegőben a Qantas légitársaság egyik repülője. Ezzel rekordot döntött a társaság, aminek az a célja, hogy a jövőben rendszeresen reptesse az utasokat a 19 órás úton.

A legelső repüléshez egy Boeing 787-es repülőt vetettek be, amit csak 49 emberrel töltöttek meg, hogy minimalizálják az üzemanyagfogyasztás. Ha nehezebb lett volna a gép, akkor valószínűleg az út közben többször is meg kellett volna állniuk, hogy tankoljanak.

Az őt közben folyamatosan figyelték a pilótákat, a legénységet és az utasokat is, hogy kiderítsék, milyen élettani hatásai lehetnek szinte egy teljes napot a felhők fölött tölteni. A repülőn négy pilóta tartózkodott, akik folyamatos váltásban irányították a repülőt. Nekik még diódákat is tapasztottak a fejükre, hogy megfigyeljék az agyhullámaik változását. 

Fotó: Metro

A legénység közben néhány óránként tornagyakorlatokat végzett az utasokkal, hiszen a 19 órás folyamatos ülés eléggé megterheli a szervezetet. Arra is figyeltek, hogy a landolás utána ne csapja el a jetlag az utasokat. New Yorkból éjszaka indult el a járat, ám a fedélzeten tovább égve hagyták a lámpákat, hogy a sydney-i időt szimulálják. Sőt, az utasoknak először ebédet szolgáltak fel, nem is vacsorát, hogy ezzel is megpróbálják becsapni a fedélzeten ülők biológiai óráját.

Fotó: Metro

A landolás után a járat kapitánya azt mondta, teljesen zökkenőmentes volt az útjuk, és örül annak, hogy mennyi adatot sikerült rögzíteniük az utasokról. Ezek feldolgozása után döntik majd el, hogy a jövőben rendszeresen indítsanak-e ilyen maratoni járatokat. Addig azonban még két másik tesztrepülést tervez a Qantas, novemberben Londonból indulnak majd Sydney-be, decemberben pedig megismétlik a New York-Sydney útvonalon tett kísérleti repülésüket.

(Metro)

 

Szólj hozzá!

Operatív törzs: Tegnap 2 ember sem tartotta be a kutyasétáltatáshoz előírt 500 méteres szabályt

A siket és nagyothalló embernek pedig nehézséget okozhat a maszkhasználat, ugyanis a jeleléssel történő kommunikációnak a szájról olvasás is része. A hatóság szerint a rendőri ellenőrzés minden esetben méltányos lesz.

Újra lesz Schumacher a Forma-1-ben

A Hass bejelentette a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick leigazolását.

Az SZKKA edzője elárulta, hogy mire számít az Európa-bajnokságon

Marosán György beszélt Tomasevicsről és Agbabáról és a magyar válogatott esélyeiről is.

Erről szólt a legutóbbi győri COVID-híradó

Dézsi Csaba András vírusműsora az alábbiakról tájékoztatott.

Meghátrál a főváros: Nem kötnek szerződést az offshore hátterű céggel

Karácsony: "Az én csapatomnak csak megvesztegethetetlen, makulátlan emberek lehetnek a tagjai."

Nagy-Britanniában engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Trokán Péter felépült a koronavírusból

Két hétig feküdt kórházban a színész.

Duplájára emelte Győrben az építményadót Dézsi polgármester, de lehet, hogy túl későn

900 forintról 2000 forintra nőtt a négyzetméterenkénti összeg, pont egy nappal azelőtt, hogy a kormány befagyasztotta az önkormányzati adók emelését. Lehet, hogy így sem lesz már érvényes az emelés.

Két és félmillió kilométert balesetmentesen?

Igen, lehetséges. A Volánbusz 1065 autóbusz-vezetőjének többéves, évtizedes munkáját, megbízhatóságát, elhivatottságát és példaértékű teljesítményét ismerte el a közelmúltban a balesetmentes közlekedésért járó jutalommal.

Újból jár a kisfiú, akit tavaly dobtak ki a Tate Modern 10. emeletéről

Ugyan még segítségre van szüksége, de a zuhanás óta már sokat javult az állapota.

A Csepel nyerte a MOL Bubi megújítására kiírt tendert

A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. nyerte el a Budapesti Közlekedési Központ által a MOL Bubi megújítására kiírt tendert. Sikeres szerződéskötés esetén a fővárosban közlekedők jövő tavasztól használhatják a megújult szolgáltatást - áll a BKK közleményében.

Borongós szerdánk lesz

Emellett meg is fagyunk.

Szombathelyen nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

A járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős.

Bezárt a hévízi tófürdő

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján keddtől bezárt a hévízi tófürdő, a reumakórház betegeit azonban - a medencés kezeléseket kivéve - továbbra is ellátják - tájékoztatta a hévízi önkormányzat kedden.

van még itt cikk a témában: