Az ITM élelmiszer és vegyipari laboratóriuma évről évre ellenőrzi az ünnepi időszak jellegzetes termékeit. A vizsgálat fő szempontjai ezúttal is azok voltak, hogy az elfogyasztásra szánt árucikkek teljesítik-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termékek címkéjén feltüntetett tartalom megfelel-e a valóságnak.
Az idei ellenőrzés során górcső alá vett 40 húsvéti csokoládéfigura - a nyulak mellett bárányok és tojások - kivétel nélkül eleget tett az élelmiszerkönyvi követelményeknek. A laboratóriumi vizsgálat a csomagoláson feltüntetett zsírtartalom ellenőrzésére, a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségének mérésére is kiterjedt. A termékek zsírtartalma sem mutatott eltérést a címkén feltüntetett tápérték jelöléstől - írja közleményében az ITM.
A húsvéti asztalok dísze a böjti időszak végét is jelző sonka. A laboratóriumi vizsgálat a nyers és hőkezelt - például kötözött - sonkáknál a só- és nedvességtartalomra, míg a formában vagy bélben hőkezelt sonkák - például gépsonkák - esetén a só-, víz-, fehérje- és zsírtartalomra irányult. A vizsgált 19 sonka közül mindössze egyetlen nyers sonka sótartalma volt magasabb az Élelmiszerkönyvben előírtnál - tájékoztatott a minisztérium.
Húsvéti sonkákat ellenőriztek, apróbb hibákat találtak
Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak - közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.
Ismertették, hogy a kalácsok laborvizsgálata során a termékek zsír-, cukor- és sótartalmának megfelelőségét nézték. Az Élelmiszerkönyv különféle előírásokat rögzít a kalácsok összetételére vonatkozóan attól függően, hogy megnevezésük a fonott, finom fonott vagy foszlós jelzőt tartalmazza. A megvizsgált 19 termék közül csupán egy finom fonott kalács zsírtartalma nem érte el az elvárt legkisebb mértéket.
Hangsúlyozzák, az ITM egész évben azon dolgozik, hogy kizárólag az előírásoknak megfelelő termékek kerüljenek a vásárlók kosarába. A húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzés nem élelmiszerbiztonsági vizsgálat volt, hanem a termékek címkéjén olvasható tájékoztatás helytállóságára irányult a megtévesztő gyakorlatok kiszűrése érdekében.
Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben kiemelte:
A már hagyományosnak tekinthető ellenőrzés tavalyi fordulójában 77 csokoládéfigura, sonka és pálinka közül öt esetében merültek fel hiányosságok. Részben a rendszeres hatósági jelenlétnek tudható be, hogy idén a három kategóriában vizsgált összesen 78 termék közül mindössze kettő esetében kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani. Különösen megnyugtató, hogy az elsősorban gyerekek számára készülő csokinyulak hiba nélkül ugrották meg a lécet. A túl sós sonka gyártója bírság kiszabására számíthat, mivel már tavaly is hasonló okból kellett vele szemben intézkedni.
Forrás: MTI